2012. április 27., péntek
Non-plus ultra
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 25 dkg vaj/margarin
- 3 tojássárga
- 4 dkg cukor+1 vaníliás cukor
Hozzávalók a fehér habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 20 dkg vaníliás cukor
+ barack lekvár
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, majd kb. 1 órára hűtőszekrénybe tesszük.
A hűtőből kivéve késfoknyi vékonyra nyújtjuk és kb. 4 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle, amit sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatunk.
A tojásfehérjét pár csepp citromlével és a cukorral kemény habbá verjük.
Habzsákba töltjük a habot és a tésztakorongok tetejére nyomjuk.
Előmelegített sütőben 15-20 perc alatt világosra sütjük.
Ha kihűltek, kettőt-kettőt baracklekvárral összeragasztunk.
2012. április 10., kedd
Kakaós ostoros kalács
Az utóbbi időben sajnálatos módon eléggé elhanyagoltam a blogot, nem volt időm sem bejegyzést írni, sem pedig nézelődni, hogy mások mi finomakat tettek fel. Biztosan sok finomságot kihagytam, de bízom benne, hogy a jövőben gyakrabban tudok majd a bloggal foglalkozni. :)
A Húsvétra készülődve nézegettem a sok elmentett receptet, és rábukkantam erre a finom kalácsra. Már azt sem tudom honnan/kitől volt elmentve, de minden esetre nagy köszönet jár érte, nagyon finom volt. Ez volt az első alkalom, hogy kakaós kalácsot készítem, de nagyon nagy keletje lett, ez fogyott el elsőnek. :)
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 3 tojássárga
- 4 ek olaj
- 3 ek cukor
- 1 kk só
- 1 tk reszelt citrom és narancs héj
- 2,5 dl langyos tej
- 4 dkg friss élesztő
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg puha vaj/margarin
- 20 dkg porcukor
- 3 ek cukorozatlan kakaópor
Lekenni: - 1 tojás
Elkészítés:
1,5 dl langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 20 percig.
A maradék cukorral és a sóval elkavart lisztet a dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk és beleütjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a citrom és narancs reszelt héját. Egy kicsit elkavarjuk a tojássárgákat a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket, majd a már felfutott élesztőt ráöntjük, hozzáadjuk a megmaradt tejet és olajat, és jól kidagasszuk.
A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük és duplájára kelesztjük. (kb.45 perc)
Amíg kel a tészta, elkészítjük a krémet: a puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzákeverjük a kakaóport is.
Ezután a tésztát átgyúrjuk enyhén lisztezett munkafelületen, és két egyenlő részre osztjuk.
Mindegyik tészta darabot egyenként kinyújtjuk kb. 45x35 cm-es téglalappá, majd a lapokat 3 csíkra vágjuk.
A csíkok közepét megkenjük a kakaós krémmel, majd feltekerjük őket és 3-3-at összefonunk.
Sütőpapíros tepsire tesszük a kalácsokat, 30 percet még pihentetjük, majd lekenjük a felvert tojással.
Előmelegített sütőben, közepes lángon 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.
2012. április 8., vasárnap
Áldott Húsvéti Ünnepeket!
"Én vagyok a feltámadás és az élet: a ki hisz én bennem, ha meghal is, él;
És a ki csak él és hisz én bennem, soha meg nem hal." (Jn 11,25-26)
A Feltámadott Úr Jézus Krisztus által nyújtott reménység, szeretet töltse be életeteket az Ünnep alatt, de az élet minden napján is!
ÁLDOTT HÚSVÉTOT MINDENKINEK!