2015. július 18., szombat
Meggyes túrótáska
Még az eperszezonban láttam meg ezt a túrótáskát Katalinnál, s mivel nagyon szeretjük az e fajta desszert féleségeket, el is mentettem a receptet. Eperrel már nem tudtam elkészíteni, viszont meggyel is nagyon finom lett! Ha szeretitek a gombócot és derelyét, akkor biztosan ez a túrótáska is nagyon fog ízleni. Tölteléknek bármilyen idény gyümölcsöt lehet használni, és az öntet akár el is hagyható (de nem ajánlott :D).
Kedves Katalin köszönet a receptért, nagyon ízlett! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg tehéntúró
- kb. 10-15 dkg liszt
- 1 tojás
- 3 dkg vaj
- 2 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 citrom reszelt héja
+ 1 enyhén felvert tojás, a tészta szélének a lekenéséhez (nem lesz szükség az egész tojásra)
Hozzávalók a töltelékhez:
- ahány táska, annyi szem kimagozott meggy
- 1 mk fahéj
- 1 ek cukor
Hozzávalók a hempergetéshez:
- kb. 10 dkg zsemlemorzsa
- kevés olaj (1-2 ek)
- cukor ízlés szerint
- 1 cs vaníliacukor
Hozzávalók az öntethez:
- 25 dkg kimagozott meggy
- 2 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
+ tejföl/görög joghurt a tálaláshoz
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe tesszük pihenni.
Ez idő alatt elkészítjük az öntetet. A kimagozott meggyet a cukorral együtt egy kisebb lábasba tesszük, és közepes lángon kb. 5 percig főzzük. Ezután levesszük a tűzről és botmixerrel pépesítjük.
Egy serpenyőben megpirítjuk a zsemlemorzsát majd egy kevés olajat csurgatunk hozzá és cukorral ízesítsük.
Ezután a tésztát egy alaposan lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra, 8 cm átmérőjű kerek formával kiszaggatjuk, majd mindegyik kör közepébe teszünk egy szem meggyet. A mag helyére teszünk 1 kávéskanál fahéjas cukrot. A tészta szélét lekenjük enyhén felvert tojással, kettéhajtjuk és villával körben lenyomkodjuk.
Forrásban levő, sós vízben kb. 15 perc alatt kifőzzük őket.
10-12 perc után vegyünk ki egyet a vízből, és ellenőrizzük, hogy készre főtt-e. Ha még nyers a belseje, akkor hagyjuk még pár percet főni.
Szűrőkanállal kiszedjük, és pirított zsemlemorzsában forgatjuk.
Tálaláskor meglocsoljuk meggyöntettel, és jóízűen elfogyasztjuk. :)
Ízlés szerint még mézzel édesített tejföl vagy görög joghurt is kínálható mellé.
Én egy kevés (kb. 1 dl) görög joghurtban elkavartam 2-3 ek meggyöntetet, és ezzel leöntve kínáltam.
2015. július 10., péntek
Kókuszos-meggyes sütemény
Már nincs az az elviselhetetlen meleg, úgyhogy belehet kapcsolni a sütőt és megsütni ezt a kókuszos-meggyes sütit. Most teljes kiőrlésű lisztből készült, de finom liszttel is ellehet készíteni. Ugyancsak egyszerűen és gyorsan elkészíthető süti, mint oly sokszor mostanában. Ha elmúlik a meggy szezon, bármilyen más gyümölccsel is ki lehet próbálni. :)
Hozzávalók:
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 7 dkg kókuszreszelék
- 1 csipetnyi só
- 1 cs. sütőpor
- 15 dkg (barna)cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 tojás
- 8 dkg tehéntúró
- 0,6 dl olaj
- 2,5 dl natúr joghurt
- 20 dkg kimagozott meggy
Elkészítés:
A lisztet, sütőport, sót és kókuszreszeléket egy tálba szórjuk és elvegyítjük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világosabb színű lesz, valamint a cukor teljesen felolvad.
Tovább keverve hozzáadjuk a túrót és olajat is, majd felváltva, több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket és a joghurtot, és egyneművé keverjük.
Egy 24x29 cm nagyságú tepsit kibélelünk sütőpapírral, és a masszát belesimítjuk. Kirakjuk a tetejét a kimagozott meggyel.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Kihűtjük, porcukorral megszórjuk és szeleteljük.
2015. július 3., péntek
Kókuszos minikuglóf
Mostanában sajnos egyre kevesebb idő jut a blogolásra, pedig lenne mit közzétegyek, de sok a munka, s másra szinte nem is jut idő. Most is csak egy gyors bejegyzésre van időm, így megmutatom nektek ezeket a cuki kókuszos minikuglófokat. Nagyon egyszerű elkészíteni, és akár még muffin formában is süthetjük mini kuglóf formák hiányában. Mutatós, finom, gyors .... ennél több nem is kell. :)
Hozzávalók a tésztához (15 db.kuglófhoz):
- 2 tojás
- 8 dkg (barna)cukor
- 2 dl natúr joghurt
- 6 dkg vaj
- 20 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 5 dkg kókuszreszelék
- 1 csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
Hozzávalók a mázhoz:
- 2 ek cukor
- 2 ek kakaó
- 2 ek víz
- 5 dkg vaj
Díszíteni: - kókuszreszelék
Elkészítés:
A lisztet, sütőport, sót és kókuszreszeléket egy tálba szórjuk és elvegyítjük.
A tojásokat a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világosabb színű lesz, valamint a cukor teljesen felolvad. Tovább keverve hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű vajat is.
Hozzáadjuk a citromhéjat is, majd felváltva, több részletben hozzáadjuk a lisztes keveréket és a joghurtot, és egyneművé keverjük.
A szilikonos mini kuglóf formákat egy tepsire rakosgatjuk, majd a elosztjuk a masszát a formákba. Ügyeljünk arra, hogy ne rakjuk tele a formákat, csupán két-harmadáig.
Előmelegített sütőben, 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát.
A mázhoz a kakaóport a cukorral szárazon összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a vízzel. A vaj felét hozzáadva kis lángon addig kevergetjük amíg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a maradék vajat is, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj, és simára keverjük. Esetleg pár másodpercre vissza tehetjük a tűzre, ha a vaj nehezebben olvadna.
A kapott mázat langyosra hűtjük, de vigyázzuk, hogy még folyós legyen, mert ellenben már nem lehet a kuglófok tetejére csurgatni.
Mindegyik kuglóf tetejére csurgatunk 1 kanálnyi kakaómázat, majd megszórjuk kókuszreszelékkel.