2016. február 26., péntek
Hófehér süti
Még tavaly készült ez a süti, a recept pedig Illéskrisztől van. Egy kicsit kellett változtatnom az eredeti recepthez képest, mert nekem nem volt itthon búzadarám, így ledaráltam a zabpelyhet és azt használtam a töltelékben, valamint krémtúrót. A végeredmény egy könnyed, finom süti lett. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 12 ek liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 2 tojás
- 12 dkg cukor
- 10 ek tej
- 7 ek olaj
Hozzávalók a a töltelékhez:
- 40 dkg krémtúró
- 1 tojássárga
- 6 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 2 ek darált zabpehely (vagy búzadara)
- 1 dl tej
- 2 ek tejföl
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és sóval.
Egy másik tálba, a tojásokat a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világosabb színű lesz. Ezután kanalanként hozzáadjuk a tejet, az olajat, majd végül a lisztes keveréket is, és egynemű, kissé folyós masszává keverjük.
Egy közepes méretű, kb. 20 x 30 cm-es nagyságú, sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a massza 2/3-át, tetejét elsimítjuk, majd előmelegített sütőben, 180 fokon 10 perc alatt elősütjük.
A megmaradt masszához hozzáadjuk hozzáadjuk a túrót és a töltelék többi hozzávalóját, és simára keverjük.
Ezután kivesszük a sütőből az elősütött alapot, és rákenjük a túrós tölteléket. Visszatesszük a sütőbe és kb. 20-25 perc készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütőből kivéve kihűtjük, majd szeleteljük és porcukorral megszórva tálaljuk.
2016. február 20., szombat
Meggylekváros isler + Blogkóstoló 27. forduló
Évek óta az elkészítendő sütik listáján volt a diós tésztájú isler, de még valamilyen oknál kifolyólag eddig még nem készítettem el. Aztán jött a blogkóstoló újabb fordulója, Bogi, a Vöröskaktusz diétázik blog írója vezénylésével, és páromul sorsolta Pali blogját. Ismeretlen blog volt számomra, így miután jól elmélyültem a sok finomság között, és ráakadtam a meggylekváros islerre, nem volt kérdés, hogy mi is készül erre a fordulóra.
Nem okozott csalódást, nagyon finom lett, máskor is fogom készíteni és nektek is ajánlom kipróbálásra. :) Köszönöm a receptet! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1 csipet só
- késhegynyi őrölt fahéj
- késhegynyi sütőpor
- 7 dkg porcukor
- 6 dkg darált dió
- 14 dkg hideg vaj
- 1 tojás
Tölteni: - kb. 15 dkg meggylekvár
Hozzávalók a mázhoz: - kb. 8 dkg étcsokoládé + 2 tk olaj
Díszíteni: kevés kókuszreszelék
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a kockákra vágott hideg vajat. A tojást is hozzáadva egyneművé dolgozzuk, majd cipót formálunk belőle, folpackba csomagoljuk és kb. 1 órára hűtőbe tesszük.
Ezután két részre osztjuk a tésztát és lisztezett felületen kb. 3 mm vastagságúra nyújtjuk. Egy nagyobb méretű pogácsaszaggatóval (nálam 7,5 cm átmérőjű) kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, nem túl szorosan egymáshoz. Előmelegített sütőben, 180 fokon aranybarnára sütjük.
A sütőből kivéve rácsra tesszük és hagyjuk kihűlni.
Két-két korongot összeragasztunk a lekvárral, majd a vízgőz fölött felolvasztott csokit simára keverjük az olajjal, és mindegyik süti tetejét bevonjuk kb. 1-2 teáskanálnyi csokival, szépen elsimítva. Bele is lehet mártani az islereket a csokiba, majd sütőpapírra helyezni.
Egy-egy csipet kókuszreszelékkel díszítjük a islereket.
Fogyasztásig hideg helyen tároljuk.
Nekem 11 darab összeragasztott sütim lett.
2016. február 11., csütörtök
Csokoládékrémes kókuszos keksz + VKF! 76. forduló
Az alább megadott hozzávalókból 34 összeragasztott keksz lett.
A VKF! 76. fordulójára jelentkeznék is ezekkel a szép kis kekszekkel, minek témája a "Romantikus ételek", a házigazda pedig Eletem-etelei, a hasonló megnevezésű blog írója.
Hozzávalók a tésztához:
- 13 dkg liszt
- 1 csipet só
- 5 dkg porcukor
- 4 dkg étkezési keményítő
- 6 dkg kókuszreszelék
- 12 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 1 tojássárga
- 1 ek tej, de csak ha szükséges
Hozzávalók a krémhez:
- 6,5 dkg étcsokoládé
- 6,5 dkg habtejszín
- 2 tk akácméz
Elkészítés:
A kókuszreszeléket pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk.
A tészta száraz hozzávalóit egy mélyebb tálba mérjük és összekeverjük. Elmorzsoljuk a szoba-hőmérsékletű vajjal majd a tojássárgával és tejjel egyneművé dolgozzuk. Csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy a massza összeálljon, még az is meglehet, hogy nem lesz szükségünk rá. Ezután folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.
A hűtőből kivéve a tésztát két részre vágjuk és lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
Így járunk el a másik tésztadarabbal is.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kekszeket, és előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
A sütőből kivéve 2-3 percet hagyjuk hűlni a tepsibe, majd rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.
A töltelékhez a tejszínt és mézet forrásig melegítjük, majd a darabokra tört csokit beletesszük, és egyneművé keverjük. Hagyjuk hűlni, amíg olyan pudingsűrűségű nem lesz, majd két-két kekszet összeragasztunk a krémmel.
A töltött kekszeket légmentesen záró dobozban tároljuk.
2016. február 5., péntek
Diós-kakaós falatkák
Hozzávalók a tésztához:
- 17,5 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 1 ek kakaópor
- 1 tk fahéj
- 12 dkg darált dió
- 12 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tojás
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 1 ek porcukor
- 6 dkg darált dió
Díszíteni:
- 5 dkg csokoládé (én felét étcsokival, a másik felét pedig fehércsokival díszítettem)
- 1 tk olaj
Elkészítés:
Egy edénybe elkeverjük a lisztet, sütőport, sót, kakaót, fahéjat és a darált diót.
A szoba-hőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukrokkal, majd a tojással is alaposan elkeverjük.
A lisztes keveréket több részletben hozzáadjuk a vajas masszához, majd egy egynemű, sima tésztává dolgozzuk.
A kész masszát két egyenlő részre osztjuk, majd kb. 3 cm átmerőjű rúddá formáljuk, folpackba csomagoljuk és egy egész éjszakára hűtőbe tesszük pihenni.
Másnap kivesszük a hűtőből az egyik tésztarudat és 20 szeletre vágjuk, majd golyócskákat formálunk belőle. Sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket és egy fakanál nyelének a végével kis mélyedéseket alakítunk ki minden sütemény közepében.
A tojásfehérjét a csipet sóval és porcukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan beleforgatjuk a darált diót. (Nem lesz szükség az egész habra, ami megmaradt abból én csináltam pár diós habcsókot is.)
Az előzőleg kialakított mélyedéseket megtöltjük a diós habbal, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt készre sütjük. Vigyázzunk, hogy ne hagyjuk túl sokat a sütőben, mert akkor nagyon kemény lesz.
Hasonlóan járunk el a másik tésztarúddal is: 20 szeletre vágjuk, megformáljuk a golyócskákat, sütőpapírra rakosgatjuk őket, majd mindegyik közepében kis lyukat fúrunk és megtöltjük a diós tojáshabbal, végül megsütjük.
Ha kihűltek a sütik, a csokit gőz fölött felolvasztjuk az olajjal, majd egymás mellé rakva a sütiket, egy papírtölcsér segítségével vékonyan becsíkozzuk tetejüket.
Recept innen.
2016. február 4., csütörtök
Szakácsmustra 15. forduló - Összefoglaló
Lezárult a Szakácsmustra 15. fordulója is, nagy köszönet mindenkinek a részvételért!
Ugyan sok jelentkező nem volt, viszont sikeresnek mondhatom, legalábbis a számomra, hisz tanultam pár új receptet, amit hamarosan kifogok próbálni. :)
Nézzük hát a beküldött finomságokat:
1. Elsőre Zsuzsa, a "Zsuzsiafazekban" blog írója jelentkezett a játékra, aki egy gyorsan elkészíthető sült raviolit választott és készített el. Persze házilag is ellehet készíteni a raviolit, kinek ideje engedi, de aki egy gyors vacsorát vagy ebédet szeretne, a bolti ravioli is tökéletes. Engem meggyőzött, hamarosan kipróbálom. :)
2. Éva, a "Takarékos konyha" blog írója sem váratott magára, és elkészítette erre a fordulóra a csokoládés pöfeteget . Aki szereti a jó tömény csokis édességeket, annak mindenképpen ajánlom kipróbálásra, biztosan nem fog csalódást okozni. :)
3. Pitelány, a "Tuparnaeshabvero" blog írója, két édességet is választott.
Elsőként egy citromos, mákos kalácsot nézett ki, amit elég alaposan átalakított, hisz az egyik fő alapanyagot, a mákot lecserélte dióra. Szerintem mind mákkal, mind pedig dióval nagyon finom lehet.:)
4. A másik finomság, amit Pitelány küldött erre a fordulóra, az egy gluténmentes cukkinis-mandulás torta. Egyszerű kis tortácskának tűnik, viszont a mandulának, vajnak és krémsajtnak köszönhetően, egy igazi energiabomba. :)
5. Konyhavirtuóz, a hasonló elnevezésű blog írója, egy nagyon guszta csokis kekszet sütött. Bevallom őszintén, amikor megláttam az elküldőtt képet, ha tehettem volna pár darabot elemeltem volna, annyira megkívántam. Nagyon finom lehet, csokikedvelőknek kötelező darab. ;)
6. És végül, jómagam is készültem egy sajtkrémes muffinnal, amit amilyen könnyen elkészíthetünk, pont olyan könnyen el is tüntethetünk a tányérról. :) Egy bögre tejjel vagy tejes kávéval kitűnő reggeli lehet, akár tízórai is, vagy csak úgy egy kis kényeztetés gyanánt. ;)
Köszönöm még egyszer a részvételt, és remélem, hogy a következő fordulóban egy kicsit többen leszünk! A stafétát ezúttal átadnám Konyhavirtuóznak, kinek kívánok sikeres fordulót sok résztvevővel! :)