2017. szeptember 29., péntek

Kókuszos torta


Ismét egy egyszerűen elkészíthető torta, mint már megszokhattátok tőlem. :) Továbbra sem erősségem a tortadíszítés, ezért esett a választásom Gabriella kókuszos sütijére, amit én kerek formában sütöttem meg és lett kókuszos torta. :D Könnyen és gyorsan elkészíthető, és szerintem még mutatós is .... csak várjuk meg, hogy a tetején a ganache szilárduljon meg teljesen, hanem ilyen maszatos lesz a tortaszelet , mint az én esetembe is. Sok sikert hozzá!

Hozzávalók a tésztához:

- 4 tojás
- 13 ek kristálycukor (21 dkg)
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 13 ek liszt (20 dkg)
- 1 cs. sütőpor
           +
- 2 ek kakaópor (1,5 dkg)
- 1 ek tej

Hozzávalók a krémhez:

- 3 ek liszt
- 5 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 20 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a ganache-hoz:

- 1 dl habtejszín
- 1 tk méz
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg tejcsokoládé

Elkészítés:

A tojásokat habosra keverjük a cukrokkal, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, hozzáadjuk az olajat és a tejet, mindig megvárva, hogy az előző adagot beledolgozza a gép. Végül hozzáforgatjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet is.
Ezután két részre osztjuk a masszát, és az egyikbe belekeverjük a kakaóport és az 1 evőkanál tejet.

Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a kakaós masszát, majd előmelegített sütőben, 180 fokon elősütjük épp csak addig, amíg a teteje picit megszilárdul.

Időközben elkészítjük a kókuszos krémet. A lisztet keverjük össze a cukrokkal, majd egy kevés tejjel keverjük csomómentesre. A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd csurgassuk hozzá a lisztes tejet és állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre. Levesszük a tűzről és belekeverjük a kókuszreszeléket is.

Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, rásimítjuk a kókuszos krémet, majd erre a világos tésztát és visszatesszük a sütőben. Továbbra is 180 fokon sütjük és kb. 15-20 perc alatt szép aranybarna lesz a teteje, ekkor kész is van.

A sütőből kivéve, 10 perc után vegyük le a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni.

A ganache-hoz a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, beletördeljük a kétféle csokoládét, levesszük a lángról, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad.

Rásimítjuk a kihűlt sütemény tetejére, majd hűtőbe tesszük amíg a ganache megszilárdul, majd szeleteljük.

2017. szeptember 28., csütörtök

Avokádós tojáskrém


Ki ne unná a sok vajas kenyeret? Ezért igyekszek minél sűrűbben itthon készíteni  különböző szendvicskrémeket, mikor mi van itthon éppen. Legutóbb kaptam pár darab puha avokádót, amit főtt tojással párosítottam, és máris kész volt a vacsoránk. :) Tényleg alig pár perc alatt elkészül, leghosszabb idő amíg a tojás megfő, de maga a krém összeállítása alig 1-2 perc. 

Hozzávalók:

- 2 érett avokádó
- 4 keményre főtt tojás
- 1 kisebb lila hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 ek citromlé
- 1 tk vaj
- 4 tk tejföl
- só, bors
- 1/2 csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

A tojásokat sós vízben főzzük keményre. Hideg vízben lehűtjük, majd a héjától pucoljuk meg és vágjuk négybe.

Az avokádót vágjuk félbe, magját vegyük ki, majd húsát egy evőkanál segítségével válasszuk el a héjától és locsoljuk meg kevés citromlével.

A lila hagymát és fokhagymát pucoljuk és mossuk meg, majd vágjuk kisebb kockára.

Tegyünk minden hozzávalót egy magas falú edénybe és botmixerrel keverjük addig, amíg krémes állagú nem lesz. Kóstoljuk meg, és ha szükséges még izésítjük sóval, borssal.

2017. szeptember 25., hétfő

Diós-kávés szelet, tojás nélkül


Bizonyára már ti is voltatok úgy, hogy most rögtön kéne valami finomság. Mi is így jártunk a hétvégén, csak az volt a baj, hogy se tojás, se tej nem volt itthon, ráadásul még zuhogott is az eső, így a boltba menés szóba sem jöhetett .....de édesség azért kellett. :D  Rákerestem az interneten tej - és tojás nélküli sütemény receptekre, és végül ez a diós-kávés szelet mellett döntöttünk. Pár perc alatt összekevertem a hozzávalókat, és máris mehetett a sütőbe. Tényleg nincs sok dolog vele, könnyen elkészíthető, de annál nehezebb kivárni, míg kihűl. ;)

Hozzávalók a tésztához:

- 32 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 10 dkg dió
- 2,5 dl presszókávét
- 3 ek méz
- 16 dkg cukor
- 6 ek olaj
- 1 tk kávékivonat

Díszíteni: - 5 dkg fehér csokoládé + 1 tk olaj

A lisztet keverőtálba szitáljuk és elkeverjük a sütőporral, a sóval és az apróra vágott dióval.

A lefőzött, még meleg presszókávét egy tálba öntjük. Hozzáadjuk a mézet és cukrot, és addig kavargatjuk, míg a cukor teljesen felolvad. Ezután hozzákeverjük az olajat és a kávékivonatot is. Több részletbe ráöntjük a lisztes keverékre és egyneművé keverjük.

Sütőpapírral bélelt, kisebb tepsibe (26x18 cm) simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően lehet több vagy kevesebb. Végezzünk tűpróbát!

A fehér csokoládét gőz fölött felolvasztjuk az olajjal és egy papírtölcsér segítségével becsíkozzuk a kihűlt sütemény tetejét.
Megvárjuk míg megdermed a csoki a tetején, majd hosszúkás szeletekre vágva tálaljuk.

2017. szeptember 21., csütörtök

Tárkonyos tonhal saláta


Sok salátát készítettünk a nyáron, amikor a hőség miatt nem kívántuk a nehéz ételeket és kedvünk sem volt főzni. Ez a tárkonyos tonhal saláta is akkor készült, és igen nagy sikere volt. Ha nincs ötlet, de gyorsan kéne valami vacsorára, bátran ajánlom.

Hozzávalók 3-4 főre:

- 5 ek csemegekukorica (konzerv)
- 30 dkg olajos tonhalkonzerv
- 2 darab uborka (fürtös)
- 10 darab koktélparadicsom
- 1 db piros kaliforniai paprika
- 1 db zöld TV paprika
- 1 db sárgarépa
- 1 fej lila hagyma, apróra vágva
- 1 fél jégsaláta

Hozzávalók az öntethez:

- 1 tojássárga
- 1 tk mustár
- kb. 20 ek olaj
- 4 ek tejföl
- 1 tk akácméz
- 1 tk frissen facsart citrom leve
- 1-2 ek apróra vágott tárkony
- só, bors ízlés szerint

+ 3-4 ek napraforgómag

Elkészítés:

A kukoricáról öntsük le a levét,  majd szűrőbe téve hideg vízzel öblítsük le és hagyjuk lecsepegni.

A tonhalról öntsük le az olajat, és egy tálba téve villával tépkedjük kisebb darabokra.

Az uborkát hámozzuk meg, majd mossuk meg és szeleteljük vékony karikára.

A paprikát és paradicsomot mossuk meg, töröljük szárazra. A paprikát vágjuk kisebb kockákra, a paradicsomot pedig felezzük, esetleg negyedeljük..

A sárgarépát hámozzuk meg, mossuk meg majd töröljük szárazra és reszeljük le nagy lyukú reszelőn.

A lila hagymát pucoljuk és mossuk meg, majd vágjuk apróra.

A salátaleveleket megmossuk, leitatjuk róla a vizet és nagyobb kockára vágjuk.

Az öntethez előbb a tojássárgát elkavarjuk a mustárral, majd vékony sugárban hozzáöntve az olajat, kikavarjuk. Hígítjuk a tejföllel, majd ízesítjük citromlével, mézzel, sóval és borssal. Végül hozzákeverjük az apróra vágott tárkonyt is.

A zöldségeket és tonhalat egy salátástálba tesszük, összekeverjük, majd ráöntjük az öntetet és alaposan összeforgatjuk. Kóstoljuk meg és ha szükséges még sózzuk, borsozzuk.

Legalább 1 órára tegyük hűtőbe, hogy összeérjenek az ízek. Tálaláskor szórjuk meg napraforgómaggal.

2017. szeptember 18., hétfő

Almás-pudingos pite



Az az igazság, hogy nem terveztem ezt az almás-pudingos pitét feltenni a blogra, viszont annyira finomra sikeredett, hogy kár lenne nem megörökíteni. Van már egy almás pite a blogon, amihez nagyon hasonlít ez a recept is, csak most kétféle lisztet használtam a tésztához, és a töltelékben pudingpor is került. Mindkét változat nagyon finom, bármelyiket is készítenétek el, garantált a siker. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg fehér liszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 2 tojás
- 2 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 20 dkg vaj

Hozzávalók a töltelékhez:

- 1,5 kg alma
- 1/2 citrom leve
- 2 ek (barna)cukor (Vagy ízlés szerint)
- 2-3 tk őrölt fahéj
- 2 cs. főzhető vaníliás puding

+ 2 ek búzadara

+ Tetejét megszórni: - porcukor

Elkészítés:

A töltelékhez az almákat megmossuk, majd meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk a citromlével, majd hozzáadjuk a cukrot és őrölt fahéjat, és állni hagyjuk amíg bő levet enged. Cukrot mindenki ízlés szerint használjon hozzá!
Ezután az almát kinyomkodjuk, levét felfogva, és félretesszük.
A pudingport pár kanál almalével csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi almalevet is (ügyelve, hogy ne legyen több mint 8 dl), és közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. A tűzről levéve, azon nyomba hozzákeverjük a kinyomkodott reszelt almát. Hűlni hagyjuk.

A sütőporral elkevert kétféle lisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a két fajta cukrot, a sót, majd a tojásokat és jól összegyúrjuk. Ha nem állna össze a tészta akkor adjunk hozzá 1-2 evőkanál tejet.
Két egyforma részre osztjuk és cipókat formálunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 30 percet hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivett cipót tepsi nagyságú lappá nyújtjuk, beletesszük egy előzőleg kivajazott és lisztezett 30x22 cm nagyságú tepsibe, villával vagy fogvájóval megszurkáljuk és megszórjuk búzadarával.
Egyenletesen elsimítjuk a tésztalapon az almás tölteléket.

A másik cipót is kinyújtjuk, ráterítjük a töltelékre és ezt is megszurkáljuk villával.

Előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Kockára vágva, tetejét porcukorral megszórva tálaljuk.

2017. szeptember 8., péntek

Köménymagos háromszögek


Ha sósra vágynátok, de nincs időtök sokat tevékenykedni a konyhába, akkor nyugodtan készítsétek el ezeket a köménymagos háromszögeket. Ugyan élesztős a tésztája, de nem kell keleszteni, csak gyúrjuk, nyújtjuk és kivágjuk, és máris mehet a sütőbe. Végtelenül könnyű elkészíteni, és finom is.

Hozzávalók:

- 25 dkg liszt
- 1/2 cs. szárított élesztő
- 1 tk tengeri só
- 3 tk őrölt köménymag
- 10 dkg vaj
- 1 tojássárga
- kb. 3 ek tejföl

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét szórni: - kb. 2 ek köménymag

Elkészíteni:

A lisztet és sót egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Rászórjuk a szárított élesztőt és az őrölt köménymagot, majd a tojássárgát is hozzáadva összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, közepesen kemény tésztát kapjunk.

Pihentetés nélkül kinyújtjuk 5-7 mm vastagságúra, lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk a köménymaggal. Derelyevágóval tetszőleges formájúra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt lemezre rakosgatjuk a kivágott háromszögeket, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!