Ismét egy egyszerűen elkészíthető torta, mint már megszokhattátok tőlem. :) Továbbra sem erősségem a tortadíszítés, ezért esett a választásom Gabriella kókuszos sütijére, amit én kerek formában sütöttem meg és lett kókuszos torta. :D Könnyen és gyorsan elkészíthető, és szerintem még mutatós is .... csak várjuk meg, hogy a tetején a ganache szilárduljon meg teljesen, hanem ilyen maszatos lesz a tortaszelet , mint az én esetembe is. Sok sikert hozzá!
- 4 tojás
- 13 ek kristálycukor (21 dkg)
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 13 ek liszt (20 dkg)
- 1 cs. sütőpor
+
- 2 ek kakaópor (1,5 dkg)
- 1 ek tej
Hozzávalók a krémhez:
- 3 ek liszt
- 5 ek cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 dl tej
- 20 dkg kókuszreszelék
Hozzávalók a ganache-hoz:
- 1 dl habtejszín
- 1 tk méz
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg tejcsokoládé
Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukrokkal, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, hozzáadjuk az olajat és a tejet, mindig megvárva, hogy az előző adagot beledolgozza a gép. Végül hozzáforgatjuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet is.
Ezután két részre osztjuk a masszát, és az egyikbe belekeverjük a kakaóport és az 1 evőkanál tejet.
Egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a kakaós masszát, majd előmelegített sütőben, 180 fokon elősütjük épp csak addig, amíg a teteje picit megszilárdul.
Időközben elkészítjük a kókuszos krémet. A lisztet keverjük össze a cukrokkal, majd egy kevés tejjel keverjük csomómentesre. A maradék tejet tegyük fel melegedni, majd csurgassuk hozzá a lisztes tejet és állandó kevergetés mellett főzzük sűrűre. Levesszük a tűzről és belekeverjük a kókuszreszeléket is.
Az elősütött tésztát kivesszük a sütőből, rásimítjuk a kókuszos krémet, majd erre a világos tésztát és visszatesszük a sütőben. Továbbra is 180 fokon sütjük és kb. 15-20 perc alatt szép aranybarna lesz a teteje, ekkor kész is van.
A sütőből kivéve, 10 perc után vegyük le a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni.
A ganache-hoz a tejszínt a mézzel forrásig melegítjük, beletördeljük a kétféle csokoládét, levesszük a lángról, és addig kavargatjuk amíg a csoki teljesen felolvad.
Rásimítjuk a kihűlt sütemény tetejére, majd hűtőbe tesszük amíg a ganache megszilárdul, majd szeleteljük.