2020. szeptember 26., szombat

Sütőben sült csibefasírt olajos magvakkal


Bevallom, én nem szeretem a sertéshúsból készült fasírtot, alig bírok megenni egy darabot és azt is jó sok mustárral és kenyérrel. Azonban amióta kipróbáltam a sütőbe sült csibefasírtot, rájöttem, hogy mégis szeretem az e fajta húsgombócot. :) Izében és hozzávalóiban is eltér a megszokott fasírttól, és elhagyható a bő olajban való sütése is. Gazdagíthatjuk különböző fűszerekkel is, de én most olajos magvakat tettem bele. Nagyon finom lett, készítsétek el ti is, bátran ajánlom!
Salátával, párolt zöldségekkel, főzelékkel vagy kedvenc köretünkkel tálaljuk.

Hozzávalók:

- 420 g darált csirkemell
- 1 ek zabpehelyliszt (ledarált zabpehely)
- 20 g sós pisztácia
- 20 g dió
- 15 g mogyoró
- 1 tk só
- 1 ek aprított petrezselyemzöld
- 2 gerezd átnyomott fokhagyma, vagy ízlés szerint
- 2 ek olíva olaj
- 1 tojás
- só, bors ízlés szerint

+ kevés olaj a formázáshoz

Elkészítés:

A zabpelyhet a magvakkal együtt aprítógépben ledaráljuk.

A csirkemellet alaposan megmossuk és leitatjuk. Kockákra vágjuk és ledaráljuk, majd egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadunk minden hozzávalót és alaposan összedolgozzuk.

Folpackkal letakarjuk és hűtőbe tesszük fél órát, de akár egy egész éjszakát is.

Ezután olajos kézzel megformázzuk a húsgombócokat és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Egy kicsit lelapítjuk, majd egy olajos ecsettel lekenjük a fasírtokat.

180 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük. Félidőnél megfordítjuk a fasírtokat, lekenjük olajjal a tetejüket, majd készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! 

18 darab 27 grammos fasírt lesz ebből az adagból.

2020. szeptember 5., szombat

Csokoládés-mogyorós kelt virág


Ezzel a csokoládés-mogyorós kelt virággal köszöntöm a szeptembert, és búcsúztatom a nyarat. :) Én örülök, hogy elteltek a nyári hónapok, mert nem szeretem a meleget. Hiányzott az elmúlt hetekben a kelt tészta készítése, különösen a hétvégi reggelikre sütött friss pékáru. Ahogy az idő engedte, máris készült a kalács nálunk, és remélhetőleg ezentúl majd minden hétvégén élvezhetjük a finom, friss pékárut a reggeli tejes kávé mellé. 
Követve az egészségesebb vonalat, ezek a kelt virágok teljes kiőrlésű lisztből készültek, és annak ellenére, hogy van egy kis munka velük, ajánlom nektek is, mert az elkészítése nem nehéz, csupán egy kicsit időigényesebb. A végeredmény meg magáért beszél. Ki ne falatozna szívesen egy ilyen mutatós péksüteményt? A tölteléket pedig kedvetek szerint variálhatjátok, bármivel megtölthető. Sok sikert hozzá!

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 3 dl langyos tej
- 1 csipet só
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1 tojássárga
- 1 ek méz
- 2,5 dkg friss élesztő
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 5 dkg olvasztott, kihűtött vaj

Megj.: 
- A tej mennyisége függ a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.
- Mi nem szeretjük túl édesen a péksüteményt, ezért csak 1 evőkanál mézet teszek a tésztában, viszont ha édesebb szájúak vagytok, nyugodtan tegyetek 2 evőkanállal, vagy akár cukrot.
- Én a friss élesztőt sem szoktam felfuttatni, de ha biztos akarsz lenni, hogy jó az élesztő, akkor 0,5 dl langyos tejben elkavarunk 1 teáskanál cukrot. Ebbe belemorzsoljuk a friss élesztőt, és az edényt lefödjük, majd langyos helyre tesszük kb. 10 percre. Akkor lehet használni, amikor a tetején megjelenik a barnás hab és már jól megnőtt.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 16 dkg darált mogyoró
- 2 tk méz, vagy ízlés szerint
- 0,5 dl forró tej
- 1 ek szilvalekvár
- 5 dkg étcsokoládé

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

2,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást és a tojássárgát, a mézet, a reszelt citrom héjat, és rámorzsoljuk a friss élesztőt.
Erre rászórjuk a lisztet, a búzasikért és a sót. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,2 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd a többi hozzávalóval együtt egy tálba tesszük és egynemű krémmé keverjük.
Megj: Vigyázzunk, hogy a töltelék ne legyen túl folyós. A tejet csak apránként adagoljuk hozzá, és csak annyit adjunk hozzá, amíg egy könnyen kenhető, de nem folyós masszát kapunk.

Ha a tésztánk megkelt, 12 egyenlő részre osztjuk, és gombóccá formázzuk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percig pihentetjük.

Pihentetés után a gombóckákat az ujjainkkal egyenként körlappá lapítjuk. Közepébe teszünk egy bő teáskanálnyi tölteléket, kicsit elkenjük, majd összefogjuk a tetején a kör széleit és összecsípjük a tésztát.


Gombóccá formázzuk, majd az összeérő résszel lefelé, finoman lelapítjuk kb. 10 cm-es átmérőjű körlappá. Egy konyhai ollóval 8 helyen bevágjuk, vigyázva, hogy a közepe egybe maradjon. A szirmokat kifordítjuk, hogy a töltelék felül kerüljön, majd óvatosan átemeljük egy sütőpapírral bélelt tepsire.


Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 20 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)