Hozzávalók a tésztához:
- kb. 2 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 2 tk só
- 44 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
Hozzávalók a töltelékhez:
- 12 dkg natúr krémsajt
- 3 dkg reszelt parmezán
- 1 ek olaj
- só ízlés szerint
Hozzávalók a tésztához:
Hozzávalók a töltelékhez:
Hozzávalók a tésztához (nálam 16 db):
Hozzávalók a töltelékhez:
- 16 mk nutella
Elkészítés:
A mogyorókrémet egy tálba mérjük, majd a tojással együtt egy kézi habverő vagy fakanál segítségével alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet is és addig kevergetjük, amíg egy sima és fényes masszát kapunk. Ekkor letakarjuk folpack-al, és 30 percre hűtőbe tesszük.
Ezután a masszából kb. 15 grammos golyókat formázunk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól 2-3 cm-re.
Hüvelykujjunkkal vagy egy fakanál nyelének a végével kis mélyedéseket alakítunk ki minden golyócska közepében.
A sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük, majd a mélyedéseket megtöltjük mogyorókrémmel.
Hozzávalók a lapokhoz:
Hozzávalók a krémhez:
Hozzávalók a ganache-hoz:
Elkészítés:
A piskótalapokat egyesével készítem el, így megelőzve, hogy az amúgy is nagyon törékeny lapok eltörjenek vágás közben.
Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a tészta masszát.
A sütőből kivéve, pár percig pihentetjük a formában, majd egy éles, vékony pengéjű késsel óvatosan körbevágjuk, levesszük a forma karimáját, majd a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.
A kihűlt piskóta lapokról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt. Vigyázzunk, mert egy kicsit törékeny a lap, nagyon óvatosan bánjunk vele!
A krémhez az eritritet és a keményítőt egy keverő tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és elkavarjuk, majd apránként hozzácsurgatjuk a tejszínt és csomómentesre kavarjuk. Vízgőz fölött, habverővel állandóan kevergetve besűrűsítjük.
Ha kihűltek a piskótalapok és a krém is, akkor összeállítjuk a tortát.
Az egyik kókuszos piskótalapot egy tálra helyezzük, majd rákenjük a csokis krém egyharmadát. Elsimítjuk, majd ráhelyezzük a második piskótalapot. Óvatosan lenyomkodjuk egy kicsit, majd rákenjük a megmaradt krém felét és ráhelyezzük az utolsó tortalapot. A megmaradt krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd hűtőbe tesszük. Az ideális az lenne, ha egész éjszakára hűtőbe hagynánk, de legalább 3-4 órára.
A ganache-hoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, ráöntjük a csokoládéra, és fényesre keverjük. Hozzáadjuk a mézet is, és egyneművé keverjük.
Egy kanál segítségével a langyosra hűlt ganache-t óvatosan végig csurgatjuk a beburkolt torta peremén, majd a többit a torta tetejére öntjük, és elsimítjuk. Én egy kanál hátával enyhe hullámokat mintáztam a tetejére, és megszórtam kevés kókuszreszelékkel. Újra hűtőbe tesszük dermedésig.
A tavalyi év utolsó sütése lesz az új év első bejegyzése, ami egy egyszerű tepertős pogácsa. Egyszerű, mert a darált tepertő a tésztájába kerül, és nem kell hajtogatni, így sokkal gyorsabban kész van. Nem lesz annyira réteges, mint a hajtogatott társa, de senki nem panaszkodott ezért, elfogyott az utolsó morzsáig. :)
Hozzávalók:
Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje
Elkészítés:
A lisztet és a búzasikért egy tálba mérjük, és elmorzsoljuk benne a vajat és a darált tepertőt. Megszórjuk kevés borssal és a sóval, és elkeverjük. Közepében kis mélyedést alakítunk ki, és beletesszük a tojás sárgát. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, rászórjuk az élesztőt, majd bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta, és egy könnyen kezelhető, keményebb, de rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és duplájára kelesztjük.
Ekkor enyhén lisztezett felületen 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd tetejét berácsozzuk egy éles kés segítségével. Maradhatunk a hagyományos pogácsa szaggatónál, és kiszaggatjuk, majd a leeső részeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk, amíg az összes tészta el nem fogy. Vagy, ahogy az utóbbi időben nálunk készül, hogy kevesebb munka legyen vele, nem kiszaggattam, hanem egy pizza vágóval 5x5 cm-es négyzeteket vágtam.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, 20 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a villával enyhén felvert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
BOLDOG ÚJ ÉVET kívánok mindenkinek szeretettel!
Legyen a következő év egy kicsit jobb mint az előző, szeretetben és egészségben teljes, sikerekben gazdag!