2022. január 27., csütörtök

Tökmagkrémes csavart rúd


Egy egyszerű, de mégis különlegesebb reggeli ötlet lehet ez a tökmagkrémes csavart rúd, főleg ha már unjuk a reggeli vajas kenyeret, szendvicseket. Nagyon finom lett a tökmagnak köszönhetően, egy csésze forró teával nagyon jól esett ebben a hideg, zord időben. Ugyan mi reggelre fogyasztottuk, de a nap bármely időszakában jól tud esni, akár a sulis dobozban vagy kirándulásra is jó választás lehet. Ha ti is szeretitek a tökmagot, mindenképpen próbáljátok ki ti is, meglepően finom. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 12 dkg natúr joghurt
- kb. 2 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 1 tojás
- 2 tk só
- 44 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő

Megj.: A tej mennyisége függ a tojás nagyságától és a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk, kevesebb folyadék szükséges mintha egy erősebb géppel dagasztanánk.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg tökmag
- 12 dkg natúr krémsajt
- 3 dkg reszelt parmezán
- 1 ek olaj
- só ízlés szerint

Tetejét lekenni:

- 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés: 15 db

A joghurtot az olajjal és 1,7 dl langyos tejjel együtt a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást és a sót. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a tökmagot ledaráljuk, majd az olajat, a sajtkrémet és reszelt parmezánt is hozzáadva egyneművé keverjük. Sóval ízesítjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületre borítjuk, majd 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk (kb. 35 x 45 cm).

A tészta egyik felére egyenletesen rákenjük a tökmagos tölteléket, majd a töltelékre ráhajtjuk a másik felét. 


Párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd 3 cm vastag csíkokra vágjuk.
Mindegyik tésztacsíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarjuk és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól egy kicsit távolabb.


Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és pihentetjük 20 percet.

Ezután lekenjük a tejjel hígított tojássárgával, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

2022. január 21., péntek

Nutellás ujjlenyomat süti


A mogyorókrém az egyik gyengém, aminek nem tudok ellenállni. Általában kanalazva eszegetem, nagyon ritkán készül vele bármi is. Karácsony előtt, amikor kaptam ajándékban egy kilónyi Nutellát, gondoltam, ideje lenne végre egy sütit is készíteni, nem csak önmagában eszegetni. Így készült ez a egyszerű nutellás ujjlenyomat süti, amihez csupán 3 hozzávaló szükséges. Akár dupla nutellás keksznek is nevezhetnék, hisz nemcsak a tölteléke Nutella, hanem a tésztájába is került belőle. Nagyon finom, érdemes egyből dupla adagot készíteni, ellenkező esetben az utolsó darabokért küzdeni kell, annyira eteti magát. :)

Hozzávalók a tésztához (nálam 16 db):

- 10 dkg nutella
- 1 tojás
- 10 dkg finom búzaliszt

Megj.: Fontos, hogy a mogyorókrém szobahőmérsékletű legyen, ellenkező esetben nem lehet majd szép egyneművé keverni a többi hozzávalóval.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 16 mk nutella

Elkészítés:

A mogyorókrémet egy tálba mérjük, majd a tojással együtt egy kézi habverő vagy fakanál segítségével alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet is és addig kevergetjük, amíg egy sima és fényes masszát kapunk. Ekkor letakarjuk folpack-al, és 30 percre hűtőbe tesszük.

Ezután a masszából kb. 15 grammos golyókat formázunk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól 2-3 cm-re.

Hüvelykujjunkkal vagy egy fakanál nyelének a végével kis mélyedéseket alakítunk ki minden golyócska közepében.

180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső programon kb. 10 perc alatt készre sütjük. Arra figyeljünk, hogy a sütőből kivéve még egy kicsit puhák a kekszek, de hűlés közben még kicsit szilárdulni fognak.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük, majd a mélyedéseket megtöltjük mogyorókrémmel.


Recept ötlete Fromjucitól.

2022. január 12., szerda

Csokoládés kókusztorta, hozzáadott cukor nélkül


A múlt héten volt 18 éve, hogy megismerkedtünk a férjemmel, és méltóképpen, egy tortával szerettük volna megünnepelni ezt a "nagykorosítást". Mivel mindketten nagyon szeretjük a kókuszos sütiket, na meg a csokit is :D, és továbbra sem erősségem a torta díszítés, ezért készült ez az egyszerűségében nagyszerű csokoládés kókusztorta. 
Akár a bounty torta megnevezést is kaphatta volna, hisz csupa kókusz a piskótalap, finom főzött csokoládékrémmel megtöltve. Gluténmentes és hozzáadott cukor sincs benne, viszont kalóriaszegénynek egyáltalán nem mondanám, hisz tejszín és vaj is van benne bőven. Ezt most figyelmen kívül hagyjuk, hisz nem készül minden nap torta, és mert megérdemeljük. :) 
Nagyon finomra sikerült ez a csokoládés kókusztorta, az az ellenállhatatlan fajta.  Kókusz és csoki páros kedvelőknek bátran ajánlom, de nem csak. :)

Hozzávalók a lapokhoz:

- 3 x 3 tojásfehérje
- 3 x 1 csipet só
- 3 x 1 csepp citromlé
- 3 x 6 dkg eritrit
- 3 x 9 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a krémhez:

- 9 tojássárga
- 8 dkg eritrit
- 4 dkg étkezési keményítő
- 3 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)
- 10 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott étcsokoládé
- 20 dkg vaj

Megj: Étkezési keményítő helyett használhatunk csokoládés vagy vaníliás pudingport is.

Hozzávalók a ganache-hoz:

- 8 dkg étcsokoládé pasztilla vagy apróra vágott étcsokoládé
- 0,8 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)
- 1 tk méz szükség esetén

Elkészítés:

A piskótalapokat egyesével készítem el, így megelőzve, hogy az amúgy is nagyon törékeny lapok eltörjenek vágás közben.

A tojásfehérjéket a sóval és a csepp citromlével, félkemény habbá verjük, majd állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk az eritritet, amíg el nem fogy és egy kemény habot nem kapunk.
Egy spatula segítségével óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket.

Egy 23 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a tészta masszát.

175 fokra előmelegített sütőben kb. 15-18 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve, pár percig pihentetjük a formában, majd egy éles, vékony pengéjű késsel óvatosan körbevágjuk, levesszük a forma karimáját, majd a sütőpapírral együtt rácsra helyezzük és teljesen kihűtjük.

A kihűlt piskóta lapokról óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt. Vigyázzunk, mert egy kicsit törékeny a lap, nagyon óvatosan bánjunk vele!

A krémhez az eritritet és a keményítőt egy keverő tálba mérjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat és elkavarjuk, majd apránként hozzácsurgatjuk a tejszínt és csomómentesre kavarjuk. Vízgőz fölött, habverővel állandóan kevergetve besűrűsítjük.

A gőzfürdőről levéve, a sűrű krémhez adjuk a csokoládét, és addig kavargatjuk, amíg a csoki teljesen elolvad, és egy egynemű, sima krémet kapunk. Ezután, a még langyos krémbe, több részletbe hozzákeverjük a szobahőmérsékletű vajat, mindig megvárva, hogy az előző adagot jól beledolgozzuk. 
Tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és teljesen kihűtjük.

Ha kihűltek a piskótalapok és a krém is, akkor összeállítjuk a tortát.

Az egyik kókuszos piskótalapot egy tálra helyezzük, majd rákenjük a csokis krém egyharmadát. Elsimítjuk, majd ráhelyezzük a második piskótalapot. Óvatosan lenyomkodjuk egy kicsit, majd rákenjük a megmaradt krém felét és ráhelyezzük az utolsó tortalapot. A megmaradt krémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát, majd hűtőbe tesszük. Az ideális az lenne, ha egész éjszakára hűtőbe hagynánk, de legalább 3-4 órára.

A ganache-hoz a tejszínt forrásig melegítjük, majd levesszük a tűzről, ráöntjük a csokoládéra, és fényesre keverjük. Hozzáadjuk a mézet is, és egyneművé keverjük.

Egy kanál segítségével a langyosra hűlt ganache-t óvatosan végig csurgatjuk a beburkolt torta peremén, majd a többit a torta tetejére öntjük, és elsimítjuk. Én egy kanál hátával enyhe hullámokat mintáztam a tetejére, és megszórtam kevés kókuszreszelékkel. Újra hűtőbe tesszük dermedésig.

2022. január 9., vasárnap

Csirkemell paradicsomos csicseriborsóval


Amilyen jól letudunk nyugodni az ünnepek alatt, pont olyan gyorsan kellett vissza rázódnunk a rohanó hétköznapokban. Ilyenkor csakis az egyszerűen elkészíthető, és kevés időt igénylő ételek jöhetnek szóba. Ez a csirkemell paradicsomos csicseriborsóval is egy ilyen könnyen elkészíthető egytálétel, ami nem csak hogy finom, de még egészséges is. 
Ha az étel utánra egy gyors csokis desszertet is szeretnénk, akkor fogjuk fel a csicseriborsó levét, és készítsünk csokoládémousse-t belőle. Ennek receptjét ide kattintva találod.

Hozzávalók:

- 2-3 ek olívaolaj
- 4 szelet csirkemell filé
- 3 x 24 dkg csicseriborsó konzerv
- 1 közepes vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 kk szarított kakukkfű
- 2 db babérlevél
- 1 kk szárított oregánó
- 1 kk füstölt paprika
- só, bors ízlés szerint
- 1 tk méz
- 4 dl házi paradicsomlé
- 1 kisebb csokor petrezselyemzöld

Elkészítés:

Leöntjük a csicseriborsó levét.

A csirkemellet alaposan megmossuk és leitatjuk, majd sózzuk és borsozzuk.
Egy serpenyőbe olajat hevítünk, majd fehéredésig pirítjuk a csirkemell szeleteket. Kiszedjük egy tálba és alufóliával letakarva melegen tartjuk.

Ugyanabban a serpenyőben, a visszamaradt zsiradékban a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az áttört fokhagymát, párszor átkavarjuk, majd mehet hozzá a lecsepegtetett csicseriborsó, a paradicsomlé, a méz és a fűszerek, majd alaposan összeforgatjuk, és forráspontig melegítjük. 

Ekkor megszórjuk az apróra vágott petrezselyemzölddel, összekeverjük, és egy hőálló tálba öntjük. Ráhelyezzük az elősütött csirkemell szeleteket, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.

2022. január 5., szerda

Tepertős pogácsa, hajtogatás nélkül, teljes kiőrlésű lisztből

 

A tavalyi év utolsó sütése lesz az új év első bejegyzése, ami egy egyszerű tepertős pogácsa. Egyszerű, mert a darált tepertő a tésztájába kerül, és nem kell hajtogatni, így sokkal gyorsabban kész van. Nem lesz annyira réteges, mint a hajtogatott társa, de senki nem panaszkodott ezért, elfogyott az utolsó morzsáig. :)

Hozzávalók:

- 37 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 mk őrölt bors
- 2 tk só
- 22 dkg darált tepertő
- 2 dkg vaj
- 1 tojás sárga
- 5 g szárított élesztő
- kb. 2 dl tejföl

Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje

Elkészítés:

A lisztet és a búzasikért egy tálba mérjük, és elmorzsoljuk benne a vajat és a  darált tepertőt. Megszórjuk kevés borssal és a sóval, és elkeverjük. Közepében kis mélyedést alakítunk ki, és beletesszük a tojás sárgát. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, rászórjuk az élesztőt, majd bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy összeálljon a tészta, és egy könnyen kezelhető, keményebb, de rugalmas tésztát kapjunk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és duplájára kelesztjük.

Ekkor enyhén lisztezett felületen 1 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk, majd tetejét berácsozzuk egy éles kés segítségével. Maradhatunk a hagyományos pogácsa szaggatónál, és kiszaggatjuk, majd a leeső részeket újra összegyúrjuk, nyújtjuk és szaggatjuk, amíg az összes tészta el nem fogy. Vagy, ahogy az utóbbi időben nálunk készül, hogy kevesebb munka legyen vele, nem kiszaggattam, hanem egy pizza vágóval 5x5 cm-es négyzeteket vágtam. 

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, 20 percet pihentetjük, majd tetejüket lekenjük a villával enyhén felvert tojásfehérjével, és előmelegített sütőben kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük. 

2022. január 1., szombat

B.Ú.É.K. 2022!

 


BOLDOG ÚJ ÉVET kívánok mindenkinek szeretettel!


Legyen a következő év egy kicsit jobb mint az előző, szeretetben és egészségben teljes, sikerekben gazdag!