Tényleg nagyon könnyen elkészíthető, nem szükséges hozzá nagy gyakorlat, csupán arra kell figyelni, hogy a piskótát ne szárítsuk ki, mert akkor törik tekerésnél. Ezt leszámítva, azt gondolom, hogy a piskótatekercs az egyik legegyszerűbb és nagyszerűbb sütemény, amit végtelen sok variációban készíthetünk el. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 csipet só
- 5 ek durum liszt
- 5 ek eritrit
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 dl viz
- 2 ek vaníliás pudingpor
- 2 tk őrölt fajéj, vagy ízlés szerint
- 1 ek eritrit, vagy ízlés szerint
Elkészítés:
Ezután levesszük a tűzről, őrölt fahéjjal ízesítjük, majd teljesen kihűtjük.
A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük.
Az eritritet kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész eritrit és a hab kemény nem lesz. Ekkor, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Ezután a lisztet egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyen eltörhet a feltekerésnél!
A sütőből kivett piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára vagy egy másik sütőpapírra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük a konyharuhával vagy sütőpapírral együtt, és teljesen kihűtjük.
Ekkor kitekerjük a kihűlt piskótatekercset, és egyenletesen rásimítjuk a tölteléket. Újra feltekerjük, és hideg helyre tesszük legalább 1 órára, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk.
Tálaláskor megszórhatjuk porított eritrittel.