2011. szeptember 20., kedd
Rakott krumpli
Éva hirdetett egy játékot, miszerint olyan egy tál étel recepttel lehet jelentkezni, ami nem haladja meg az 500 Ft-ot, minél olcsóbb legyen.
Szerintem ebbe a kategóriában nagyon jól beillik a rakott krumpli, mivel csupán 350 Ft-ból el lehet készíteni. Az itteni árakat vettem alapul: 1 kg krumpli 1,5 lei= 96 Ft, a 6 db tojás 2,4 lei=154Ft, összesen 250 Ft. Ha még hozzáadjuk a margarint meg az olajat, esetleg egy kis tejfölt, biztos nem lesz több mint 350 Ft.
Én tettem rá kis szalonna darabkákat, de lehet kolbász karikákat is tenni, vagy ha nincs semmi otthon akkor csak simán, hús nélkül.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli
- 6 darab tojás
- só, bors, piros paprika
- olaj
- esetleg: sajt/túró, szalonna/kolbász, tejföl
Elkészítés:
A krumplikat alaposan megmossuk, lábasba tesszük és annyi vizzel öntjük fel, hogy ellepje őket. Hozzáadunk 1 kk sót, majd födő alatt készre fözzük (ez kb. 20 perc).
A tojásokat is megmossuk, hideg sós vizben feltesszük főnni, majd a forrástól számított 7-8 percig főzzük, hogy biztosak legyünk benne, hogy kemények leszenk, majd hideg vizben lehütjük.
Ha kész lett a krumpli, leöntjük a vizet, majd ha annyit hült, hogy már megtudjuk fogni, akkor meghámozzuk.
A kihült tojásokat ugyancsak meghámozzuk.
Egy tűzálló tálnak az alját kikenjük vajjal vagy margarinnal, aljára helyezzünk egy réteg krumpli karikákat, sózzuk, borsozzuk.
Mivel én nem nagyon szeretem a tojásfehérjét, ezért reszelni szoktam a tojást a krumplira, így minden krumpli rétegre 2 tojást reszelek, sózom és elsímitom. Jöhet egy újabb krumpli karika réteg, majd addig rétegezem amíg elfogynak a hozzávalók, csak úgy osszuk, hogy a tetejére krumpli kerüljön.
Mivel volt itthon egy kis maradék túróm meg szalonnám, a tetejét megszórtam a túróval (talán csak megmutattam neki, mert nagyon kevés volt) meg a szalonna darabkákkal, meglocsoltam egy kis oliva olajjal, majd betettem a sütőbe.
A sütőbe addig sütjük, amíg a szalonna darabkák aranybarnára pirulnak.
Lehet tejföllel, vagy savanyúsággal is fogyasztani.
Milyen nagyon szeretem, jó sok tejföllel, akár hús nélkül is. Guszta nagyon:)
VálaszTörlésNagyon guszta lett! Ezt az étel is lehet variálni ki hogy szereti! Szoktam én is úgy csinálni hogy nem teszek kolbászt bele!
VálaszTörlésHogy a rakott krumpli milyen finom is... Nem is kell drágább változat, én szeretem hús nélkül is :))
VálaszTörlésImádom a rakott krumplit, simán hús nélkül.
VálaszTörlésNagyon guszta. Tegnap nálunk is ő készült, no meg egy turbós változat.
VálaszTörlés@Trollanyu, az én férjem is jó soooooook tejföllel szereti, de persze azért húsi is legyen egy kicsi :)
VálaszTörlés@Éva, bizony nagyon sok féle képen lehet elkészíteni.
@Panna, én is inkább hús nélkül szeretem :)
@Kati, akkor egy az ízlésünk! :)
@Petra, mi is szoktuk turbózni, mikor mivel :)