2011. október 13., csütörtök
Házi krumplis kenyér
Csak azt tudom mondani, hogy nagyon finom lett!!! Nem is lehet összehasonlítani a boli kenyérrel. A színe, az íze, az állaga...minden nagyon jó lett!
Egy kicsit megizzasztott mert elégé ragadós volt a tésztája és nehezen lehetet vele dolgozni, de megérte, a végeredmény nagyon jó lett! :)
Hozzávalók:
- 70 dkg finom liszt
- 25 dkg főtt, áttört krumpli
- 1 ek só
- 2,5 dkg élesztő
- 1 ek cukor
- 150 ml víz
- 200 ml savó (a krémsajt készítésekor lecsöpögött folyadék)
- 100 ml tej
- 2,5 dkg margarin
Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk, felvágjuk kockára és sós vizben megfőzzük. Amikor megvan akkor áttörjük és hűlni hagyjuk.
Amíg hűl az áttört krumpli, addig felfuttatjuk az élesztőt: 100 ml langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 15 percig.
A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, az áttört krumplit és a savót, majd egy kicsit összedolgozzuk. A közepébe egy kis fészket csinálunk és beleöntjük a felfutott élesztőt és a vízzel összedagasztjuk. Ha már jól összeáll akkor a margarint egy kicsit megolvasztjuk és hozzácsurgatjuk a tésztához, majd tovább dagasztjuk. Egy közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
Cipót formálunk, meglisztezzük és egy tiszta konyharuhával letakarva 1 óráig kelesztjük.
Ezután átgyúrjuk, újból megformázzuk majd vajazott, lisztezett tepsire vagy sütőformában tesszük. Én egy 19 cm átmérőjű lábast használtam.
30 percig kelesztjük, majd 2-3 helyen bevágjuk késsel és előmelegített sütőben 60 percig sütjük.
Nagyon szép lett a kenyered! A házi kenyérnél nincs is jobb, nagyon szeretem csak megkenni margarinnal nagyon finom !
VálaszTörlésNagyon guszti a kenyered!
VálaszTörlésÉn is szívesen megkenném a kedvenc margarinommal és majszolnám :)) a friss kenyérnél nincs is jobb :))
VálaszTörlésGyönyörű:) A krumplis kenyér az egyik kedvencem, és napokig puha marad. Már ha marad belőle:)
VálaszTörlésJól is néz ki! Elhiszem, hogy össze sem lehetett hasonlítani a boltival. :)
VálaszTörlésNagyon szép kenyeret sütöttél. Krumplis kenyeret még nem sütöttem, elteszem ezt a receptet, csak előbb majd savót kell "készíteni"... :)
VálaszTörlésGratulálok, nagyon szép lett a kenyér.
VálaszTörlésMilyen szép lenne az élet, ha nem hizlalna... :(
Savó nélkül is el lehett késziteni ezt a kenyeret???
VálaszTörlésIgen, nyugodtan használj vizet a savó helyett. :)
Törlés