2011. november 17., csütörtök
Hajtogatott sajtos pogácsa
Eléggé eltűntem az elmúlt időben, nem volt időm bejegyzéseket sem írni pedig sok finomságot készítettem. :) Megpróbálom bepótolni lemaradásomat az elkövetkező napokban.
Nagyon rég nem készítettem pogácsát s amikor kaptunk finom házi sajtot tudtam, hogy egy részéből sütök majd pogácsát. Nem is vártam sokat a pogácsa elkészítésével, másnap neki is láttam, s amilyen hirtelen jött a pogácsa ötlete olyan gyorsan el is fogyott, nagyon finom lett :)
Hozzávalók 125 darabhoz:
- 1,5 dl tej
- 3 dkg friss élesztő
- 1 ek cukor
- 52 dkg finom liszt
- 10 dkg vaj
- 2 tk só
- 2 tk örölt kömény
- 25 dkg sajt
- 5 dkg olvasztott vaj
Lekenéshez: - 1 tojás
Elkészítés:
A hozzávalókból tésztát dagasztunk: először is 1 dl langyos tejben elkavarunk 1 csapott ek. cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük 20 percig.
A vajat elmorzsoljuk a liszttel majd hozzáadjuk a többi hozzávalót, a felfutott élesztőt is és rugalmas tésztát dagasztunk.
Cipót formálunk belőle, tiszta konyharuhával letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 50 perc).
Ezután egy kicsit átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk a tésztát. Megkenjük vékonyan az olvasztott vaj egy részével, majd megszórjuk reszelt sajttal.
Gondolatban 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd balról a középső részre hajtsuk a tésztát és erre rá a jobb oldali tészta darabot. Az így kapott tészta csíkot megkenjük a vajjal és megszórjuk a reszelt sajttal.
Ezután a tésztát fentről és lentről is középig hajtjuk, majd ezt is félbe hajtjuk, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Az egész hajtogatási műveletet még megismételjük kétszer, mindig 30 perc pihentetést hagyva a hajtogatások között.
Amikor megvagyunk a hajtogatásokkal, ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk ki a tésztát és tetejét berácsozzuk (én most nem rácsoztam, mert így is időhiányban voltam).
5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a pogácsákat, 25 percig pihentetjük majd a tetejüket lekenjük tojással és megszórjuk reszelt sajttal.
Előmelegített sütőben 185 fokon kb. 20 percig sütjük.
Na , ez nagyon fincsi, szerettem!!!
VálaszTörlésNagyon guszta lett!
VálaszTörlésIstenien néznek ki:) Nagyon szeretek én is ilyen hajtogatott pogikat készíteni:) Erre sosem sajnálom az időt, mentem is a receptedet.
VálaszTörlésEz a fajta pogi nagyon finom tud lenni, csak az a sok hajtogatás. Nagyon guszta lett és biztosan nagyon finom is !
VálaszTörlésTényleg, pogácsa már nálunk is rég volt!
VálaszTörlésA tieid jól néznek ki!
Jaj kívántatjátok itt velem a pogácsát, ez igazán nem ér :D
VálaszTörlés