2011. december 9., péntek
Almás pite (Almás tészta)
Almás pite vagy az almás tészta, ahogy mifelénk ismert, gyerekkori kedvenc. Édesanyám nagyon sokszor készítette gyerekkorunkban, én is tőle tanultam.
Könnyen elkészíthető, nincs sok gond vele és nagyon finom is! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 45 dkg finom liszt
- 2 egész tojás
- 2 ek cukor
- a vaníliás cukor
- 20 dkg vaj/margarin
- 1 tk sütőpor
- 2 tk fahaj
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1 1/2 kg pucolatlan alma
- 3 tk fahaj
- fél citrom leve
- ízlés szerint cukor (nálam 1 ek)
- búzadara
Elkészítés:
Először elkészítjük az almás tölteléket, hogy amíg összegyúrjuk a tésztát addig legyen ideje meghűlni.
Az almákat megmossuk, majd meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Meglocsoljuk a citrom lével, hogy ne barnuljon meg majd hozzáadjuk a cukrot és az őrölt fahajt és lassú tűznél megdinszteljük. Ezután levesszük a tűzről és hűlni hagyjuk.
Amíg hűl az almás töltelék elkészítjük a tésztát.
A sütőporral elkevert liszttel elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a két fajta cukrot majd a tojásokat és jól összegyúrjuk. Nagyon könnyen lehet dolgozni a tésztával és hamar összeáll. Miután összedolgoztuk a tésztát két egyforma részre osztjuk és cipókat formálunk.
Az egyik cipót tepsi nagyságú lapra nyújtjuk, beletesszük a sütőpapírral bélelt tepsibe, villával vagy fogvájóval megszurkáljuk és megszórjuk búzadarával.
Az almát jól kinyomkodjuk és egyenletesen elterítjük a tésztalapon.
A másik cipót is kinyújtjuk, ráterítjük a töltelékre és ezt is megszurkáljuk villával.
Előmelegített sütőben 40-45 perc alatt készre sütjük.
Tálaláskor kockákra vágjuk és a tetejét megszórjuk porcukorral.
Hát ez gyönyörű!))
VálaszTörlésNagyon fincsi!!
VálaszTörlésNagyon guszta!
VálaszTörlésNagyon guszta, az én anyukám is gyakran készített almás pitét:) Somogy megyében is azt mondják az ilyen sütikre, hogy tészta, nekem fura volt, mert mi a kifőtt tésztát hívjuk csak annak:)
VálaszTörlésA többiek már mindent elmondtak, én csak annyit fűznék hozzá: Kérek! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, lányok! :)
VálaszTörlésTrollanyu, nálunk felé minden süti tészta, a kifőtt tészta pedig laska. :D
Fincsi :))
VálaszTörlésGratulálok,nagyon ügyes vagy!!!!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésAzt szeretnem kerdezni, hogy buzadara helyett nem hasznalhatok-e reszelt diot?
VálaszTörlésA búzadara szerepe, hogy felszívja az alma levét, és nem érződik egyáltalán amikor megsült a süti.
TörlésSzerintem, ha jól kinyomkodott az alma levét nyugodtan használhatsz darált diót. :)
Ha elkészítetted dióval, majd írd meg hogy sikerült! :)