2012. szeptember 19., szerda
Pita kenyér
Hogy miért nem próbáltam eddig pitát sütni? Én sem tudom. Már többször elakartam készíteni, de soha nem vittem véghez. DE szombaton már úgy ébredtem fel, hogy ebédhez pitákat készítek. Elővettem a Limarától elmentett receptet és neki láttam. Egy kicsit féltem, hogy fog-e sikerülni, de így utólag elég egyszerű és szerintem nincs ahogy elrontsuk. Azt azért meg kell mondjam, hogy nem mindegyik pitám fúvódott fel szépen, de az íze az nagyon finom volt.
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 ek olívaolaj
- 3 dl langyos víz
Elkészítés:
A kenyérsütőgépben, a hozzávalókból egy lágyabb tésztát dagasztunk, majd kb. 50-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, akkor 1 dl vizet meglangyosítunk majd elkavarjuk benne a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe kis fészket alakítunk ki majd beletesszük a felfutott élesztőt, és a sóval és olajjal jól kidagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületen átgyúrjuk a tésztát és 8 egyenlő részre osztjuk.
Gömbölyűre formázzuk, majd újabb 10 percig pihentetjük.
Vékony, ovális vagy kerek formára nyújtjuk, kb. 2-3 mm vastagságúra. Tiszta konyharuhával letakarva újabb 30 percig pihentetjük.
220 fokra előmelegített sütőben, a sütő rácsára téve 2-3 darabot, világos barnára sütjük (nekem 7-8 perc alatt lettek meg). Ez idő alatt a piták szépen felfúvódnak.
Az enyém nem fúvódott fel ilyen szépen, amikor sütöttem :( Na majd legközelebb én is kipróbálom Limara receptjét ;)
VálaszTörlésPanna, az enyémek sem fúvódtak fel mind, viszont jó üregesek voltak.
TörlésRemélem következőkor megleszel elégedve a pitáiddal!:)
Azt hiszem rájöttem, hogyan tudok megjegyzést küldeni a robot nevezetű szóellenőrrel. Remélem sikerül. Eddig két blognál bejött, akkor itt is sikerülnie kell. Bocsi a problémám miatt:(!:))
VálaszTörlésSemmi gond Tücsi. :)
TörlésÖrvendek, hogy végül sikerült megjegyzést hagynod! :)
Nagyon jók lettek! Milyen szépen felhólyagosodtak! Könnyű volt tölteni, az biztos! :o)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Krisz! :)
TörlésIGEN, tökéletesek voltak tölteni. :)
Finom!
VálaszTörlésEgyetértek! :D
TörlésSzeretem... Jó is, hogy eszembe juttattad, hamarosan elkészítem én is ismét, de most magamnak megpróbálom tönkölylisztből. Remélem j sül ki belőle... :D
VálaszTörlésMajd kíváncsian figyelem hogy, hogy sikerült tönkölylisztből. :)
Törlés