2012. október 29., hétfő
Linzer
Hozzávalók 45 darabhoz:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 tasak vanília cukor
- 1 tojássárga
- csipet só
- késhegynyi sütőpor
+Ragasztani: - házi baracklekvár
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekavarjuk, majd a vajjal elmorzsoljuk és a tojássárgával együtt jól összedolgozzuk.
Folpackba csomagoljuk és egy órára hűtőben pihentetjük, de akár egy egész éjszakát is maradhat.
Ezután 2 darabba vágjuk (így könnyebb dolgozni) és enyhén lisztezett felületen kb. 2 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd tetszőleges formával kiszaggatjuk, ügyelve arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen.
Sütőpapiros tepsibe sorakoztatjuk, külön az egész karikákat, és külön tepsire a lyukas karikákat (ezeknek kevesebb idő kell a megsüléshez), majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük.
Amiután kihűltek, egy egész és egy lyukas karikát házi baracklekvárral összeragasztunk, és porcukorral megszórjuk. Végük a közepébe csurgatunk még egy kis lekvárt.
2012. október 25., csütörtök
Citromtorta - Vendégposzt :)
Ezt a tortát nem én készítettem, sőt még nem is kóstoltam, de azért egy virtuális szeletet kaptam belőle. ;)
Egy pár hete édesanyám kért, hogy keressek valami könnyen és gyorsan elkészíthető tortát Öcsém születésnapjára. Előre valami csokis tortában gondolkodtunk, mert azt ugyebár mindenki szereti és sok féle-képpen ellehet készíteni. Csakhogy időközben az ünnepelt tudatta velünk, hogy valami citromos-gyümölcsös tortát szeretne. :) Elkezdtem keresgélni a sok, általam ismert blogon, majd egyeztettünk, és végül Aleda citromtortája mellett döntöttünk. :) Jól mutatott és nagyon finomnak is tűnt, így meg volt a szülinapi torta. Szüleim ugyanúgy jártak el a torta készítésénél, mint Aleda, csupán annyi különbséggel, hogy nekik csak 31 cm átmérőjű tortaformájuk volt, és ezért a torta lap nem nőtt fel nagyra, és csak két lapba lehetett vágni. Valamint a tetejét egy kis barack kompóttal díszítették. Ahogy ők elmondták, nagyon finom volt a torta, mindenkinek ízlett.:)
Aleda, köszönjük a torta receptet!!! Én is elfogom majd készíteni, mert igen-igen megvolt dicsérve. :)
Hozzávalók a kakaós piskótához:
- 6 tojás
- 18 dkg cukor
- 13 dkg liszt
- 5 dkg kakaó
- csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg fehércsoki
- 4 dl tejszín
- 1/2 citrom leve + reszelt héja
Díszítés:
- 3 dl tejszín, gyümölcs kompót
Elkészítés:
(Aledától másoltam át, csupán a torta forma méretét változtattam és hogy nem háromba, hanem két lapba vágjuk a piskótát.)
A kakaós piskótához az egész tojásokat a keverőtálba törjük, hozzáadjuk a csipet sót és lassan adagolva a cukrot addig vertjük, míg egy laza, könnyű krémet kapunk ( ez eltarthat 10-15 percig). Ekkor beleszitáljuk a lisztet, kakaót és könnyű mozdulatokkal összekavarjuk. 31 cm átmérőjű tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a fehércsokit gőz fölött megolvasztjuk, hagyjuk kissé lehűlni majd összekeverjük a mascarponeval, fél citrom levével és reszelt héjával.
A tejszínt kemény habbá verjük és hozzákeverjük a mascarpones krémhez.
A kihűlt piskótát két lapba vágjuk és megtöltjük a krémmel.
A felvert tejszínhabbal bevonjuk és gyümölcs darabkákkal díszítjük.
2012. október 24., szerda
Brokkolis-karfiolos csirkemell
Hozzávalók:
- 45 dkg vegyes zöldség (karfiol, brokkoli, sárgarépa)
- 50 dkg csirkemell
- só, bors, fűszerpaprika
- kevés olaj
Hozzávalók a besamelmártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 5 dl tej
- 10 dkg sajt
Elkészítés:
Nekem volt egy csomag lefagyasztott vegyes zöldségem, brokkoli, karfiol és sárgarépa, így pikk-pakk és már kész is voltam a főzéssel. :)
Csak kivettem a fagyasztóból, majd szobahőmérsékleten felengedtem a zöldséget.
Ha nincs lefagyasztva akkor kb. 20-20 dkg brokkolira és karfiolra lesz szükségünk, meg egy nagyobbacska sárgarépára.
A brokkolit és karfiolt rózsáira szedjük, majd sós vízben félpuhára főzzük.
A sárgarépát megpucoljuk és karikára vágjuk, és ezt is megfőzzük sós vízben.
Amikor a zöldségek megfőttek, lecsepegtetjük.
A csirkemellet vékony szeletekre vágjuk, majd csíkokra, sóval és borssal fűszerezzük, majd egy kis olajban átsütjük.
A besamelmártáshoz a vajat megolvasztjuk, a lisztet halványra piritjük rajta, majd fokozatosan felöntjük a meleg tejjel, és sűrűre főzzük. A lereszelt sajtot beleszórjuk, és addig kevergetjük, amíg elolvad.
Egy tűzálló edényt kivajazunk, majd beletesszük a zöldségeket és csirkemell csíkokat és ráöntjük a mártást. Előmelegített sütőben kb. 30 percet sütjük.
2012. október 22., hétfő
Cappuccinós rózsakalács
Mutatós, puha és finom kalács. Ennél több nem is kell egy vasárnapi reggelihez. :) Eredetileg kakaósan szerettem volna elkészíteni, de amikor a tölteléknek valót akartam összeállítani, akkor vettem csak észre, hogy a kakaónk elfogyott. Még jó, hogy volt egy kis mogyorós cappuccinoporunk, így ez is megtette kakaó helyett.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 9 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 2 tojás
- 1/2 citrom reszelt héja
Hozzávalók a töltelékhez:
- 6 ek cappuccino por
- 2 ek cukor
- 8 dkg vaj
Hozzávalók a locsoláshoz:
- 0,5 dl tej
- 1 cs vaníliás cukor
+ 1 tojássárga+ 1 ek tej lekenni
Elkészítés:
Ha van kenyérsütőgépünk, akkor a hozzávalókat az üstbe mérjük a következő sorrendbe: tojások, 1 dl tej, citromhéj, liszt, cukor, majd a közepébe egy kis mélyedést készítünk és belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a megmaradt 1 dl tejet. Elindítjuk a dagasztás programot. Amikor már összeállt a tésztánk, több részletben hozzáadjuk az olvasztott vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Ha a gép végzett a programmal, lezárjuk, és hagyjuk kb. 45 percet kelni a tésztát.
Ha kézzel dagasztjuk a tésztát, akkor 1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyen hagyjuk felfutni.
A lisztet és cukrot dolgozó felületre szórjuk. Közepében egy mélyedést készítünk, beleütjük a tojásokat és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket. A már felfutott élesztőt ráöntjük és a többi hozzávalókkal jól összedolgozzuk. Ha már jól bedagasztottuk, akkor kis cipót formázunk, letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A töltelékhez a cappuccino port elkavarjuk a cukorral, és a vajat hagyjuk, hogy legyen szoba hőmérsékletű.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen egy kicsit átgyúrjuk, majd egy 48x35-ös téglalappá nyújtjuk.
Elkenjük rajta a puha vajat, majd megszórjuk a cukros-cappuccinós porral. Feltekerjük hosszában, csakúgy mint a bejglit, és 3 cm-es szeletekre vágjuk.
Egy kapcsos tortaformát kivajazzuk és lisztezzünk, majd a tészta szeleteket kör alakban, egymáshoz szorosan a formában helyezzük. Letakarjuk és újabb 25-30 percig pihentetjük.
Ezután a tetejét lekenjük a tejjel elkavart tojássárgával és 180 fokra előmelegített sütőben 40 percig sütjük. Kb. 15-20 perc sülés után ha teteje már megvan barnulva, akkor letakarjuk alufóliával, hogy ne piruljon meg jobban.
A vaníliás cukrot elkavarjuk a meleg tejben, majd a 30 perc sütés után jól meglocsoljuk vele a kalácsot, és még kb. 10 percig sütjük.
Nem kell szeletelni a kalácsot, mert a tekercsek könnyen elválnak egymástól. :)
2012. október 17., szerda
Karamellás hernyókifli :)
Az ötlet Limarától származik, annyi különbséggel, hogy én nem fahéjasan készítettem el, hanem megtöltöttem karamell krémmel. Jól sikerült, finom péksütemény reggelire vagy tízóraira, vagy akár a nap bármely órájában ellehet fogyasztani. ;)
A képek "másnaposak", de még így is szépek. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 tk só
- 1 egész tojás
- 2 tojássárga
- 2 dl tej
- 6 dkg vaj
- 3 dkg friss élesztő
Hozzávalók a töltelékhrez:
- 1 karamell ízű pudingpor
- 4 dl tej
- 3 ek cukor
- 5 dkg vaj
+Lekenni: - 1 tojásfehárje
- kis cukor
Elkészítés:
A langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, letakarjuk és meleg helyen felfutatjuk.
A lisztet és cukrot dolgozó felületre szórjuk. Közepében egy mélyedést készítünk, beleütjük az egész tojást és tojássárgákat. Egy kicsit elkavarjuk a tojásokat a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket. A már felfutott élesztőt ráöntjük és a többi hozzávalókkal összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és sima tésztává gyúrjuk.
Cipóvá formáljuk és letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd langyos helyre téve duplájára kelesztjük. (Kb.45-50 perc)
Ha van kenyérsütőgépünk, akkor a hozzávalókat kimérjük a táljába, legvégül az élesztős tejet tegyük bele, majd bedagasszuk és kelesztjük.
Időközben elkészítjük a tölteléknek valót. Ehhez a pudingport elkeverjük a cukorral, majd a tejjel megfőzzük. Miután meghűlt, kihabosítjuk a vajjal.
Ha már megkelt a tésztánk, lisztezett felületre borítjuk és két egyforma részre osztjuk, majd mindegyiket újabb 6 részre, így kapunk 12 tészta darabot.
Mindegyik tésztadarabot egyenként kinyújtjuk egy hosszúkás, ovális lappá. A felső harmadát ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, de vigyázzunk, hogy a vége maradjon egybe. A másik végére tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket, és tekerjük fel a töltelékes felétől.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a megformázott kifliket, majd letakarva pihentetjük még 40 percet.
Ezután lekenjük egy felvert tojásfehérjével és megszórjuk cukorral, 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
2012. október 16., kedd
Mákos sajtos rudak
Chef Vikinél nézelődve bukkantam rá ezekre a szuper gyorsan elkészíthető sajtos rudakra. Kíváncsi voltam, hogy milyen lesz mákkal, s be kell valljam, hogy nagyon jó ötlet. Ropogós, finom rudakat kaptunk.
Egy kicsit változtattam a hozzávalók mennyiségén, mert nekem nem volt itthon 25 dkg vajam, ezért csak 20 dkg került bele, de pótoltam a tejföllel. Nagyon finom volt így is, és már várom, hogy újra elkészíthessem. :)
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 tk só
- 5 dkg egész mák (NEM kell ledarálni!!!)
- 1 dl tejföl
- 10 dkg sajt
- 1 tojássárga
- 12 g sütőpor
Lekenni: - 1 tojásfehérje
Szórni: - szezámmag
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat szórjuk egy edénybe vagy egyenesen a dolgozó felületre. Elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk, amíg egy jó rugalmas tésztát kapunk. Arra figyeljünk oda, hogy a tejfölet csak lassan adagoljuk hozzá, mert meglehet, hogy nem lesz szükség az egészre.
Az így kapott tésztát kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságú lappá, majd kb. 1,5 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.
Megkenjük a felvert tojásfehérjével és megszórjuk a szezámmaggal.
Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, így könnyebben feltudjuk emelni. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt megsütjük.
Nekem 98 darab 1,5 cm széles és 7 cm hosszú rúd lett. :)
2012. október 12., péntek
Omlós banános keksz
Egy újabb kekszet hoztam ma is, ezúttal banánost. Be kell valljam, hogy én nem szeretem a banánt, már a szagát/illatát sem bírom, de a férjem nagyon szereti, így neki akartam kedveskedni egy kis banános nassolni valóval. :)
Hozzávalók kb. 41 darabhoz:
- 25 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- csipetnyi só
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 1 banán (11 dkg)
- 1 tojás
- 1 cs vaníliacukor
Elkészítés:
A banánt egy villával alaposan összetörjük.
A száraz hozzávalókat egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is és jól összegyúrjuk.
30 percre a hűtőbe tesszük.
Ezután kb. dió nagyságú gombócokat formázunk belőle, sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, majd egy lapos talpú pohárral lelapítjuk.
Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
2012. október 11., csütörtök
Zabpelyhes-kókuszos keksz
Mit is mondhatnék erről a kekszről? Gyorsan elkészíthető, ami ebben a rohanó világban nem elhanyagolható, bárki elkészítheti és nem utolsó sorban finom. :)
Hozzávalók kb. 45 darabhoz:
- 10 dkg kis szemű zabpehely
- 18 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliacukor
- csipetnyi só
- 15 dkg vaj
- 8 dkg kókuszreszelék
- 1 nagy tojás
- 1 tk sütőpor
- esetleg tej, csak hogy összeálljon
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd a tojással és az olvasztott vajjal jól összedolgozzuk. Ha netán túl száraznak tűnik, akkor adhatunk hozzá egy kis tejet is.
30 percre a hűtőbe tesszük, majd dió nagyságú gombócokat formázunk belőle és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk. Egy egyenes, széles talpú pohárral korongokká lapítjuk.
Előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük. Miután kivettük a sütőből, várjunk egy pár percet, majd tegyük át egy rácsra hűlni.
2012. október 10., szerda
Gesztenye torta
Ez a torta már elég rég készült, születésnapot ünnepeltünk a családban és erre az alkalomra volt elkészítve.
Sajnos a tortáról nem tudtam fényképet készíteni, mert elég késő este fejeztem be és amikor már itt voltak a vendégek, akkor csak erről a kis szeletkéről sikerült képet készíteni. Finom volt és gyorsan elfogyott. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 5 tojás
- 5 ek cukor
- 4 ek liszt
- 1 ek kakaó
- 3 ek víz
- pici só
- 1 késhegynyi sütőpor
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg gesztenyepüré
- 25 dkg krémsajt
- 1 rumeszencia
- 2 dl habtejszín
Elkészítés:
A lisztet elkeverjük a sütőporral és a kakaóval.
A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk.
A fehérjét a kis sóval felverjük, majd apránként hozzáadjuk a cukrot is és kemény habbá verjük. Addig kell verjük, amíg a cukor teljesen felolvad. A vizet is hozzáadjuk, majd egyenként a tojássárgákat, tovább verve a habot, majd óvatosan beleforgatjuk a sütőporos-kakaós lisztet.
Egy sütőpapíros gáztepsibe töltjük a tészta masszát és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. (tűpróba)
A krémhez a gesztenyepürét kikavarjuk a krémsajttal. A habtejszínt felverjük majd lazán beleforgatjuk a krémsajtos gesztenyéhez.
A kihűlt tésztalapot hosszában 3 egyenlő csíkra vágjuk.
A krémből 3 evőkanálnyit félretesszük a bevonáshoz.
Tálcára helyezzük az egyik tésztalapot és rákenjük a krém felét. Ráhelyezzük a második lapot és rákenjük a maradék krémet. A harmadik tésztalapot ráborítjuk a krémre tetejével lefele, majd a félretett krémmel bevonjuk a tortát. Tetejére egy kis csokit reszelünk díszítésként.
2012. október 9., kedd
Csokival töltött kekszek
Elfogyott a kekszünk, így a hétvégére be volt programozva a készítése, csak én valami krémeset is kívántam, így egy csapásra megvolt a keksz is és a krémes süti is. :P
Hozzávalók 28 darab ragasztott kekszhez:
- 35 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 cs sütőpor
- 18 dkg vaj
- 2 tojássárga
- 1/2 citrom reszelt héja
- tej, amennyit felvesz (nálam 3 ek)
Hozzávalók a krémhez:
- 1 dl tejszín
- 10 dkg csoki (nálam 5 dkg étcsoki+ 5 dkg tejcsoki)
Hozzávalók a mázhoz:
- 5 dkg étcsoki
- 1 ek olaj
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a cukrokkal, majd elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a reszelt citrom héjat majd a tejjel együtt jól összegyúrjuk.
Cipóvá formáljuk, fóliába becsomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.
Ezután enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastagra nyújtjuk (én következőkor vékonyabbra nyújtom), és tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
A krémhez a tejszínt felforraljuk, majd elzárjuk a tüzet és hozzáadjuk a csokoládét, és addig kavargatjuk amíg teljesen elolvad.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kemény habbá verjük. Az így kapott krémből a kihűlt keksz egyik felére egy jó teáskanálnyi krémet teszünk, majd rátesszük a keksz másik felét és addig nyomjuk össze, amíg a krém eléri a kekszek széleit. Eltávolítjuk a felesleget a szélekről. Betesszük a hűtőbe amíg a krém megszilárdul.
Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd a kekszek tetejét bekenjük vele és visszatesszük a hűtőszekrénybe, amíg teljesen megszilárdul a csoki a tetején.
2012. október 8., hétfő
Citromos legyező kalács + blogkóstoló 5. forduló
A blogkóstoló elért az 5-ik fordulójához, és én már harmadszor vehettem részt benne. Nagyon szeretem, idáig minden alkalommal általam még ismeretlen blogokat kaptam, és mindig sikerült is finomabbnál finomabb dolgokat kipróbálni. :)
Ez alkalommal Hankka volt a háziasszony, kinek köszönhetően HajniZoli blogját ismerhettem meg. Nagyon tetszik a blog, örvendek, hogy innen válogathattam a sok finomság közül. Egy kicsit nehéz volt a döntés, mert nagyon sok olyan süti, étel között kellett választanom, amiket szívesen megennénk nap mint nap. Aztán rábukkantam a legyező kalácsra, amit már nagyon sok blogon láttam kakaósan, vaníliásan vagy akár fahéjas változatban is, és tervbe volt véve az elkészítése, csak valamiért mindig halogattam. Talán ez a citromos változat volt a legszimpatikusabb és gondolom ezért került most erre a választásom. Nagyon finom kalácsot kaptam, könnyű elkészíteni is, és még másnapra sem szárad sem. Nekünk nagyon ízlett ez a citromos változat, csak ajánlani tudom. :)
Köszönjük HajniZoli ezt a finom kalácsot, és biztosan még sok mindent elfogok készíteni tőletek! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finom liszt
- 5 dkg cukor
- 1 cs vanília cukor
- 2 dkg friss élesztő
- csipetnyi só
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 6 dkg vaj
Hozzávalók a citromkrémhez:
- 6 dkg vaj
- 5 ek cukor
- 2 citrom reszelt héja
- 1 ek citromlé
Elkészítés:
A langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet, sót és a cukrokat a dolgozó felületre szórjuk. Közepébe egy kis fészket alakítunk ki, majd beleütjük a tojásokat és a felfutott élesztővel összedolgozzuk. Az olvasztott vajjal együtt egy lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
A citromos krémhez a vajat a cukorral jó habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és citromlevet.
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk, egy kicsit átgyúrjuk, majd egy 45x35-ös téglalapot nyújtunk belőle és megkenjük a citromos krémmel.
A téglalapot vízszintesen félbevágjuk, majd a két fél téglalapot is ketté vágjuk. Így kapunk négy egyforma (legalábbis megpróbáljuk) szélességű tésztacsíkot.
Egy-egy tésztacsíkot egymásra helyezzünk, nem kell megijedeni ha egy kicsit nyulnak, mert majd kelés közbe eligazodnak.
Az így kapott tésztacsíkokat 5 egyforma részre vágjuk.
Sütőpapírral kibélelünk egy 25x11 cm-es kalácsformát, egyik végét megemeljük és belerakosgatjuk kettesével a tésztakockákat.
Egy kicsit eligazítjuk, majd letakarva duplájára kelesztjük kb. 40 perc alatt.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Én kb. 15 perc után a tetejét letakartam fóliával, mert már jól megvolt barnulva.
A megsült tésztát a formával együtt rácsra teszük és 10 percig pihentettjük.
Nagyon finom kalács, még másnapra sem szárad meg, és nem szükséges szeletelni, mert a szeletek könnyen szétválnak. :)