2012. október 17., szerda
Karamellás hernyókifli :)
Az ötlet Limarától származik, annyi különbséggel, hogy én nem fahéjasan készítettem el, hanem megtöltöttem karamell krémmel. Jól sikerült, finom péksütemény reggelire vagy tízóraira, vagy akár a nap bármely órájában ellehet fogyasztani. ;)
A képek "másnaposak", de még így is szépek. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 tk só
- 1 egész tojás
- 2 tojássárga
- 2 dl tej
- 6 dkg vaj
- 3 dkg friss élesztő
Hozzávalók a töltelékhrez:
- 1 karamell ízű pudingpor
- 4 dl tej
- 3 ek cukor
- 5 dkg vaj
+Lekenni: - 1 tojásfehárje
- kis cukor
Elkészítés:
A langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, letakarjuk és meleg helyen felfutatjuk.
A lisztet és cukrot dolgozó felületre szórjuk. Közepében egy mélyedést készítünk, beleütjük az egész tojást és tojássárgákat. Egy kicsit elkavarjuk a tojásokat a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket. A már felfutott élesztőt ráöntjük és a többi hozzávalókkal összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és sima tésztává gyúrjuk.
Cipóvá formáljuk és letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd langyos helyre téve duplájára kelesztjük. (Kb.45-50 perc)
Ha van kenyérsütőgépünk, akkor a hozzávalókat kimérjük a táljába, legvégül az élesztős tejet tegyük bele, majd bedagasszuk és kelesztjük.
Időközben elkészítjük a tölteléknek valót. Ehhez a pudingport elkeverjük a cukorral, majd a tejjel megfőzzük. Miután meghűlt, kihabosítjuk a vajjal.
Ha már megkelt a tésztánk, lisztezett felületre borítjuk és két egyforma részre osztjuk, majd mindegyiket újabb 6 részre, így kapunk 12 tészta darabot.
Mindegyik tésztadarabot egyenként kinyújtjuk egy hosszúkás, ovális lappá. A felső harmadát ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, de vigyázzunk, hogy a vége maradjon egybe. A másik végére tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket, és tekerjük fel a töltelékes felétől.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a megformázott kifliket, majd letakarva pihentetjük még 40 percet.
Ezután lekenjük egy felvert tojásfehérjével és megszórjuk cukorral, 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Elkészítem! Bármivel tölthető ahogy nézem és tetszik a tűrögetése is:-) a gyerekek imádni fogják!
VálaszTörlésIgen, bármivel meglehet tölteni, és akár édes vagy sós változatban is ellehet készíteni. :) Nincs kétségem afelől, hogy a gyerekeknek fog ízleni, finom és puha még másnap is. :)
TörlésNagyon szépek, tényleg sokféleképpen lehet variálni a tölteléket is! :) Mindenképpen kipróbálandó! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka! :)
TörlésRemélem Nektek is fog ízleni.
Megjegyzendő! Köszi!
VálaszTörlésNagyon szívesen! Örülök, hogy tetszik Neked is! :)
TörlésMegcsináltam és nagyon szuper lett! Köszi :)
VálaszTörlés