2012. december 24., hétfő
2012. december 21., péntek
Szedres csavart
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliacukor
- csipetnyi só
- 2 tojássárga
- 0,5 dl olaj
- 1,5 dl joghurt
- 0,9 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez:
- 30 dkg szeder
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 cs vanília puding
Elkészítés:
A kenyérsütőgép üstjébe mértem az összes hozzávalót, majd a dagasztás programmal összeállítottam a tésztát, és duplájára kelesztettem.
A tejet csak lassan-lassan adagoljuk hozzá, mert nem biztos, hogy szükség lesz az egészre.
Míg a gép dolgozik elkészítjük a tölteléket. Nekem most fagyasztott szedrem volt, szűrőbe tettem, kiengedtem és felfogtam a levét. A pudingport és cukrot elkavarjuk a felfogott szederlével (kb. 0,6 dl). A szedret turmixgéppel pépesítettem, feltettem melegedni, majd amikor főni kezd hozzácsorgatjuk a szederlével elkevert pudingport és besűrítjük, majd elzárjuk alatta a lángot, hűlni hagyjuk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 0,5 cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a szedres töltelékkel. Gondolatban, hosszanti irányba 3 egyenlő részre osztjuk a tésztát, majd balról a középső részre hajtsuk a tésztát és erre rá a jobb oldali tészta darabot.
Egy éles késsel kb.2-3 cm széles szeletekre vágjuk, megcsavarjuk őket és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk.
Előmelegített sütőben kb. 10-15 perc alatt készre sütjük, majd porcukorral enyhén megszórva fogyasztjuk.
2012. december 17., hétfő
Gyümölcskenyér tojásfehérjéből narancsmázzal
Amikor megláttam Trollanyunál, tudtam, hogy ez lesz a hétvégi sütink. :) A tojásfehérjék ott voltak a mélyhűtőbe, és felhasználásra vártak, mi meg pont egy ilyen mutatós és finom sütire vágytunk. Igaz a "belevalókat" egy kicsit módosítottam, ahhoz mérten, hogy mi volt pont itthon, és a vajat kifelejtettem a Trollanyu által megadott receptből, de így is nagyon finom volt.
A férjem azt mondta, hogy már rég nem készítettem ilyen finom sütit, nagyon ízlett neki. :) Ennél nagyobb elismerés nem is kell. :)
Trollanyu köszönjük szépen, nagyon finom volt! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 7 tojásfehérje
- 12 dkg porcukor
- 5 dkg dió
- 10 dkg étcsoki
- 15 dkg rahát
- 1 narancs reszelt héja
- 1/2 citrom reszelt héja
- 8 dkg liszt
Hozzávalók a narancsmázhoz:
- 15 dkg porcukor
- 0,2 dl narancslé
Elkészítés:
A diót darabosra vágjuk/törjük. Én úgy csináltam, hogy egy zacskóba tettem a diót, majd egy konyharuha közé fogtam, és a hús klopfolóval összetörtem. Csupán pár ütés elegendő, mert az a jó ha darabos a dió.
A csokit is feldaraboljuk, majd a rahátot is. Hogy minél gusztább legyen, jó ha több színű rahátot használunk, nekem volt sárga, piros és zöld színű.
Az összetört/vágott hozzávalókat a lisztel elkeverjük.
A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, mikor már közepesen kemény, akkor a porcukrot is hozzáadjuk és keményre verjük.
Beleforgatjuk a lisztes keveréket és itt még hozzá kellett volna adjak egy kis olvasztott vajat, de a mikróba felejtettem, s csak akkor vettem észre amikor már a sütőbe volt a tészta. Na de sebaj, így is finom volt. :)
Kivajazott, lisztezett őzgerinc/kalács formába öntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon 25- 30 percig sütjük. (Tűpróba!!!)
Amikor kihűlt bevonjuk a narancsmázzal, amihez a porcukrot elkeverjük a narancslével, de vigyázzunk, hogy lassan adagoljuk a cukorhoz a levet. Egy nehezen folyós, sűrű mázat kell kapjunk.
2012. december 14., péntek
Diós és mákos kalács
Ezek a finom kalácsok még tavaly Karácsonykor kerültek az ünnepi asztalra, de még én sem értem, hogy miért nem kerültek fel a blogra. Nagyon könnyű, puha és természetesen finom kalácsok, és még másnapra sem szárad meg. :) Nálunk hiányozhatatlan ünnepkor.
Hozzávalók 2 kalácshoz:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 12 dkg cukor
- 1 egész tojás
- 1 tojássárga
- 6 dkg vaj
- csipet só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1/2 narancs reszelt héja
- 1 kk vanília
Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg porcukor
- kb. 0,5 dl tej
- 10 dkg darált mák
- 6 dkg porcukor
- 0,5 dl tej
Elkészítés:
Első lépésként elkészítjük a tölteléket. Ehhez a diót és mákot, külön-külön elkeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejet és összemelegítjük.
Ha túl hígnak tűnik a töltelék, akkor még adunk hozzá egy kis diót vagy mákot, és abban az esetben ha túl kemény lenne, akkor még egy kis tejet adagolunk hozzá.
A cukor mennyiségét is lehet csökkenteni vagy növelni, ki hogy szereti. :)
1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet a dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk és az egész tojást meg a tojássárgát beleütjük, majd a már felfutott élesztőt ráöntjük, és a többi hozzávalóval együtt dagasztani kezdjük addig, amíg jó hólyagos nem lesz.
Lágy tésztát kell kapjunk.
Vigyázzunk, hogy ne adjunk hozzá túl sok plusz lisztet, mert akkor nem nő fel a kalács!
A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük és duplájára kelesztjük. (nálam kb. 1 h volt)
Amikor a tészta duplájára kelt, lisztes felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik részt egyenként, lisztezett felületen kinyújtjuk téglalappá, majd kettőt megkenünk a diós töltelékkel, a másik kettőt pedig a mákos töltelékkel.
Feltekerjük mint a bejglit, majd a 2 diós rudat összefonjuk, és sütőpapírral kibélelt kalácsformában tesszük. Kb. a forma közepéig kell érjen a kalács, majd letakarva újra duplájára kelesztjük. Ugyanígy járunk el a mákos rudakkal is.
(Ha nem érthető a kalács megformázása, akkor megnézheted a rahátos kalácsnál, annyi különbséggel, hogy rahát helyett a mákos és diós töltelék kerül.)
Amikor már a tészta a forma pereméig ér, lekenjük tojássárgával és előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt pirosra sütjük .
2012. december 13., csütörtök
Csavart diós kiflicskék
Valamikor réges-régen még egy román blogról mentettem le ezt a receptet, de sajnos már nem tudom melyikről, mert azt nem jegyeztem le. (Annak idején még nem írtam a blogot, és soha nem jegyeztem le, hogy mit hol találtam).
Egy kicsit több munka van vele, de megéri, mert nagyon finom. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finom liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 4 dkg cukor
- 1,1 dl tej
- 0,5 dl olaj
- 2 tojás
- csipetnyi só
- 1 citrom reszelt héja
Hozzávalók a hempergetéshez:
- 15 dkg dió
- 10 dkg cukor
- 1 cs vanília cukor
+ víz
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba tesszük.
A közepébe egy kis lyukat csinálunk és beleütjük a tojásokat, ráöntjük a felfutott élesztőt majd a többi hozzávalóval együtt egy jól formázható, rugalmas tésztát gyúrunk.
Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük. (kb. 40-45 perc)
Ezalatt a diót ledaráljuk, majd elkavarjuk a cukrokkal.
Ezután egy kicsit átgyúrjuk a már megkelt tésztát (nem kell lisztezett felületen, mert elég olajos a tészta és nem ragad oda) és 2 részre osztjuk, így majd könnyebb lesz vele dolgozni.
A tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, majd kb 1 cm-es csíkokat vágunk belőle, és mindegyiket hengerré sodorjuk. Az így kapott hengereket kb. 6 cm hosszúságú rudacskákra vágjuk.
Mindegyik rudacskát vízbe mártjuk, majd meghempergetjük a cukros-diós keverékben. Megcsavarjuk őket, kifli alakúra formáljuk és sütőpapíros tepsibe rakosgatjuk.
Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt készre sütjük.
2012. december 12., szerda
Szezámmagos perec
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 tk cukor
- 2 tk só
- 20 dkg vaj
- 1 tojás
- 2 ek tejföl
- 1,5 dl tej
+ 1 tojásfehérje
+ 15 dkg szezámmag
Elkészítés:
A langyos tejben elkavarjuk a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük kb. 15 percig.
A sóval elkevert liszttet elmorzsoljuk a vajjal. Közepében egy fészket készítünk, beleütjük a tojást és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Ráöntjük a felfutott élesztőt és a többi hozzávalóval együtt alaposan kidagasztjuk.
A tésztát 15 percig pihentetjük, majd kb. 0,5 cm vastagságúra kinyújtjuk és perecformával kiszaggatjuk.
A tojásfehérjét felverjük egy kicsit villával, majd a perecek tetejét lekenjük vele.
A perecek tojásfehérjés felét szezámmagba mártjuk és sütőpappírral bélelt tepsibe rakjuk. 25-30 percig kelni hagyjuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 10-15 perc alatt megsütjük.
2012. december 6., csütörtök
Túrós kockák reggelire
Túrós batyunak indult, aztán a végeredmény ez lett. ;) Nagyon finom, puha péksütemény, egy bögre tej vagy kakaó mellé kitűnő reggelire. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- csipetnyi só
- 2 dl tej
- 4 dkg vaj
- 1 tojás
- 1/2 narancs reszelt héja
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg tehéntúró
- 5 dkg cukor
- 1 cs vaníliacukor
- 1 ek búzadara
- 1/2 narancs reszelt héja
+ Lekenni: - 1 tojássárga+1 ek víz
Elkészítés:
1 dl tejet meglangyosítunk majd elkavarunk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet, sót és a cukrot a dolgozó felületre szórjuk, közepébe egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojást és a felfutott élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt közepesen lágy tésztát dagasztunk. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.
Amiután megkelt a tészta enyhén lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk majd 15 egyenlő részre osztjuk.
Gombóccá formáljuk a tésztadarabokat és 10 percig pihentetjük.
Ezután mindegyiket kb. 10 cm átmérőjű körré nyújtjuk, közepébe teszünk 1 evőkanálnyi túrós tölteléket. Két oldalát a körnek fogjuk meg és csipjük össze, majd ugyanígy járjunk el a szembe levő résszel is, majd a két középső résszel is, úgy hogy 4 sarkot kapjunk. Figyeljünk arra, hogy jól csipjük össze, mert hanem sütés közben szétnyílnak!
Ezután lekenjük a vízzel elkavart tojássárgával, és előmelegített sütőben 170 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, majd porcukorral enyhén megszórva fogyasztjuk.
2012. december 4., kedd
Mákos legyező
Már készítettem sós változatban is legyezőt, de ahogy néztem nem került fel a blogra, így most hozok egy mákos változatot. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 1,5 dl joghurt
- 0,5 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg vaj
- 1 narancs reszelt héja (lehet citrom is, vagy akár elhagyható)
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 2 ek házi barack lekvár
- 10 dkg cukor
- 1 dl tej
+Lekenéshez: - 1 tojássárga+1 ek tej
Elkészítés:
A kenyérsütőgép üstjébe mértem az összes hozzávalót, majd a dagasztás programmal összeállítottam a tésztát, és duplájára kelesztettem.
Míg a gép dolgozott elkészítettem a tölteléket: a mákot elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk lekvárt és a tejet és összemelegítjük.
Ha szokásos módon készítjük a tésztát, akkor először a langyos joghurtba elkavarunk 1 tk cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük. A lisztet tálba szórjuk, majd a felfutott élesztővel és a többi hozzávalóval közepesen lágy tésztát készítünk. Jól kidagasztjuk, liszttel meghintjük, letakarjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük.
Ha megkelt a tésztánk lisztezett felületre borítjuk, kissé átgyúrjuk és 12 részre vágjuk, majd gombóccá formázzuk a tésztadarabkákat.
Mindegyik gombócot, külön-külön kb. 15x10 cm téglalappá nyújtjuk majd a közepét megkenjük a mákos töltelékkel. Ezután a töltelékre borítjuk az egyik tésztaszélet, majd erre a másikat is, egy kicsit összecsípjük a tésztát ahol összeérnek a végek, majd a sodrófával végig megyünk még egyszer rajta, hogy egy kicsit lapuljon el.
Konyhaollóval bevagdossuk 7-8 helyen a tésztát, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át teljesen.
Áthelyezzük egy sütőpapíros tepsire, majd a bevágott részeket félrefordítjuk, lapjára igazítva, és legyező alakúra formázzuk.
20 percig pihentetjük, majd lekenjük a tejjel elkavart tojássárgával, és előmelegített sütőben kb. 15-20 perc alatt megsütjük.