2013. január 22., kedd
Női szeszély
Ez volt a hétvégi sütink, s nem is tudok mást mondani, csak dicsérni, nagyon-nagyon finom volt. :)
Még a pénteken mutattam a férjemnek egy pár képet sütikről, hogy melyiket enné meg szívesebben, és erre, az Aleda által készített sütire esett a választása. Azt mondta, ez egy kicsit különlegesebb mint a többi, majd amikor megkóstolta hozzá tette, hogy sokkal finomabb mint ahogy elképzelte a kép alapján. :)
Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy lett még egy kedvenc sütink. :)
Köszönjük szépen Aleda! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 12 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 4 tojás sárgája
- 3 evőkanál tej
- 2 dkg friss élesztő
- csipetnyi só
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
Hozzávalók a tetejére:
- 8 ek házi baracklekvár
- 4 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 10 dkg apróra vágott dió
Elkészítés:
Az élesztőt elmorzsoljuk a langyos tejbe.
A lisztet dolgozófelületre szórjuk és a vajat elmorzsoljuk benne.
Közepébe kis fészket csinálunk, beleütjük a tojássárgákat és a tejben elmorzsolt élesztőt, majd a többi hozzávalóval együtt jól összedolgozzuk.
Ezután kinyújtjuk tepsi méretűre, majd egy sütőpapírral bélelt 25x35 cm-es tepsibe rakjuk, letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk, majd előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütjük.
Ez idő alatt elkészítjük a fehér habot, amihez a tojásfehérjéből közepesen kemény habot verünk, majd kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, és addig verjük amíg elfogy a porcukor, és egy nagyon kemény habot nem kapunk.
15 perc lejárta után kivesszük a sütőből az elősütött tésztát, lekenjük baracklekvárral, majd erre rákenjük a felvert habot, és megszórjuk durvára vágott dióval.
A sütőben a hőfokot visszavesszük egy kicsit, majd visszatesszük a sütit, és még kb. 10-15 percig sütjük.
Ha kihűlt, vízbe mártogatott késsel szeleteljük.
Nagyon guszta! Ezt mi is nagyon szeretjük!
VálaszTörlésKöszönöm Éva. :)
TörlésNem csodálom, hogy ti is szeretitek, mert nagyon finom. :)
A fénykép nagyon meggyőző, és biztos nagyon finom, ahogy a férjed mondja, bízunk az ízlésében ,mert szeretném elkészíteni. Na jó.... egy szeletet elvettem!:))
VálaszTörlésTücsi, nyugodtan bízhatsz a férjem ízlésében, majd várom visszajelzésed a sütiről. :)
TörlésVehetsz két szeletet is....amíg még van. :P
Guszta és biztosan finom is volt:) Én is szoktam készíteni, de eddig nem tettem rá diót... De legközelebb!:)
VálaszTörlésFeltétlenül próbáld ki dióval a tetején is, nem fogod megbánni. :)
TörlésMég sosem ettem ilyet, vagyis hasonlót igen, de pont ezt nem. Nagyon szép és guszta, a neve is tetszik:) Vajon miért kapta ezt a nevet?
VálaszTörlésKöszönöm Trollanyu. :)
TörlésMegpróbáltam utána nézni, hogy miért is kapta ezt a nevet a süti, de sajnos nem találtam semmit. :( Hátha majd valaki tudni fogja és megosztja velünk is.
Ezek szerint jól választott a férjed, de a képeken is látszik, hogy nagyon finom lett a süteményed! :)
VálaszTörlésÓ igen, ő mindig jól választ ha sütiről van szó. :D
TörlésNagyon finom süti,elmentettem a receptet!!Köszönöm!!
VálaszTörlésCsak nyugodtan, én köszönöm, hogy benéztél hozzám. :)
TörlésVárom a véleményed a sütiről, ha elkészítetted. :)
Olyan sokat hallottam már erről a sütiről, ráadásul több sütis könyvemben is szerepel - most végre láthatom is, hogyan néz ki. Nem sütöttem még meg - pedig fincsi lehet... :P
VálaszTörlés