2013. január 14., hétfő
Ökörszem (aprósütemény)
Ez nem a kelt tésztából készült ökörszem, hanem egy nagyon finom, omlós, diós aprósütemény. Egyik ismerősünknél ettünk, és nyomban el is kértem a receptet, mert nagyon ízlett, aztán az Ünnepek alkalmával el is készült. :) Jó sok lesz ebből az adagból, de sajnos nem marad túl sokáig belőle, mert nagyon eteti magát. :)
Ja, és ami még nagyon jó, hogy nem kell tojás bele. :)
Hozzávalók kb. 54 darabhoz:
- 35 dkg finom liszt
- 14 dkg porcukor
- 14 dkg darált dió
- 1/2 fahéj
- 25 dkg vaj (lehet margarin is)
+ vaníliás porcukor
+ házi barack lekvár
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a fahéjjal elkavart darált diót. A lisztet és hozzáadjuk apránként, és jól eldolgozzuk, majd hűtőbe tesszük 2 órára, akár egy éjszakára.
Ne ijedjünk meg, ha túl ragacsos masszát kapunk, mert miután a hűtőbe áll, megszilárdul, és majd jól tudunk dolgozni vele.
A hűtőből kivéve, diónyi gombócokat formálunk belőle, sütőpapíros lemezre rakosgatjuk őket, de nem túl közel egymáshoz.
Egy kicsit lelapítjuk a tetejüket, majd egy fakanálnyél segítségével kb. 1 cm mély kis lyukat fúrunk minden sütemény közepébe.
180 fokra előmelegített sütőben világosra sütjük kb. 10-15 perc alatt.
Miután kihűlt, meghintjük vaníliás porcukorral, majd a lyukakba egy kiskanál segítségével, óvatosan baracklekvárt csorgatunk.
Finomak az ilyen jellegű apró sütik,nálunk is kedvencek. Szép a tányérkád is:-)
VálaszTörlésNagyon jól hangzik:)
VálaszTörlésImádom!! Szépek és aranyosak. :)
VálaszTörlésNagyon guszták!:))
VálaszTörlésNagyon jól néznek ki, úgy látom, én fogok hozzád jönni blogkóstolni! :)
VálaszTörlés