2013. január 30., szerda

Pékkifli


Valami kifli félét szerettem volna készíteni reggelire, de én sem tudtam pontosan, hogy mi is legyen. Ilyenkor előveszem a netről lementett receptes gyűjteményem, nézegettem a recepteket, biztos kapok valamit. :) Most sem hagytak cserben :P, így elkészült Illéskrisz pékkiflije. :)

Hozzávalók:

- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 2 dl szódavíz
- 1 dl olívaolaj
- 1 ek cukor
- 2 tk só

+ 5 dkg vaj

+ Lekenni: - 1 tojássárga

Elkészítés:

A langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.

A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe fészket alakítunk ki majd beleöntjük a folyadékokat és a felfutott élesztőt, sóval ízesítjük, majd jól kidagasztjuk.

Megszórjuk liszttel, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ezután lisztezett deszkára borítjuk és átgyúrjuk egy kicsit. 2 egyenlő részre osztjuk, majd mind két tészta darabot újabb 8 részre, így összesen 16 darab kisebb cipócskát kapunk.

Mindegyiket ovális alakúra nyújtjuk, kb. 15 cm hosszú és 12 cm széles.

A felső harmadát éles késsel 5 helyen bemetsszük, a többi részét pedig szobahőmérsékletű vajjal megkenjük.













A vékonyabb részétől (vajas részt) feltekerjük, kifli formára igazítjuk majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.


Letakarjuk, majd újabb 20 percig kelesztjük. Lekenjük a tojássárgával, figyelve arra, hogy a bevágások mélyedéseit ne érje a tojás, így lesz majd csíkos a kifli.

Hideg sütőben tesszük a kifliket, majd 180 fokos sütőben megsütjük őket. (kb. 25-30 perc)


5 megjegyzés:

  1. Nagyon mutatósak guszták. Látszik hogy nagyon jó puha lehet. Nem láttam ezt a technikát elkerülte a figyelmemet, de nagyon tetszik!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jók lettek. Én imádom ezt a kiflit, gyakran sütöm meg. Örülök, hogy kipróbáltad!

    VálaszTörlés
  3. De szépek:) Nálam sosem lesznek ilyen szépek a kelt tészták:)

    VálaszTörlés
  4. Szép pufók kifliket sütöttél! Szeretem ezt a csavarási módot:-)

    VálaszTörlés
  5. Csinoskák. Én is hónapok óta kacérkodom ezzel a formázással, mégsem készítettem még el. :)

    VálaszTörlés