2013. január 30., szerda
Pékkifli
Valami kifli félét szerettem volna készíteni reggelire, de én sem tudtam pontosan, hogy mi is legyen. Ilyenkor előveszem a netről lementett receptes gyűjteményem, nézegettem a recepteket, biztos kapok valamit. :) Most sem hagytak cserben :P, így elkészült Illéskrisz pékkiflije. :)
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 2 dl szódavíz
- 1 dl olívaolaj
- 1 ek cukor
- 2 tk só
+ 5 dkg vaj
+ Lekenni: - 1 tojássárga
Elkészítés:
A langyos tejben elkavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet dagasztótálba szitáljuk, közepébe fészket alakítunk ki majd beleöntjük a folyadékokat és a felfutott élesztőt, sóval ízesítjük, majd jól kidagasztjuk.
Megszórjuk liszttel, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
Ezután lisztezett deszkára borítjuk és átgyúrjuk egy kicsit. 2 egyenlő részre osztjuk, majd mind két tészta darabot újabb 8 részre, így összesen 16 darab kisebb cipócskát kapunk.
Mindegyiket ovális alakúra nyújtjuk, kb. 15 cm hosszú és 12 cm széles.
A felső harmadát éles késsel 5 helyen bemetsszük, a többi részét pedig szobahőmérsékletű vajjal megkenjük.
A vékonyabb részétől (vajas részt) feltekerjük, kifli formára igazítjuk majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.
Letakarjuk, majd újabb 20 percig kelesztjük. Lekenjük a tojássárgával, figyelve arra, hogy a bevágások mélyedéseit ne érje a tojás, így lesz majd csíkos a kifli.
Hideg sütőben tesszük a kifliket, majd 180 fokos sütőben megsütjük őket. (kb. 25-30 perc)
Címkék:
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
kifli,
pékkifli,
péksütemény,
sós kelt tészta,
vajas kifli
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nagyon mutatósak guszták. Látszik hogy nagyon jó puha lehet. Nem láttam ezt a technikát elkerülte a figyelmemet, de nagyon tetszik!
VálaszTörlésNagyon jók lettek. Én imádom ezt a kiflit, gyakran sütöm meg. Örülök, hogy kipróbáltad!
VálaszTörlésDe szépek:) Nálam sosem lesznek ilyen szépek a kelt tészták:)
VálaszTörlésSzép pufók kifliket sütöttél! Szeretem ezt a csavarási módot:-)
VálaszTörlésCsinoskák. Én is hónapok óta kacérkodom ezzel a formázással, mégsem készítettem még el. :)
VálaszTörlés