2015. november 29., vasárnap

Advent


Ebben az évben is elérkezett Advent első vasárnapja, meggyújtjuk a koszorún az első gyertyát és lelkiekben elkezdünk az Úr Jézus Krisztus születésének napjára készülni.
Lassan-lassan a konyhában is elkezdünk készülődni, tervezgetni a karácsonyi menüt.

Minden kedves idelátogatónak és bloggertársamnak, ÁLDOTT ADVENTI IDŐSZAKOT KÍVÁNOK!

2015. november 27., péntek

Réteges sajtos-vajas kifli


Rég nem készült nálunk kelt tészta, pedig nagy kedvencünk, csak ez a fránya időhiány ...... Ezek a kiflik is még augusztus végén készültek, amikor is megláttam Gabriella csodaszép kiflijeit és muszáj volt nekem is megsütni. :) Valóban nagyon finom, kívül ropogós, belül omlós péksüti, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók a tésztához:

- 3 dkg friss élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 50 dkg finom liszt
- 2 teáskanál só (vagy ízlés szerint)
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 tojássárgája
- kb. 3-4 ek tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 10 dkg reszelt trappista sajt

A tetejére:

- 1 tojássárgája
- 1 evőkanál tej
- 4 dkg reszelt sajt

Elkészítés:

A langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük addig, amíg felhasználásra kerül.

A lisztet és sót és egy dagasztótálba szitáljuk. Elmorzsoljuk benne a vajat, hozzáadjuk a tojássárgát, majd a felfuttatott élesztővel és a tejföllel összegyúrjuk. Csak annyi tejfölt adjuk  hozzá, hogy egy könnyen formálható, rugalmas tésztát kapjunk.

Kelesztés nélkül, azonnal kinyújtjuk téglalap alakúra, majd egyenletesen rákenjük a vajat és rászórjuk a reszelt sajtot. Rövidebb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit, majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és 30 percig pihentetjük.

Ezután a feltekert rudat középen kettévágjuk, majd enyhén lisztezett felületen, egyenként kinyújtjuk kb. 30x40 cm-es téglalap alakúra. Előfordulhat, hogy nyújtás közben, a széleknél kicsit kifolyik a töltelék, ebben az esetben csak lisztezzük alá egy kicsit és nyújthatjuk tovább.
A kapott téglalapot felvágjuk 7 egyforma háromszögre, majd mindegyik háromszöget széles felüktől feltekerjük kifli alakúra, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. Ugyanígy járunk el a másik tésztával is.

A kiflik tetejét lekenjük a tejjel hígított tojássárgával és megszórjuk kevés reszelt sajttal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

2015. november 23., hétfő

Egyszerű mézeskalács + Szakácsmustra 14. forduló


Gyors mézeskalács recept után kutakodva, a szakácsmustra újabb fordulójának, pontosabban ennek háziasszonyának, Évának köszönhetően bukkantam rá Buday Péter egyszerű mézeskalács receptjére. Valóban gyorsan és egyszerűen elkészíthető, nem kell sokáig pihentetni, és napokat sem kell várni míg puha lesz, ez olyan azonnal puha fajta mézeskalács. Nagyon finom, és ebből az adagból szinte 3 gáztepsinyi mézeskalács lett.

Hozzávalók a tésztához:

- 40 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csapott tk szódabikarbóna
- 3 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
- 3 ek akácméz
- 2 tojás

Lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:


A száraz hozzávalókat egy nagyobb tálba szitáljuk, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Hozzáadjuk a mézet és tojást, majd egynemű masszává gyúrjuk. Egy kicsit ragad, de nem kell több lisztet adni hozzá.

Folpackba csomagoljuk, és hűtőbe tesszük 2 órára.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát, majd az egyiket visszatesszük a hűtőbe felhasználásig. A másik tésztadarabot lisztezett dolgozófelületen kb. 3 mm vastagra nyújtjuk majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

A másik tésztadarabbal is hasonlóan járunk el.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 8-10 perc alatt készre sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből. Ne hagyjuk tovább a sütőben, mert akkor túl kiszárad és kemény lesz.

2015. november 18., szerda

Gombás csicseriborsó főzelék


Aledánál láttam meg ezt a csicseriborsós egytálételt, s mivel minden hozzávaló adott volt, elkészült egyik szombati nap ebédre. Én konzerv csicseriborsót használtam, így sok dolog nem volt vele, nagyon gyorsan elkészült.

Hozzávalók:


- 1 csicseriborsó konzerv (25 dkg)
- 40 dkg gomba
- 1 vörös hagyma
- 2 cikk fokhagyma,
- 1 evőkanál paprikakrém
- 4 evőkanál olaj
- 1,5 dl paradicsomlé
- 1 csapott ek étkezési keményítő
- só, bors, fűszerpaprika
- apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítése:


A csicseriborsóról öntsük le a levét, majd szűrőbe téve hideg vízzel öblítsük le és hagyjuk lecsepegni.

A megtisztított és felszeletelt gombát az olajon megpároljuk, majd zsírjára sütjük. Szűrőkanállal kiszedjük és felhasználásig félretesszük.

Ugyanabban az edényben, a visszamaradt olajon megpároljuk az apróra vágott hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a paprikakrémet és a csicseriborsót, majd ízesítjük sóval, borssal és a fűszerpaprikával.

Visszatesszük a gombát, felöntjük 1 dl paradicsomlével, alaposan összeforgatjuk és összeforraljuk.

Az étkezési keményítőt csomómentesre kavarjuk a megmaradt paradicsomlével, ráöntjük a csicseriborsós ragura és addig forraljuk, amíg besűrűsödik.
Legvégül rászórjuk az apróra vágott petrezselyemzöldet.

2015. november 10., kedd

Aszalt vörös áfonya pürével töltött zabpelyhes keksz


A töltelék fogott meg ennél a keksznél, igaz hogy az eredeti receptben aszalt fügével volt elkészítve, de így vörös áfonyával is nagyon finom volt. Én egy kicsit vékonyabbra nyújtottam a tésztát, mint ahogy a receptben megvolt adva, így 20 darab töltött keksz és 10 darab sima, töltelék nélküli keksz lett ebből a mennyiségből. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 95 g teljes kiőrlésű liszt
- 95 g zabpehely
- 40 g barna cukor
- 1/2 tk. sütőpor
- 1 csipet só
- 1 tk fahéj
- 113 g vaj
- 1/2 tk. vanília kivonat
- kb. 2 ek. tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 75 g aszalt vörös áfonya
- kb. 80-100 ml víz
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 tk reszelt citromhéj

Elkészítés:

A zabpelyhet pár másodperce aprítógépbe tesszük. Nem kell porrá darálni, jobb ha kicsit darabos marad.
A többi száraz hozzávalóval együtt egy nagyobb tálba szórjuk és összekeverjük, majd vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a vanília kivonatot és annyi tejet, hogy összeálljon a massza.
Fóliába csomagoljuk a tésztát és fél órára a hűtőbe tesszük.

Ezután lisztes felületen kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd tetszőleges formákkal kiszaggatjuk. Én egy 4 cm-es pogácsaszaggatót használtam.

A kiszúrt kekszeket sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha már a széle kezd barnulni, akkor kivehetjük a sütőből.

Pár percet pihentetjük a tepsin, majd ezután rácsra téve kihűtjük és elkészítjük a tölteléket. 

Egy kisebb lábasba rakjuk a töltelék hozzávalóit, majd közepes lángon felforraljuk. Kis lángon kevergetve addig főzzük, amíg az áfonya magába szívja a vizet (egy kis szaftja maradjon). Pár percig hűtjük, majd aprítógépben pürésítjük.

Nem kell megvárni, amíg a töltelék teljesen kihűl, hanem még melegen két-két kekszet összeragasztunk az áfonyás töltelékkel.

A töltött kekszeket légmentesen záró dobozban tároljuk.

2015. november 6., péntek

Tepertőkrém + Blogkóstoló 25. forduló



Mostanában sajnos egyre kevesebb időm jut a blogra, és a különböző bloggerek közti játékokról is lemaradtam, de a blogkóstolóról már nem szerettem volna, ha jelentkeztem. Sherpa blogját sorsolta ki nekem Andi-XSara, a blogkóstoló ezen fordulójának háziasszonya, és miután jó alaposan átnéztem a blogon szereplő finomságokat, a tepertőkrém mellett döntöttem. Egyrészt mert nagyon szeretjük a tepertőt, gyorsan elkészíthető, ami nem elhanyagolható a mai rohanó világban, valamint mindig jól jön egy újabb ízvilágú kence reggelire. :) 
Nekünk nagyon ízlett, ajánlom nektek is kipróbálásra! 

Hozzávalók:

- 20 dkg darált tepertő
- ízlés szerint 1-2 gerezd áttört fokhagyma
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 1 ek ketchup
- 1 ek majonéz
- 2 ek puha vaj
- só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint

Elkészítés:


Az elkészítése nagyon egyszerű. :) A hagymát megpucoljuk, majd kisebb darabokra vágjuk. Nem kell szeletelni vagy kis kockákra vágni, mert a botmixer majd úgyis pépesíti.
Egy magas falú edénybe teszünk minden hozzávalót, majd a botmixerrel addig turmixoljuk amíg krémes állaga lesz. Ízesítjük sóval, borssal és kevés fűszerpaprikával, majd alaposan elkeverjük.

Fogyasztásig hűtőbe tartjuk, majd kenyérre kenve fogyasztjuk.