2012. február 23., csütörtök
Boci süti :)
Még soha nem ettünk ilyen sütit......eddig :), de az biztos hogy még sokszor el fogom készíteni, mert nagyon ízlett.
A recept Illéskrisztől van, köszönet érte! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 4 tojás
- 15 dkg vaj
- 20 dkg cukor
- 1/2 sütőpor
- 30 dkg liszt
- 3 ek kakaó
- 15 ek tej
Hozzávalók a túrós golyókhoz:
- 50 dkg tehéntúró
- 3 ek búzadara
- 1 tojás
- 12 dkg cukor
- 1 cs. vanília cukor
- 1 citrom reszelt héja
Elkészítés:
A tojásokat szét választjuk, majd a fehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A sárgákat a cukorral fehéredésig kavarjuk majd hozzáadjuk a vajat és azzal is jól elkeverjük. Ezután hozzáadjuk a tejet, a sütőporral elkevert lisztet és kakaót, majd simára kavarjuk.
Végül, óvatosan beleforgatjuk a már előre felvert tojáshabot.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a tésztát és elsimítjuk.
A túrós golyók hozzávalóit kikeverjük, majd vizes kézzel diónyi nagyságú gombócokat formálunk és a kakaós masszába rakosgatjuk.
Előmelegített sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.
Ha kiült, kockákra vágjuk és porcukorral meghintve tálaljuk.
2012. február 22., szerda
Baklava muffin (mézes-diós muffin)
A receptet a TV Paprikán láttam, és nagyon megtetszett. Ki is próbáltam, csak egy kicsit változtattam a cukor meg a méz mennyiségen.
Gyorsan elkészíthető, finom süti. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 tk sütőpor
- 4 ek cukor
- 4 dkg puha vaj
- 1 egész tojás
- 1,5 dl joghurt
- 1 dl tej
Hozzávalók a töltelékhez:
- 10 dkg dióbél
- 4 dkg vaj
- 1 tk fahéj
- 3 ek méz
+diszítéshez pár dióbél, kevés méz
Elkészítés:
A dióbelet apróra vágjuk majd száraz serpenyőben megpirítjuk. Vigyázzunk, hogy ne pirítsuk túl sokat, mert akkor keserű ízt ad!
Miután megpirult a dió, hozzáadjuk a mézet és a vajat, jól összekavarjuk majd a fahéjjal ízesítjük.
A lisztet elkavarjuk a sütőporral.
A tojást felverjük a cukorral és a vajjal, majd összekeverjük a joghurtos tejjel.
A sütőporos lisztet és a tojásos masszát összekeverjük.
A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd 1-1 evőkanálnyi tésztát teszünk az aljára. Erre rákanalazunk kb. 1 ek mézes diós keveréket, majd ismét tésztát.
Ügyeljünk arra, hogy ne rakjuk tele a formákat, csupán két-harmadáig.
Minden muffin tetejét szórjuk meg dió darabkákkal, vagy akár egy egész dióbelet is rakhatunk.
Előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütjük.(Tűpróbával ellenőrizzük megsült-e.)
A megsült muffinok tetejére csorgassunk egy kissé felmelegített mézet.
2012. február 20., hétfő
Narancsos csirkemell
Ezt a receptet édesapámtól tanultam, és még a tavaly Karácsonyra készült.
A fényképen egy mini-adag látható, mert evés előtt nem tudtam fényképezgetni s miután jól laktunk már csak ennyi maradt. :)
Hozzávalók:
- 1/2 kg csirkemell
- 5 cikk fokhagyma
- 1 narancs héja + leve
- só, bors, fűszerpaprika
- olaj
- víz
- 1 kk liszt
- 4-5 ek tej
Elkészítés:
A narancsot megmossuk, majd szárazra töröljük. Zöldségpucolóval, nagyon vékonyan meghámozzuk úgy, hogy a keserű fehér rész ne maradjon a héjon, és felvágjuk nagyon vékony csíkokra.
A narancs levét kifacsarjuk.
A csirkemellet megmossuk, papír kéztörlővel leitatjuk és felszeleteljük. Ezután forró olajba mindkét oldalát átsütjük (csupán 1 perc, amíg megváltoztatja a színét), majd kiszedjük a serpenyőből és sózzuk, borsozzuk és fűszerpaprikával ízesítjük.
A fokhagymákat meghámozzuk, apróra vágjuk majd a serpenyőbe megdinszteljük. Belerakosgatjuk a csirkemell szeleteket és felöntjük annyi vízzel, hogy épp csak ellepje. Beletesszük a felvágott narancshéj felét, lefödjük és puhára pároljuk.
Ezután ráöntjük a narancs kifacsart levét és a narancs héj megmaradt részét, sózzuk, borsozzuk (persze csak ha szükséges) és hozzáadunk 1 dl bort.
Amikor már csak egy pár perc van hátra, készítünk egy vékony eresztéket a lisztből és tejből, beleöntjük, még egyszer átforraljuk és már kész is van.
Krumplipürével, rizzsel vagy akár rizibizivel is fogyaszthatjuk.
Jó étvágyat! :)
2012. február 18., szombat
Epres táska
Mivel boltban vásárolt fagyasztott leveles tésztából készült, nagyon gyorsan elkészíthető.
Vacsorára, reggelire, uzsonnára vagy tízóraira egyaránt fogyasztható. :)
Hozzávalók:
- 1 csomag leveles tészta (nálam 45 dkg)
- 1 csomag eper ízű főzhető pudingpor
- 4,5 dl tej
- 3 ek cukor
- 5 ek házi eper lekvár
+ 1 tojás lekenéshez
Elkészítés:
A pudingport a cukorral és a tejjel felfőzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. Ezután hozzákeverjük a lekvárt.
Itt meg kell jegyeznem, hogy nem lesz szükség az egész pudingra, csupán a felére. Miután megfőztem felét külön tettem, és csak a másik feléhez kavartam hozzá a lekvárt.
A leveles tésztát kivesszük a fagyasztóból, majd szobahőmérsékleten felengedjük.
Ezután lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd 10 egyforma téglalap nagyságú darabra vágjuk.
A tészta-téglalapok egyik oldalát középen, 3 helyen függőlegesen késsel bevagdossuk.
A tészta sima felére 1 jó evőkanálnyi pudingot halmozunk, ráhajtjuk a vágott felet és a széleket jól összenyomkodjuk egy villával, hogy a krém ne folyjon ki majd sütés közben.
Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk a táskákat, tetejüket lekenjük a felvert tojással majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (kb. 20 perc)
2012. február 17., péntek
Diós-kakaós torta
Újra összegyűltek a tojásfehérjék, és mivel már nem volt hely a mélyhűtőbe hogy lefagyasszam, muszáj volt mielőbb készítsek valamit belőlük, mert nem szerettem volna kidobni. Kérdezgettem a férjem, hogy milyen édességet enne meg amit lehet tojásfehérjéből készíteni, persze a habcsókon kívül, és azt mondta hogy valami diósat, így hát megszületett ez a külalakra csúnyácska, de annál finomabb torta.
Hozzávalók a lapokhoz:
- 5 tojás fehérje
- csipetnyi só
- 15 dkg cukor
- 2 ek kakaó por
- 2 ek liszt
- 20 dkg darabos dió
Hozzávalók a krémhez:
- 2 dl tejszín
- 16 dkg cukor
- 25 dkg vaj
- 2 ek kakaó
Elkészítés:
Először is kivágunk sütőpapírból 2 darab, 18 cm átmérőjű kört.
A tojásfehérjét a sóval habbá verjük, majd állandó keverés mellett lassan hozzáadjuk a cukrot.
A lisztet elkeverjük a kakaóval és a darabos dióval, majd óvatosan egy fakanál segítségével beleforgatjuk a kemény habba.
A habot képzeletbe elosztjuk 2 részre, majd a sütőpapírból kivágott körökre egyformán elosztjuk és egyenletesen elkenjük.
A lapot óvatosan átemeljük egy laposabb tepsire, majd előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.
Ha kész vannak a lapok, kivesszük a sütőből, kicsúsztatjuk a tepsiből és hűlni hagyjuk. Amikor már teljesen meghűltek, akkor óvatosan levesszük a sütőpapírt a lapokról.
Amíg sülnek a lapok elkészítjük a krémet.
A tejszínt a cukorral felforraljuk, majd hozzáadjuk a kakaót. Ha már jó sima a krém, akkor beletesszük a fel darabolt vajat is, és addig kavargatjuk amíg elolvad. Ezután hűlni hagyjuk.
Amikor kihűlt a krém, akkor a robotgép legmagasabb fokozatán pár perc alatt habosra verjük.
Ha a lapok is kihűltek akkor összerakjuk a tortát.
Az egyik lapot egy tálra tettem majd megkentem a krém kevesebb mint felével. Ráhelyeztem a másik lapot és a tetejét meg az oldalát is körbekentem a krémmel.
Igaz nem a legszebb torta, de az íze az nagyon finom! :)
Címkék:
dió,
habos torta,
kakaó,
tejszín,
tojásfehérje,
tojásfehérje hasznosítás,
torta
2012. február 16., csütörtök
Sajtos-sonkás szívek
Limara hozta meg a kedvem ezekhez az édes kis szívecskékhez. Amikor megláttam kókuszos és diós szívecskéit, egyből beleszerettem és másnap el is készítettem, igaz sós változatban.
Az eredeti formázási technika Illéskrisztől származik.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 tk só
- 1 tk cukor
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 dl joghurt
- 1 dl tej
- 1 egész tojás
- 5 dkg vaj
+ 1 tojás a lekenézhez
Töltelékhez:
- 15 dkg sajt
- 10 szelet sonka
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 tk cukrot és lisztet, és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A vajat elmorzsoljuk a sóval elkavart liszttel. A közepébe egy kis lyukat csinálunk és a tojást beleütjük, ráöntjük a felfutott élesztőt és a joghurttal együtt egy fél kemény tésztát gyúrunk.
Cipót formálunk belőle, letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. (nálam 45 perc volt)
A sajtot a nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ha nem felszeletelve vettük a sonkát, akkor vékony szeleteket vágunk belőle.
Amikor duplájára kelt a tészta, lisztezett felületen óvatosan átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk.
A tészta darabkákat egyenként kinyújtjuk, megszórjuk sajttal és ráhelyezünk 1 vékony szelet sonkát, majd szorosan feltekerjük (mint a bejglit).
Ezután egy késsel hosszában ketté vágjuk, de vigyázzunk hogy az egyik felén egy két ujjnyi hosszúságú vég egészbe maradjon. Az így kapott szárakat, befelé, egymással szembe feltekerjük.
A szíveket sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, letakarjuk és még 20-25 percet kelesztjük.
A megkelt szíveket egy egész felvert tojással lekenjük és kb. 20 perc alatt arany barnára sütjük.
Címkék:
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
péksütemény,
sajt,
sonka,
sós,
sós kelt tészta
2012. február 9., csütörtök
Almás rózsa
Több helyen is láttam ezt a formázási technikát, és igen igen megtetszett. :)Volt aki 4 "szirommal" készítette, de láttam 6 "szirommal" is elkészült rózsákat. Én most a négyest választottam első próbálkozásomhoz.
Bármit lehet használni tölteléknek, a legtöbb helyen túróval töltve láttam, de szerintem dióval, mákkal, lekvárral, pudinggal, vagy bármilyen gyümölcsös töltelékkel finom.
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg finom liszt
- 3 dkg élesztő
- 7,5 dkg cukor
- 1 vanília cukor
- 1 dl joghurt
- 1 dl tej
- 0,2 dl olaj
- 1/2 tk só
- 2 tojás
- 1 citrom reszelt héja
+ 1 tojás lekenni
Hozzávalók a töltelékhez:
- 45 dkg kockára vágott alma
- 5 dkg cukor
- 1/2 citrom leve
- 2 tk fahéj
- 1 kk étkezési keményítő
Elkészítés:
A tejet meglangyosítjuk majd elkavarunk benne 1 ek cukrot és lisztet,és belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet, sót, a cukrokat a dolgozó felületre szórjuk, közepébe egy kis fészket készítünk, beleütjük a tojásokat és a felfutott élesztőt. Egy kicsit összedolgozzuk, majd a joghurtot elkeverjük az olajjal, és ezzel együtt rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket.
Az almákat megmossuk, majd meghámozzuk és kis kockákra vágjuk. Meglocsoljuk a citromlével, hozzákeverjük a cukrot majd lassú tűzön egy kicsit megdinszteljük. Megszórjuk az étkezési keményítővel, összekeverjük és kész is van. Amikor levettük a tűzről akkor hozzáadjuk a fahajat is, majd hűlni hagyjuk.
Ha duplájára kelt a tészta, finomat átgyúrjuk és 11 egyforma darabra osztjuk. Mindegyik darabot külön-külön kb. 10 cm átmérőjű körré nyújtjuk. A köröket 4 helyt bevágjuk a kör feléig, úgy hogy a közepe ép maradjon, így 4 db felhajtható részt (szirmot) kapunk.
A körök közepére teszünk 1 jó ek tölteléket, s két egymással szembe levő szirmot felhajtva összecsípünk. Így alakítjuk ki a rózsaformát. :)
A kész rózsákat sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd letakarva meleg helyen kb. 30 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük a felvert tojással, és előmelegített sütőben bk. 25-30 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
Aki szereti, egy kis porcukorral meghintve fogyaszthatja..
Címkék:
alma,
almás töltelék,
édes kelt tészta,
fahéj,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
péksütemény
2012. február 8., szerda
"Karácsony ízű" muffin :)
Jóval az Ünnepek után készítettem ezeket a finom muffinokat, de amikor a férjem megkóstolta azt mondta "hmmm, milyen finom Karácsonyi íze van" :). Valóban, a fűszerek miatt nagyon emlékeztet Karácsonyra, csak hát ha csak mostanra sikerült beszereznem ezeket a már nagyon rég keresett fűszereket, gondoltam készítsek is már valamit velük. :)
Hozzávalók:
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1 tojás
- 25 dkg finom liszt
- 2 kk sütőpor
- 2,2 dl tej
- 0,3 dl olaj
- 1 csipet só
- 2 tk fahéj
- 1/2 tk gyömbérpor
- 1/2 tk ánizspor
- 1/2 tk szerecsendiópor
Elkészítés:
Nagyon egyszerű és gyors az elkészítése.
A száraz hozzávalókat egy tálba elkeverjük.
Egy másik tálba habosra keverjük a tojást a cukrokkal. Ezután hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a tejet és az olajat, és alaposan összekeverjük.
A muffin sütő tepsi mélyedéseit kibéleljük papírkosárkákkal, majd elosztjuk a tésztát a kapszlikba.
Előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük. Ajánlatos a sütés befejezése előtt tűpróbát végezni, ha még ragad a tészta akkor pár percig tovább sütjük.
2012. február 6., hétfő
Rahátos kalács
Az Ünnepek nem telnek úgy el, hogy kalács ne kerüljön az asztalra, ez már hagyomány. Reggelire mindig kalácsot eszünk meleg kakaóval vagy tejes kávéval. Ez az idén Karácsonykor is így volt (vagyis már tavaly, csak egy kicsit elcsúszott a blogra való felkerülése), és az üres kalács mellett először készítettem ráhatós kalácsot is.
Az üres kalács receptem szerint készítettem el, és nagyon finomra sikerült, hamar elfogyott.
Hozzávalók 2 kalácshoz:
- 50 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 12 dkg cukor
- 1 egész tojás+1 tojássárga
- 8 dkg vaj
- csipet só
- 1 kk reszelt narancshéj
- 1 kk reszelt citromhéj
- 1 kk vanília
- 50 dkg rahát
+ 1 tojássárga lekenni
Elkészítés:
1 dl langyos tejbe elkavarunk 1 ek cukrot és lisztet, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Az edényt lefödjük és langyos helyre tesszük.
A lisztet a cukorral és sóval elkavarjuk, majd a dagasztó tálba vagy egyenesen a dolgozó felületre szórjuk. A közepébe egy kis fészket formálunk és az egész tojást meg a tojássárgát beleütjük, hozzáadjuk a citrom és narancs reszelt héját, meg a vaníliát. Én egy kicsit elkavartam a tojásokat a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket, majd a már felfutott élesztőt ráöntöm, és a megmaradt tejjel együtt összedolgozom. Ekkor hozzáadom a felolvasztott vajat, dagasztani kezdem addig amíg jó hólyagos nem lesz.
Lágy tésztát kell kapjunk. Vigyázzunk, hogy ne adjunk hozzá túl sok plusz lisztet, mert akkor nem nő fel a kalács!
A megdagasztott tésztát tiszta konyharuhával letakarjuk, meleg helyre tesszük és duplájára kelesztjük. (nálam kb. 1 h volt)
Közbe a rahátot kb. 0,5 cm vastagságú hasábokra vágjuk.
Amikor a tészta duplájára kelt, lisztes felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik részt egyenként, lisztezett felületen kinyújtjuk téglalappá, s elosztjuk rajtuk a rahátot.
Szorosan feltekerjük mint a bejglit, majd 2-2 rudat összefonunk, és sütőpapírral kibélelt kalács vagy püspökkenyérformában tesszük. Kb a forma közepéig kell érjen a kalács, majd letakarva újra duplájára kelesztjük.
Amikor már a tészta a forma pereméig ér, lekenjük tojássárgával és előmelegített sütőben pirosra sütjük (nálam 45 perc).
Címkék:
édes kelt tészta,
kalács,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
rahát,
rahátos kalács
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)