Ma van a farsang utolsó napja, húshagyó kedd, így még alkalmas a fánk sütés.
Ezt a fánkot még Anyósomtól tanultam, amit elég sokszor készítenek Erdővidéken, különösen egy jó kiadós leves után. Gyors és egyszerű desszert, ami lényegében egy égetett tészta, amit nem sütőben, hanem bő forró olajban kell megsütni. És, hogy miért ördögfigura a neve? Csupán csak az a magyarázat, hogy nem szép egyforma fánkok sülnek ki, hanem a szaggatásnak köszönhetően mindegyik fánk más formájú. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 dl víz
- 0,5 dl olaj
- 1 csipet só
- 2 cs. vaníliás cukor
- 10 dkg liszt
- 3 tojás
A sütéshez: - 1 liter olaj
+ porcukor a szóráshoz
+ házi baracklekvár
Elkészítés:
A vizet a sóval, a cukorral és az olajjal felforraljuk. Amikor forr, akkor hozzáadjuk egyszerre a lisztet, majd állandó kavargatás mellett addig főzzük kis lángon, amíg az edény falától elválik (csupán 1-2 perc).
Levesszük a lángról, majd gépi habverővel egyesével hozzákavarjuk a tojásokat. Arra figyeljünk, hogy alaposan el legyen kavarva a tojással, és csak utána adjuk hozzá a következőt. Szép, egynemű masszát kell kapnunk.
Egy lábasba az olajat felforrósítjuk, majd két evőkanál segítségével beleszaggatjuk a fánkokat, és visszavesszük a lángot. Érdemes az evőkanalat minden szaggatás előtt olajba mártani, mert így nem ragad rá a massza. Figyeljünk, hogy ne tegyünk túl sok fánkot az olajba, mert nőni fog.
A fánkok maguktól megfordulnak a forró olajba, így még forgatni sem kell őket. Szép barnára sütjük, majd szűrőkanállal papírtörlőre vagy szalvétára rakosgatjuk.
Ha kihűlt, megszórjuk porcukorral és házi baracklekvárral kínáljuk.