Ezt a tradicionális szerb süteményt
TimCsi blogján találtam, s mivel szombaton volt a blogom 4.! születésnapja, gondoltam jó lesz megünnepelni ezzel a kávés-diós sütivel e jeles alkalmat. ;) El sem hiszem, hogy már 4. éve, hogy útjának indítottam a blogot, akkoriba nem gondolva, hogy ilyen hosszú életű lesz és ilyen sok pozitív visszajelzést kapok majd. :) Köszönöm, hogy látogattok, követitek a blogot, és természetesen a sok pozitív kommentet és levelet. Nagyon hálás vagyok érte, ez az, ami erőt ad a folytatáshoz. Ezért most meghívlak benneteket virtuálisan egy-egy szelet tortára, fogadjátok szeretettel. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 12 dkg darált dió
- 2 ek liszt
- 1 mk sütőpor
- 1 ek darált kávé
- 1 csipet só
- 3 ek (barna)cukor
- 3 tojás
Hozzávalók a krémhez:
- 1 dl frissen lefőzött presszókávé
- 5 dkg kristálycukor
- 8 dkg étcsokoládé
- 5 dkg porcukor
- 2 db tojás
- 8 dkg vaj
Díszíteni: - pirított és apróra vágott dió
Elkészítés:
A lisztet keverjük el a sütőporral, dióval és a darált kávéval.
A tojásokat ketté választjuk, majd a tojásfehérjéket a csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, amíg megnő a térfogata, világosabb színű lesz és a cukor teljesen feloldódik. Óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérje habot, majd több részletbe, ugyancsak óvatosan (hogy a hab ne törjön össze) beleforgatjuk a diós keveréket is.
Egy 29x23 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral és belesimítjuk a masszát. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
Amíg sül a tészta, addig elkészítjük a krémet.
Egy kisebb lábasba öntsük bele a frissen lefőzött kávét, majd adjunk hozzá 5 dkg cukrot. Forraljuk fel, és ha a cukor már teljesen elolvadt és habzik, akkor még hagyjuk legalább 2-3 percet, amíg besűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről, majd beletesszük a kisebb darabokra tördelt csokoládét és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a csoki. Nekem ebben a fázisban akadt egy kis bajom, ugyanis ahogy a csokit beletettem a kávés szirupba, pár másodperc alatt megszilárdult. Kiakartam dobni, mert ebben az állapotban felhasználhatatlan lett, de aztán gondoltam csurgatok hozzá pár evőkanál kávét s vissza teszem a tűzre, hátha felolvad újra..... és sikerült ....... szépen felolvadt és most már teljesen rendben volt az állaga.
A tojásokat a porcukorral gőz fölött kezdjük el felverni, amíg jól megnő a térfogata, világosabb színű lesz és a cukor teljesen feloldódik. Ekkor állandó keverés mellett belecsurgatjuk a kávés-csokis szirupot, és addig keverjük amíg teljesen egynemű nem lesz. Ezután levesszük a tűzről és a még meleg tojásos habba hozzáadjuk a kisebb kockára vágott szoba-hőmérsékletű vajat és robotgéppel alaposan kikeverjük. Nekem ebben a fázisban még elég folyós volt a krémem, de bíztam abban, ha majd kihűl teljesen és egy éjszakát a hűtőbe lesz, akkora majd megszilárdul.
Másnap reggel a kisült tésztát deszkára borítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és 3 egyforma csíkra vágjuk (széltében). Megtöltjük a lapokat a krémmel, egy kevés krémmel körbekenjük a tetejét meg az oldalát is, majd tetszés szerint díszítjük apóra vágott pirított dióval.
Amint a képen is látszik, a krém állaga nem lett a legjobb, lehet hogy nem hagytam eleget sűrűsődni a tojásos keveréket a gőzfürdőn, de este későn már nem volt türelmem. Azonban az íze az kárpótolta e kis hibát, nagyon-nagyon finom. :)
Amit változtattam, hogy nem hosszában vágtam kettőbe a piskótát, hanem széltében három csíkra. Más minden a recept szerint készült.