2022. december 30., péntek

Virslis bucik teljes kiőrlésű lisztből


Mivel már csak egy nap választ el az óév utolsó napjától, és nyakunkon a szilveszter, mi más is lehetne az év utolsó bejegyzése, mint egy virslis harapnivaló. A szilveszteri buliban kitűnő vendégváró falatok lehetnek ezek a virslis bucik, de akár reggelire vagy uzsonnára is kiváló választás lehet, hisz langymelegen és hidegen is nagyon finom. :)

Amennyiben finom búzaliszttel készítenéd el, ide kattintva olvashatod a receptet, fázisfotókkal együtt.


BOLDOG ÚJ ÉVET kívánok mindenkinek szeretettel!

Legyen a következő év egy kicsit jobb mint az előző, szeretetben és egészségben teljes, sikerekben gazdag!


Hozzávalók a tésztához:

- 0,5 dl olaj
- 1,25 dl tej
- kb. 1,6 dl viz
- 1 tojás
- 2 tk só
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő

Megj.: A víz mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá.

 + kb. 8 db virsli

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - szezámmag, vagy tetszés szerint

Elkészítés:

Az olajat, a langyos tejet és 1,4 dl vizet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, rászórjuk a sót, a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt vízből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy lágyabb, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztő tálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 16 egyforma nagyságú téglalapra vágjuk. Én 10 x 7 cm nagyságú téglalapokra vágtam, de lehet kisebb vagy nagyobb téglalapokat is vágni, annak függvényében, hogy kisebb vagy nagyobb virslis bucikat szeretnétek.

A virsliket, hosszúságuktól függően egészbe hagyjuk vagy 2 részre vágjuk.

Mindegyik tésztadarabkába egy-egy virslit csomagolunk, és sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, egymástól távolabb úgy, hogy az aljára kerüljön ahol összeér a tészta).

Tetejüket éles késsel két helyen bevágjuk, és letakarva ismét hagyjuk kelni kb. 30 percig.

Ezután tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, megszórjuk szezámmaggal, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2022. december 23., péntek

Kókuszos hópehely keksz



Egy gyors keksz recept az utolsó pillanatban, amire még bőven van idő elkészíteni, ha egy egyszerű kókuszos kekszre vágynátok. Nagyon finomra sikerült, így gyorsan fogyott, és bármennyire is szerettem volna előre sütni az ünnepre, nem bírta ki 2 napnál tovább, úgy hogy muszáj volt még egy adagot készíteni. 
Nálunk most csak így natúron kerül a süteményes tálra, de ti nyugodtan díszítsétek kedvetek szerint.  A kész kekszeket megszórhatjuk vaníliás porcukorral vagy olvasztott csokoládéval is díszíthetjük. Vékonyan becsíkozhatjuk a kihűlt kekszek tetejét, akár a csúcsait vagy a keksz egyik felét is belemárthatjuk az olvasztott csokoládéba, majd erre kevés kókuszreszeléket is szórhatunk. Kinek, hogy tetszik jobban. :) 


Istentől megáldott, békés, szeretettel teli Karácsonyi Ünnepet kívánok mindenkinek! :)


Hozzávalók a kekszhez:

- 10 dkg zabpehely
- 5 dkg kókuszliszt
- 10 dkg finom liszt
- 1 csipet só
- 1 tk csapott sütőpor
- 7 dkg kókuszcukor
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- szükség szerint kb. 2-3 ek tej

Elkészítés:

A zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk és egy mélyebb tálba szórjuk. Hozzáadjuk a kókuszlisztet, a finom lisztet, a sót és sütőport, és elvegyítjük. Elmorzsoljuk benne a vajat, rászórjuk a kókuszcukrot, és egy kicsit elkeverjük. Közepében kis mélyedést alakítunk ki, és beleütjük az egész tojást. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a massza.
(Szüksége esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel).

Cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk, majd lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk, és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket.

A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10-12 perc alatt világosra sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2022. december 20., kedd

Gesztenyés kiflik


Ha már az előző bejegyzésben egy kelt gesztenyés kiflit hoztam ünnepi reggeli ötletként, ma egy igen finom, omlós, gesztenyés kifli receptet osztok meg veletek. Szeretjük az ilyen kis falatnyi aprósüteményeket, finomak is, meg mutatósak is, és mindenki kedvence. Jól mutatnak a süteményes tányéron, sőt még ajándékban is készíthetjük, hisz napokkal a fogyasztása előtt is elkészíthetjük. 
Amennyiben még gondolkodtok, hogy milyen aprósütemények kerüljenek az ünnepi asztalra, én bátran ajánlom nektek kipróbálása ezt a gesztenyés kiflit. :)

Hozzávalók kb. 50 darabhoz:

- 13 dkg finom liszt
- 7 dkg zabpehelyliszt
- 1 csipet só
- 1 csapott tk sütőpor
- 7 dkg kókuszcukor
- 10 dkg hideg vaj
- 15 dkg cukrozatlan gesztenyepüré
- 2 ml rum aroma
- 1 tojássárga

+ Díszíteni: porcukor, csokoládé, durvára vágott dió, mogyoró, pisztácia

Elkészítés:

A zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk és egy mélyebb tálba szórjuk a többi száraz hozzávalóval együtt, elvegyítjük. Elmorzsoljuk benne a vajat, majd a gesztenyepürét is belemorzsoljuk, majd a tojássárgával összegyúrjuk. 
(Szükség esetén, ha nem állna össze a tészta, adjunk hozzá egy kevés tejet vagy vizet. Nekem nem volt szükségem.)

Cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

Ezután kis, kb 10 grammos tésztadarabokat csípünk a masszából, és kb. 10-11  cm hosszúságú hengerré sodorjuk, majd megformázzuk kifli alakúra. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.

Előmelegített sütőben, 175 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük, vagy amíg nem kezd barnulni az alja.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácsra téve hagyjuk kihűlni.

A kihűlt kifliket megszórhatjuk kevés vaníliás porcukorral, esetleg a végeit vízgőz fölött olvasztott csokoládéba is márthatjuk, majd darabos dióba vagy mogyoróba forgatjuk.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2022. december 15., csütörtök

Gesztenyés kifli teljes kiőrlésű lisztből

Egy kicsit megszakítom az ünnepi sütemények és karácsonyi hangulatú fotók sorát, és megosztom veletek ennek a finom, foszlós gesztenyés kiflinek a receptjét. Habár ha belegondolok, miért is ne lehetne az adventi időszakban is gesztenyés kiflit kínálni a reggeli tejeskávé mellé? A péksüteményt mindenki szereti, egyik kedvenc reggelink, a gesztenye meg nagyon aktuális most, így bizton állíthatom, hogy megállja a helyét az ünnepi asztalon is reggeliként. Nekünk nagyon ízlett, többször volt már repeta belőle. :)

Egy kis off: nem tudom, hogy mi történhetett, de jó pár hete nem tudok megjegyzést írni sem a saját bejegyzésem alá, sem más bloggertársamnál. Ezért elnézést kérek mindazoktól akik írnak itt, és nem kapnak választ, vagy csak nagyon későre és névtelenül.
Közben figyelem, hogy milyen sok finomságot tesztek közzé, de sajnos nem tudok megjegyzést írni. Remélem, hogy hamarosan megoldódik, és akkor majd bepótolom. :)

További jó készülődést mindenkinek!

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- kb. 2 dl tej
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek méz
- 1 csipet só
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 5 g szárított élesztő
- 3,5 dkg vaj

Megj:
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. 

Hozzávalók a töltelékhez:

- 25 dkg cukrozatlan gesztenyemassza
- 2 dkg étcsokoládé
- 2 ml rum aroma
- 1 tk méz, vagy ízlés szerint
- kb. 0,4 dl tej, szükség esetén

Megj.: A tej mennyisége a gesztenyemassza minőségétől függ.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

1,8 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk. Hozzáadjuk az egész tojást, a reszelt citrom héjat, a sót és a mézet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat is, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez összekeverjük a gesztenyemasszát a vízgőz fölött felolvasztott csokoládéval, rummal, és ízlés szerint mézzel, majd szükség esetén annyi tejjel, amíg elérjük a kívánt állagot. 

A megkelt tésztát 3 egyforma részre osztjuk, majd mindegyik tésztadarabból gombócot formázunk, letakarjuk és 10 percet pihentetjük.

Ekkor egyenként, a gombócokat enyhén lisztezett felületen kb. 24 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. 8 cikkre vágjuk és a vastagabb felére egy teáskanálnyi gesztenyemasszát teszünk. A szélesebb felétől feltekerjük és kifliket formázunk.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk őket, egymástól távolabbra, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 25 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

2022. december 3., szombat

Ruby csokoládés zablinzer

 

Az Adventi időszak egyik kihagyhatatlan süteménye a linzer. Nálunk már több formában és ízben készült, a legutóbbi ez a ruby csokoládés zablinzer volt.
Tésztája teljesen búza lisztmentes, így a gluténmentesen étkezők is elkészíthetik és fogyaszthatják, sőt még hozzáadott cukrot sem tartalmaz, így az egészségesebb sütemények kategóriájában sorolhatjuk. A ruby csokoládé savanykás, friss bogyós gyümölcsökre emlékeztető íze tökéletesen kiegészíti a tésztába kerülő étcsokoládét, s így együtt egy izgalmasabb ízélményben lehet részünk. Egyszerűen elkészíthető, mutatós, és nagyon finom. Csak ajánlani tudom nektek is.:)

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg zabpehely
- 1 csipet só
- 5 dkg darált dió
- 7 dkg eritrit
- 1/2 tk sütőpor
- 1 nagy tojás
- 10 dkg étcsokoládé
- kb. 1,5 dl tej

Hozzávalók a töltelékhez:

- 15 dkg natúr sajtkrém
- 7,5 dkg ruby csokoládé

Elkészítés:

Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.

A zabpelyhet kávédarálón ledaráljuk, majd a többi száraz hozzávalóval együtt egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük. Közepében kis mélyedést alakítunk ki, és beleütjük az egész tojást. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd az olvasztott csokoládét is hozzáadjuk, és összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a massza.
(Szüksége esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés zabpehelyliszttel vagy tejjel).

Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe tesszük pihenni.

Ezután 2 részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen, egyenként kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, és tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy minden másodiknak a közepét egy kisebb kiszúróval kiszúrjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. Ügyeljünk arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen!

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, és előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.

A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

A ruby csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk.
A sajtkrémet kihabosítjuk, majd hozzácsurgatjuk a felolvasztott, kihűlt csokoládét, és sima, egynemű krémmé keverjük.

Ezután egy egész és egy lyukas kekszet összeragasztunk a krémmel. Nekem 35 darab összeragasztott linzer lett.

Az összeragasztott kekszeket légmentesen záró dobozban, hideg helyen tároljuk.