2025. február 25., kedd

Sörös pogácsa


Amikor valami sós nassolni valót kívánunk, az első gondolatom a pogácsa, hisz végtelen sok ízben el lehet készíteni. A megszokott tepertős, sajtos és vajas pogácsa mellett, készült nálunk már pogácsa pár nem megszokott hozzávalóval is, mint például a sárgarépa, paradicsomlé, sült sütőtök vagy az egyik kedvencünk a mustár. A férjem másik nagy kedvence pedig a camembert sajtos és diós pogácsa. (IDE kattintva válogathatsz több mint 25 féle pogácsából.)
Bármivel is készül a pogácsa, nagy sikere van nálunk, soha nem tudok eleget sütni belőle, alig marad pár darab másnapra is. Ez a sörös pogácsa egy újabb próbálkozás volt a pogácsa listánk bővítésére, és társaihoz hasonlóan, ez is nagyon finom lett, gyorsan elfogyott.

Hozzávalók (kb. 36 darabhoz):

- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 2 tk só
- 1 tojássárga
- 4 ek olaj
- 10 dkg tejföl
- 6 g instant élesztő
- kb. 1,3 dl sör

Megj: A sör mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. 

Tetejét lekenni: 

- 1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - fekete szezámmag

Elkészítés:

A lisztet, a búzasikért és a sót egy tálba szórjuk, és elkeverjük.

Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a  a tojássárgát, az olajat és a tejfölt, és egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel. Rászórjuk a szárított élesztőt,  majd összegyúrjuk annyi sörrel, hogy egy félkemény, könnyen kezelhető tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy sörrel.)

Cipót formázunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.

Ezután enyhén lisztezett felületen a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 20 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vizzel elkevert tojássárágval és megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2025. február 20., csütörtök

Túrós-meggyes hernyó kifli

Egy egyszerű kelt tészta kicsit csinosabb kiflinek formázva, és máris jobban esik a reggeli. Ilyen ez a túrós - meggyes hernyó kifli is. A puha tészta kétféle tölteléket rejt magában, egy illatos citromos túrót és házilag készített meggylekvárt. Nagyon finom és mutatós lett ez a kifli. 
Ajánlom nektek is elkészíteni, ha egy egyszerű, de látványosabb kiflivel szeretnétek meglepni szeretteiteket. Ugyan a tölteléket kedvetek szerint variálhatjátok, de azért próbáljátok ki ezt a turó-meggy párost is, mert nagyon finom.
Készült nálunk már pudingos töltelékkel is (itt megnézheted), és ugyancsak túrós töltelékkel, de teljes kiőrlésű liszttel (itt nézheted meg). 

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 2,6 dl tej
- 1 tojás
- 2 ek méz
- 1 mk vanília paszta
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 50 dkg finomliszt
- 1 cs. instans élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben 2,4 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 22 dkg tehéntúró
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojás
- 1 ek tejföl
- 1 ek méz vagy ízlés szerint

Megj.: Ha túl vizes lenne a túró, akkor adjunk hozzá egy kevés zabpehelylisztet vagy búzadarát.

+ 12 tk meggylekvár

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 mk tej

Elkészítés:

2,4 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk a tojást, a mézet és a vaníliát. Rászórjuk a sót, a citromhéjat, a lisztet és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formázunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez a tojást szétválasztjuk és a tojásfehérjét habbá verjük.
A túrót egy mélyebb tálba mérjük, áttörjük, majd hozzáadjuk a tojássárgát, a citromhéjat, a mézet és alaposan elkeverjük. Végül a tojásfehérje habot óvatosan a túrós masszához forgatjuk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 12 egyforma részre osztjuk. Mindegyikből kis gombócot formázunk, lisztezett felületre sorakoztatjuk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.

A gombócokat egyenként kinyújtjuk egy hosszúkás, ovális lappá. A felső részét ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, de vigyázzunk, hogy a vége maradjon egybe. Az egyben maradt végére tegyünk egy evőkanálnyi túrós masszát, rá pedig egy teáskanálnyi meggylekvárt. 

Tekerjük fel a töltelékes felétől vigyázva, hogy a bevagdosott tészta vége a kifli alá kerüljön, különben szétnyílik sütés közben.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kifliket, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a tejjel higított tojásságával, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2025. február 12., szerda

Pisztáciakrémes ujjlenyomat süti


A mogyorókrém mellett a pisztáciakrém a másik nagy kedvencem. Tavaly karácsony előtt kaptunk egy nagy üveggel, 1 kg! pisztáciakrémet. :) Nagyon megörültem neki, mert azért valljuk be, elég borsós az ára, így elég ritkán kerül a kosárba vásárláskor. A kanalazgatás mellett, a pisztáciakrémből került piskótatekercsbe, palacsintára, zabkására és elkészítettem ezt az egyszerű pisztáciás ujjlenyomat sütit is. Talán a színe nem a legétvágygerjesztőbb, viszont a pisztácia íze jó erőteljesen érződik, enyhén édes és az a szájban olvadó aprósütemény, nagyon finom. 
nutellás ujjlenyomat süti mintájára készült, viszont a nyers masszája egy kicsit lágyabb volt, ennek ellenére könnyen lehetett dolgozni vele. Díszítésként a fehércsoki mellett én még liofilizált málnát is szórtam volna rá, de sajnos nem volt itthon, így maradt az egyszerűbb díszítés. Senki nem bánta, az íze kárpótolt mindent. :)

Hozzávalók a tésztához (kb. 16 db):

- 10 dkg pisztáciakrém
- 1 tojás
- 10 dkg finom búzaliszt

Megj.: Fontos, hogy a pisztáciakrém szobahőmérsékletű legyen, ellenkező esetben nem lehet majd szép egyneművé keverni a többi hozzávalóval. Ha túl kemény lenne, akkor pár másodperc alatt melegítsük fel a mikróba. 

Hozzávalók a töltelékhez:

- 16 mk pisztácikrém

Díszíteni: - kb. 2-3 dkg fehércsokoládé + 1 mk olaj

Elkészítés:

A pisztáciakrémet egy tálba mérjük, majd a tojással együtt egy fakanállal alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet is és addig kevergetjük, amíg egy sima és fényes masszát kapunk. Ekkor letakarjuk folpack-al, és legalább 1 órát hűtőbe tesszük, de akár egész éjszakára is hagyhatjuk.

Ezután a masszából kb. 15 grammos golyókat formázunk, majd sütőpapíros tepsire rakosgatjuk, egymástól 2-3 cm-re.

Hüvelykujjunkkal vagy egy fakanál nyelének a végével kis mélyedéseket alakítunk ki minden golyócska közepében.

180 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső programon kb. 12-15 perc alatt készre sütjük. 
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve még egy kicsit puhák a kekszek, de hűlés közben szilárdulni fognak. Ezért 5 percet a tepsibe hagyjuk hűlni, majd rácsra téve teljesen kihűtjük. 

A fehér csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk az olajjal, majd egy papírtölcsér segítségével (vagy kisebb zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) becsíkozzuk a kihűlt sütik tetejét. Végül a mélyedéseket megtöltjük pisztáciakrémmel.

2025. február 4., kedd

Mandulás-csokis kocka


Elég ritkán készítek mandulás süteményt, mert egyáltalán nem szeretem a mandulát, semmilyen formában. Viszont a család többi tagja nem veti meg ezt a csonthéjas olajos magvat, ezért néha kedveskedek nekik egy, szerintük finom mandulás finomsággal. 
Az ünnepekről megmaradt egy fél zacskónyi darált mandula, és azt szerettem volna felhasználni, így elkészítettem ezt az egyszerű mandulás-csokis kockát. Ez a süti készült már kókusszal (itt a receptje) és dióval is (itt a receptje), most pedig a mandula ideje jött el. A diós változatnál a krém nyers tojással készült, míg a kókuszos és mandulás sütinél főzőtt krém került a piskóta tetejére. Nézzétek meg mindhárom süteményt, és próbáljátok ki amelyik szimpatikusabb. 

Hozzávalók a piskótához:

- 4 tojás fehérje
- 1 csipet só
- 7 dkg porcukor
- 12,5 dkg darált mandula
- 1 ek liszt

Megj.: Amennyiben gluténmentesen szeretnéd elkészíteni a süteményt, nyugodtan hagyd el a lisztet, és helyette tegyél pluszba még egy evőkanál darált mandulát.

Hozzávalók a krémhez:

- 4 tojássárga
- 5 dkg porcukor
- 2 ek kakaópor
- 10 dkg vaj

Hozzávalók a mázhoz:

- 2 ek cukor
- 2 ek kakaópor
- 2 ek víz
- 5 dkg vaj

Díszíteni: - darált mandula

Elkészítés:

A tojásfehérjéket a sóval félkemény habbá verjük, majd állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, amíg el nem fogy és egy kemény habot nem kapunk.

Óvatosan beleforgatjuk a darált mandulát és a lisztet.

Sütőpapírral bélelt 25x20 cm-es tepsibe egyenletesen belesimítjuk a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. 
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsibe, majd kiemeljük és óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, majd teljesen kihűtjük.

A krémhez a tojássárgát simára kavarjuk a porcukorral és kakaóval, majd gőzfürdőn addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad és a krém besűrűsödik. Ezután levesszük a gőzfürdőről, tetejére szorosan folpack-ot teszünk, és teljesen kihűtjük.
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihűlt, de ugyancsak szobahőmérsékletű krémet, és sima, egynemű krémet keverünk belőle.

Ha a piskótánk kihűlt, rásimítjuk a krémet és hűtőbe tesszük kb. 30 percre. 

A mázhoz a kakaóport a cukorral szárazon összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a vízzel és kis lángon addig kevergetjük amíg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a vajat is, és amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj, majd simára keverjük. 

Az így kapott mázat a krém tetején óvatosan elsimítjuk és megszórjuk kevés darált mandulával. 

Hűtőbe tesszük kb. 1 órát majd 5x5 cm-es kockákra vágjuk.