A hétvégén végre úgy alakult, hogy túró is került, és esős idő lévén, idő is volt az elkészítésére. Formázása előtt eszembe jutott egy rég készített hernyó kifli, és gondoltam, ezt az egyszerű túrós péksüteményt, kicsit csinosabbá formázom, és megszületett ez a túrós hernyó kifli. Mutatós kifli, tésztája könnyed, a tölteléke pedig a citromhéjtól finom illatos. Nagyon megvoltunk elégedve a végeredménnyel, nagyon finom lett. :)
Amennyiben fehér liszttel szeretnéd elkészíteni ezt a hernyó kiflit, ide kattintva megtalálód a receptjét.
Hozzávalók a tésztához:
- 1 tojás
- 5 dkg eritrit
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 44 teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj
Megj:
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 1/2 kezeletlen citrom részlet héja
- 1 tojás
- 1 ek zabpehelyliszt
- 1 ek eritrit vagy ízlés szerint
Elkészítés:
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük, ez kb. 40 perc.
A töltelékhez a túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a tojássárgát, a citromhéjat, az eritritet és a zabpehelylisztet, és alaposan elkeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszához forgatjuk.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 12 egyforma részre osztjuk. Mindegyikből kis cipócskát formázunk, lisztezett felületre sorakoztatjuk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.
A gombócokat egyenként kinyújtjuk egy hosszúkás, ovális lappá. A felső részét ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, de vigyázzunk, hogy a vége maradjon egybe. Az egyben maradt végére tegyünk egy evőkanálnyi túrós tölteléket, és tekerjük fel a töltelékes felétől vigyázva, hogy a bevagdosott tészta vége a kifli alá kerüljön, különben szétnyílik sütés közben.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kifliket, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Nagyon finomak lehetnek guszta! Eddig ezt a fajta kiflit csak simán vagy fahéjjal készítettem de tetszik a túrós töltelékkel:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen, Éva! :)
TörlésGarantált a siker, bármivel is legyen töltve.
Olyan szépek, tetszik, hogy fényes! :-)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésÉn is szeretem ha fényes, ezért is kenek le minden péksütit, kalácsot tojássárgával.