2022. május 30., hétfő

Túrós hernyó kifli, hozzáadott cukor nélkül



Hetek óta túrós batyu után vágyakozom, de mivel nem kaptam finom túrót, így az elkészítését csak halogattam egyik hétről a másikra. Bolti péksüteményt évek óta nem vásárlunk, mert a házilag készített sokkal jobb és finomabb, és tele van tömve mazsolával, amit szépen szólva, nem kedvelek. 
A hétvégén végre úgy alakult, hogy túró is került, és esős idő lévén, idő is volt az elkészítésére. Formázása előtt eszembe jutott egy rég készített hernyó kifli, és gondoltam, ezt az egyszerű túrós péksüteményt, kicsit csinosabbá formázom, és megszületett ez a túrós hernyó kifli. Mutatós kifli, tésztája könnyed, a tölteléke pedig a citromhéjtól finom illatos. Nagyon megvoltunk elégedve a végeredménnyel, nagyon finom lett. :)

Amennyiben fehér liszttel szeretnéd elkészíteni ezt a hernyó kiflit, ide kattintva megtalálód a receptjét.

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 3 dl tej
- 1 tojás
- 5 dkg eritrit
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 44 teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: 

- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 30 dkg tehéntúró
- 1/2 kezeletlen citrom részlet héja
- 1 tojás
- 1 ek zabpehelyliszt
- 1 ek eritrit vagy ízlés szerint

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sót, az eritritet és a reszelt citromhéjat. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük, ez kb. 40 perc.

A töltelékhez a túrót áttörjük, majd hozzáadjuk a tojássárgát, a citromhéjat, az eritritet és a zabpehelylisztet, és alaposan elkeverjük. A tojásfehérjét habbá verjük, majd óvatosan a túrós masszához forgatjuk.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, és 12 egyforma részre osztjuk. Mindegyikből kis cipócskát formázunk, lisztezett felületre sorakoztatjuk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.

A gombócokat egyenként kinyújtjuk egy hosszúkás, ovális lappá. A felső részét ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, de vigyázzunk, hogy a vége maradjon egybe. Az egyben maradt végére tegyünk egy evőkanálnyi túrós tölteléket, és tekerjük fel a töltelékes felétől vigyázva, hogy a bevagdosott tészta vége a kifli alá kerüljön, különben szétnyílik sütés közben.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a kifliket, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel higított tojásságával, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon finomak lehetnek guszta! Eddig ezt a fajta kiflit csak simán vagy fahéjjal készítettem de tetszik a túrós töltelékkel:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, Éva! :)
      Garantált a siker, bármivel is legyen töltve.

      Törlés
  2. Olyan szépek, tetszik, hogy fényes! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Én is szeretem ha fényes, ezért is kenek le minden péksütit, kalácsot tojássárgával.

      Törlés