2022. május 13., péntek

Tahinis - sajtos perec


Ugyan nem szükséges indok egy finom sós finomság készítéséhez, viszont ez a tahinis - sajtos perec az üveg alján levő kis tahini felhasználása céljából készült. Az utóbbi években eléggé megkedveltük a szezámpasztát, és a csicseriborsókrém mellett, készült már tahinis zabkeksz, tahinis sós rúd, és akkor most eljött az ideje ezeknek a finom tahinis-sajtos pereceknek is. Kirándulni, családi vagy baráti összejövetelekre kitűnő választás lehet, csak ebben az esetben ajánlom a dupla adag elkészítését, hisz nagyon finom, és gyorsan fogy.:)

Hozzávalók:

- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 1 1/2 tk só
- 6 dkg vaj
- 1 tojássárga
- 6 dkg sajt
- 3/4 cs. szárított élesztő
- 6 dkg tahini
- kb. 18 dkg tejföl

Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje

Tetejét megszórni: - szezámmag

Elkészítés:

A lisztet, a búzasikért és a sót, egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal.
Rászórjuk a szárított élesztőt és a reszelt sajtot, és egy kicsit elkeverjük. 
Közepében kis fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tojássárgát. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd hozzáadjuk a tahinit is és összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, keményebb tésztát kapjunk.
Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 35 percet pihentetjük.

Ekkor enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd lisztbe mártott perecformával kiszúrjuk a pereceket. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, majd megszórjuk szezámmaggal.

 Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Nekem 68 darab tahinis-sajtos perec sült ki.

3 megjegyzés:

  1. Formás kis perecek, szoktam én is nagyobb ünnepnapokon ilyen sósat sütni. Ez a tahíni számomra idegen még nem is hallottam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva! :) Nálunk is szokszor készül perec, valahogy mutatósabb mint a rúdra vágott társa.
      A tahiti nem más, mit szezámmagból készített vastag, krémes állagú paszta, egy kis olajjal összekeverve.

      Törlés
  2. Még én sem ettem tahinit, bár hallottam róla. Egyszer kipróbálom. Szép perecek lettek.

    VálaszTörlés