Ugyan nem szükséges indok egy finom sós finomság készítéséhez, viszont ez a tahinis - sajtos perec az üveg alján levő kis tahini felhasználása céljából készült. Az utóbbi években eléggé megkedveltük a szezámpasztát, és a csicseriborsókrém mellett, készült már tahinis zabkeksz, tahinis sós rúd, és akkor most eljött az ideje ezeknek a finom tahinis-sajtos pereceknek is. Kirándulni, családi vagy baráti összejövetelekre kitűnő választás lehet, csak ebben az esetben ajánlom a dupla adag elkészítését, hisz nagyon finom, és gyorsan fogy.:)
Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 5 dkg búzasikér
- 1 1/2 tk só
- 6 dkg vaj
- 1 tojássárga
- 6 dkg sajt
- 3/4 cs. szárított élesztő
- 6 dkg tahini
- kb. 18 dkg tejföl
Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje
Tetejét megszórni: - szezámmag
Elkészítés:
A lisztet, a búzasikért és a sót, egy nagyobb tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk a vajjal.
Rászórjuk a szárított élesztőt és a reszelt sajtot, és egy kicsit elkeverjük.
Közepében kis fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tojássárgát. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd hozzáadjuk a tahinit is és összedolgozzuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, keményebb tésztát kapjunk.
Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)
Cipót formálunk belőle, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 35 percet pihentetjük.
Ekkor enyhén lisztezett felületen kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd lisztbe mártott perecformával kiszúrjuk a pereceket. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, majd megszórjuk szezámmaggal.
Előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Nekem 68 darab tahinis-sajtos perec sült ki.
Formás kis perecek, szoktam én is nagyobb ünnepnapokon ilyen sósat sütni. Ez a tahíni számomra idegen még nem is hallottam:)
VálaszTörlésKöszönöm Éva! :) Nálunk is szokszor készül perec, valahogy mutatósabb mint a rúdra vágott társa.
TörlésA tahiti nem más, mit szezámmagból készített vastag, krémes állagú paszta, egy kis olajjal összekeverve.
Még én sem ettem tahinit, bár hallottam róla. Egyszer kipróbálom. Szép perecek lettek.
VálaszTörlés