2022. május 6., péntek

Csokoládés-kókuszos csigák, hozzáadott cukor nélkül

Az előző csokoládés-diós péksütemény sikerén felbuzdulva, készítettem egy csokoládés-kókuszos csigát is. Ez most egy egyszerűbb csiga formát öltött, teljes kiőrlésű liszttel és hozzáadott cukor nélkül készült, és ugyancsak nagyon finom lett. Továbbra sem tudunk betelni a péksüteményekkel, kalácsokkal, egy bögre kakaóval vagy tejes kávéval, ez a kedvenc reggelink. :) 
És most, hogy végre megérkezett a tavasz is, és csodaszép idő van kint, kirándulni is jobb kedvvel megyünk, energia pótlóként pedig magunkkal vihetünk pár csokoládés-kókuszos csigát is. 

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 3 dl tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 5 dkg eritrit 
- 1/2 kezeletlen citrom héja
- 44 teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: 

- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 10 dkg étcsokoládé
- 2 dkg vaj
- 0,3 dl tej
- 1 ek eritrit, vagy ízlés szerint
- 15 dkg kókuszreszelék

Tetejét lekenni: - 1 tojássárgákat + 1 tk víz

Elkészítés:

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sót, az eritritet és a reszelt citromhéjat. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket, amihez a csokoládét a vajjal együtt egy kisebb lábasba tesszük. Hozzáadjuk a tejet és az eritpitet, majd alacsony lángon összeolvasztjuk, és egyneművé keverjük. Ekkor hozzáadjuk a kókuszreszeléket, és alaposan elkeverjük. Egy egynemű, könnyen kenhető masszát kell kapjunk. Félretesszük, és teljesen kihűtjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd kb. 40 x 50 cm-es téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen rákenjük a kihűlt csokoládés-kókuszos tölteléket, és kb 2-3 cm széles csíkokra vágjuk, majd a kapott csíkokat feltekerjük csiga alakban.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a csigákat, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 25 percet pihentetjük.

Ezután lekenjük a vízzel higított tojásságával, és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!


2 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a csigáid, és biztos nagyon finomak is!
    Kellemes kirándulást kívánok velük 😊! Mi is sokat járunk kirándulni a hegyekbe, ha az idő engedi januártól-decemberig, és az azokon készült képeinket is szorgalmasan töltöm fel a "Pilisjárók" blogomra 😊.....

    VálaszTörlés
  2. Guszták nagyon finomak lehettek ! Most ismét ellestem egy ötletedet sokkal egyszerűbb ezzel a módszerrel tekerni fel a csigákat nem nyomódnak szét a vágás közben!

    VálaszTörlés