Az utóbbi időben egyre népszerűbbek nálunk a krémlevesek. Legtöbbször csak egy finom tartalmas krémleves készül ebédre, nem érezzük szükségét második fogásnak is. Esetleg palacsintát, gombócot vagy egy egyszerű desszertet kínálok a leves után.
Ez a paradicsomos babkrémleves is egy igen laktató leves, amit egyszerűen és kevés munkával készíthetünk el. Eddig csak a jól megszokott csülkös bablevest készítettem, de most gondoltam legyen egy könnyedebb bableves is, változzon egy kicsit. :) És valóban, annak ellenére, hogy a füstölt csülökkel készült bableveset is szeretjük, nagyon jól esett ez az egyszerű, húsmentes, paradicsomos babkrémleves, nagyon finom lett. Próbáljátok ki ti is, garantálom, hogy sikere lesz. :)
Ez a paradicsomos babkrémleves is egy igen laktató leves, amit egyszerűen és kevés munkával készíthetünk el. Eddig csak a jól megszokott csülkös bablevest készítettem, de most gondoltam legyen egy könnyedebb bableves is, változzon egy kicsit. :) És valóban, annak ellenére, hogy a füstölt csülökkel készült bableveset is szeretjük, nagyon jól esett ez az egyszerű, húsmentes, paradicsomos babkrémleves, nagyon finom lett. Próbáljátok ki ti is, garantálom, hogy sikere lesz. :)
Hozzávalók 4-5 főre:
- 35 dkg gyöngybab
- 3-4 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg sárgarépa
- 3 cikk fokhagyma
- 3 cikk fokhagyma
- 3 dl paradicsomlé
- 1 l zöldségalaplé
- 2 db babérlevél
- 1 tk só
- bors ízlés szerint
- 1 kk füstölt őrölt fűszerpaprika
- 1 kk szárított kakukkfű
- 1 kk szárított oregánó
Elkészítés:
A babot előző este átválogatjuk, alaposan átmossuk, és hideg vízbe áztatjuk.
A hagymát és fokhagymát megpucoljuk és kisebb kockára vágjuk.
A sárgarépát is megpucoljuk, és felkarikázzuk.
Megj.: A zöldségeket nem kell szép egyformára vágni, mert a végén úgy is leturmixoljuk az egészet.
Egy nagyobb serpenyőben, a felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd amikor már kezd összeesni és üvegessé válni, hozzáadjuk a sárgarépakarikákat. Összeforgatjuk, és pár percig tovább pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, elkeverjük, majd mehet bele a paradicsomlé. Sózzuk-borsozzuk, megszórjuk a szárított fűszerekkel, hozzáadjuk a babérlevelet, és alaposan átkeverjük.
Óvatosan átöntjük egy kuktába, hozzáadjuk a leszűrt babot, és felöntjük az alaplével.
Összekeverjük, majd rátesszük a födelét, lezárjuk, és feltesszük főni. Ha elkezd sípolni, takarék lángra vesszük.
Én 35 percet hagytam főni. Ekkor levesszük a tűzről, megvárjuk, hogy a teteje nyitható legye, óvatosan kivesszük a babérlevelet, és 2-3 kanálnyi babot is. A többit botmixerrel krémesre pürésítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, alaplével vagy vízzel hígítjuk amíg elérjük a kívánt állagot. Nekünk így megfelelően krémes volt a leves állaga.
Megkóstoljuk, és ha szükséges még utóízesítjük.
Babbal és kevés tejföllel, valamint apróra vágott petrezselyemzölddel és friss zöld hagymával megszórva kínáljuk.
Nagyon szépen tálaltad és finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva! :)
TörlésNagyon finom volt, még mi is meglepődtünk.
Finom lehetett! Gusztán tálaltad, meg is éheztem 😊.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Katalin! :)
TörlésDe érdekes recept! Nálunk is mennek a krémlevesek, az egyik legújabb kedvenc a vöröslencse-krémleves, azt próbáltad már? :-)
VálaszTörlésMég nem próbáltam a vöröslencse-krémlevest, de rajta van a listán. Hamarosan elkészül nálunk is. Köszi a tippet! :)
Törlés