2022. május 19., csütörtök

Paradicsomos babkrémleves



Az utóbbi időben egyre népszerűbbek nálunk a krémlevesek. Legtöbbször csak egy finom tartalmas krémleves készül ebédre, nem érezzük szükségét második fogásnak is. Esetleg palacsintát, gombócot vagy egy egyszerű desszertet kínálok a leves után. 
Ez a paradicsomos babkrémleves is egy igen laktató leves, amit egyszerűen és kevés munkával készíthetünk el. Eddig csak a jól megszokott csülkös bablevest készítettem, de most gondoltam legyen egy könnyedebb bableves is, változzon egy kicsit. :) És valóban, annak ellenére, hogy a füstölt csülökkel készült bableveset is szeretjük, nagyon jól esett ez az egyszerű, húsmentes, paradicsomos babkrémleves, nagyon finom lett. Próbáljátok ki ti is, garantálom, hogy sikere lesz. :)

Hozzávalók 4-5 főre:

- 35 dkg gyöngybab
- 3-4 ek olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg sárgarépa
- 3 cikk fokhagyma
- 3 dl paradicsomlé
- 1 l zöldségalaplé
- 2 db babérlevél
- 1 tk só
- bors ízlés szerint
- 1 kk füstölt őrölt fűszerpaprika
- 1 kk szárított kakukkfű
- 1 kk szárított oregánó

Elkészítés:

A babot előző este átválogatjuk, alaposan átmossuk, és hideg vízbe áztatjuk.

A hagymát és fokhagymát megpucoljuk és kisebb kockára vágjuk.

A sárgarépát is megpucoljuk, és felkarikázzuk. 

Megj.: A zöldségeket nem kell szép egyformára vágni, mert a végén úgy is leturmixoljuk az egészet.

Egy nagyobb serpenyőben, a felhevített olajon megfonnyasztjuk a hagymát, majd amikor már kezd összeesni és üvegessé válni, hozzáadjuk a sárgarépakarikákat. Összeforgatjuk, és pár percig tovább pirítjuk. Ezután hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, elkeverjük, majd mehet bele a paradicsomlé. Sózzuk-borsozzuk, megszórjuk a szárított fűszerekkel, hozzáadjuk a babérlevelet, és alaposan átkeverjük. 

Óvatosan átöntjük egy kuktába, hozzáadjuk a leszűrt babot, és felöntjük az alaplével.

Összekeverjük, majd rátesszük a födelét, lezárjuk, és feltesszük főni. Ha elkezd sípolni, takarék lángra vesszük. 

Én 35 percet hagytam főni. Ekkor levesszük a tűzről, megvárjuk, hogy a teteje nyitható legye, óvatosan kivesszük a babérlevelet, és 2-3 kanálnyi babot is. A többit botmixerrel krémesre pürésítjük. Ha túl sűrűnek találjuk, alaplével vagy vízzel hígítjuk amíg elérjük a kívánt állagot. Nekünk így megfelelően krémes volt a leves állaga.

Megkóstoljuk, és ha szükséges még utóízesítjük.

Babbal és kevés tejföllel, valamint apróra vágott petrezselyemzölddel és friss zöld hagymával megszórva kínáljuk.

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen tálaltad és finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Nagyon finom volt, még mi is meglepődtünk.

      Törlés
  2. Finom lehetett! Gusztán tálaltad, meg is éheztem 😊.

    VálaszTörlés
  3. De érdekes recept! Nálunk is mennek a krémlevesek, az egyik legújabb kedvenc a vöröslencse-krémleves, azt próbáltad már? :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még nem próbáltam a vöröslencse-krémlevest, de rajta van a listán. Hamarosan elkészül nálunk is. Köszi a tippet! :)

      Törlés