2012. október 17., szerda
Karamellás hernyókifli :)
Az ötlet Limarától származik, annyi különbséggel, hogy én nem fahéjasan készítettem el, hanem megtöltöttem karamell krémmel. Jól sikerült, finom péksütemény reggelire vagy tízóraira, vagy akár a nap bármely órájában ellehet fogyasztani. ;)
A képek "másnaposak", de még így is szépek. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 tk só
- 1 egész tojás
- 2 tojássárga
- 2 dl tej
- 6 dkg vaj
- 3 dkg friss élesztő
Hozzávalók a töltelékhrez:
- 1 karamell ízű pudingpor
- 4 dl tej
- 3 ek cukor
- 5 dkg vaj
+Lekenni: - 1 tojásfehárje
- kis cukor
Elkészítés:
A langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, letakarjuk és meleg helyen felfutatjuk.
A lisztet és cukrot dolgozó felületre szórjuk. Közepében egy mélyedést készítünk, beleütjük az egész tojást és tojássárgákat. Egy kicsit elkavarjuk a tojásokat a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket. A már felfutott élesztőt ráöntjük és a többi hozzávalókkal összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és sima tésztává gyúrjuk.
Cipóvá formáljuk és letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd langyos helyre téve duplájára kelesztjük. (Kb.45-50 perc)
Ha van kenyérsütőgépünk, akkor a hozzávalókat kimérjük a táljába, legvégül az élesztős tejet tegyük bele, majd bedagasszuk és kelesztjük.
Időközben elkészítjük a tölteléknek valót. Ehhez a pudingport elkeverjük a cukorral, majd a tejjel megfőzzük. Miután meghűlt, kihabosítjuk a vajjal.
Ha már megkelt a tésztánk, lisztezett felületre borítjuk és két egyforma részre osztjuk, majd mindegyiket újabb 6 részre, így kapunk 12 tészta darabot.
Mindegyik tésztadarabot egyenként kinyújtjuk egy hosszúkás, ovális lappá. A felső harmadát ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, de vigyázzunk, hogy a vége maradjon egybe. A másik végére tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket, és tekerjük fel a töltelékes felétől.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a megformázott kifliket, majd letakarva pihentetjük még 40 percet.
Ezután lekenjük egy felvert tojásfehérjével és megszórjuk cukorral, 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Címkék:
édes kelt tészta,
karamella,
karamellás puding,
kelt tészta,
kelt tészta receptek,
kifli,
péksütemény,
puding
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Elkészítem! Bármivel tölthető ahogy nézem és tetszik a tűrögetése is:-) a gyerekek imádni fogják!
VálaszTörlésIgen, bármivel meglehet tölteni, és akár édes vagy sós változatban is ellehet készíteni. :) Nincs kétségem afelől, hogy a gyerekeknek fog ízleni, finom és puha még másnap is. :)
TörlésNagyon szépek, tényleg sokféleképpen lehet variálni a tölteléket is! :) Mindenképpen kipróbálandó! :)
VálaszTörlésKöszönöm Hankka! :)
TörlésRemélem Nektek is fog ízleni.
Megjegyzendő! Köszi!
VálaszTörlésNagyon szívesen! Örülök, hogy tetszik Neked is! :)
TörlésMegcsináltam és nagyon szuper lett! Köszi :)
VálaszTörlés