2012. október 17., szerda

Karamellás hernyókifli :)


Az ötlet Limarától származik, annyi különbséggel, hogy én nem fahéjasan készítettem el, hanem megtöltöttem karamell krémmel. Jól sikerült, finom péksütemény reggelire vagy tízóraira, vagy akár a nap bármely órájában ellehet fogyasztani. ;)

A képek "másnaposak", de még így is szépek. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 60 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 tk só
- 1 egész tojás
- 2 tojássárga
- 2 dl tej
- 6 dkg vaj
- 3 dkg friss élesztő

Hozzávalók a töltelékhrez:


- 1 karamell ízű pudingpor
- 4 dl tej
- 3 ek cukor
- 5 dkg vaj


+Lekenni: - 1 tojásfehárje
                 - kis cukor

Elkészítés:

A langyos tejbe elkavarunk 1 tk cukrot, belemorzsoljuk a friss élesztőt, letakarjuk és meleg helyen felfutatjuk.

A lisztet és cukrot dolgozó felületre szórjuk. Közepében egy mélyedést készítünk, beleütjük az egész tojást és tojássárgákat. Egy kicsit elkavarjuk a tojásokat a körülötte levő liszttel, meghagyva a fészket. A már felfutott élesztőt ráöntjük és a többi hozzávalókkal összedolgozzuk. Ezután hozzáadjuk a felolvasztott vajat, és sima tésztává gyúrjuk.

Cipóvá formáljuk és letakarjuk egy tiszta konyharuhával, majd langyos helyre téve duplájára kelesztjük. (Kb.45-50 perc)

Ha van kenyérsütőgépünk, akkor a hozzávalókat kimérjük a táljába, legvégül az élesztős tejet tegyük bele, majd bedagasszuk és kelesztjük.

Időközben elkészítjük a tölteléknek valót. Ehhez a pudingport elkeverjük a cukorral, majd a tejjel megfőzzük. Miután meghűlt, kihabosítjuk a vajjal.

Ha már megkelt a tésztánk, lisztezett felületre borítjuk és két egyforma részre osztjuk, majd mindegyiket újabb 6 részre, így kapunk 12 tészta darabot.

Mindegyik tésztadarabot egyenként kinyújtjuk egy hosszúkás, ovális lappá. A felső harmadát ujjnyi vastagságú csíkokra vágjuk, de vigyázzunk, hogy a vége maradjon egybe. A másik végére tegyünk egy evőkanálnyi tölteléket, és tekerjük fel a töltelékes felétől.










Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a megformázott kifliket, majd letakarva pihentetjük még 40 percet.


Ezután lekenjük egy felvert tojásfehérjével és megszórjuk cukorral, 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.



7 megjegyzés:

  1. Elkészítem! Bármivel tölthető ahogy nézem és tetszik a tűrögetése is:-) a gyerekek imádni fogják!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, bármivel meglehet tölteni, és akár édes vagy sós változatban is ellehet készíteni. :) Nincs kétségem afelől, hogy a gyerekeknek fog ízleni, finom és puha még másnap is. :)

      Törlés
  2. Nagyon szépek, tényleg sokféleképpen lehet variálni a tölteléket is! :) Mindenképpen kipróbálandó! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Hankka! :)
      Remélem Nektek is fog ízleni.

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Nagyon szívesen! Örülök, hogy tetszik Neked is! :)

      Törlés
  4. Megcsináltam és nagyon szuper lett! Köszi :)

    VálaszTörlés