2012. október 25., csütörtök
Citromtorta - Vendégposzt :)
Ezt a tortát nem én készítettem, sőt még nem is kóstoltam, de azért egy virtuális szeletet kaptam belőle. ;)
Egy pár hete édesanyám kért, hogy keressek valami könnyen és gyorsan elkészíthető tortát Öcsém születésnapjára. Előre valami csokis tortában gondolkodtunk, mert azt ugyebár mindenki szereti és sok féle-képpen ellehet készíteni. Csakhogy időközben az ünnepelt tudatta velünk, hogy valami citromos-gyümölcsös tortát szeretne. :) Elkezdtem keresgélni a sok, általam ismert blogon, majd egyeztettünk, és végül Aleda citromtortája mellett döntöttünk. :) Jól mutatott és nagyon finomnak is tűnt, így meg volt a szülinapi torta. Szüleim ugyanúgy jártak el a torta készítésénél, mint Aleda, csupán annyi különbséggel, hogy nekik csak 31 cm átmérőjű tortaformájuk volt, és ezért a torta lap nem nőtt fel nagyra, és csak két lapba lehetett vágni. Valamint a tetejét egy kis barack kompóttal díszítették. Ahogy ők elmondták, nagyon finom volt a torta, mindenkinek ízlett.:)
Aleda, köszönjük a torta receptet!!! Én is elfogom majd készíteni, mert igen-igen megvolt dicsérve. :)
Hozzávalók a kakaós piskótához:
- 6 tojás
- 18 dkg cukor
- 13 dkg liszt
- 5 dkg kakaó
- csipet só
Hozzávalók a krémhez:
- 25 dkg mascarpone
- 10 dkg fehércsoki
- 4 dl tejszín
- 1/2 citrom leve + reszelt héja
Díszítés:
- 3 dl tejszín, gyümölcs kompót
Elkészítés:
(Aledától másoltam át, csupán a torta forma méretét változtattam és hogy nem háromba, hanem két lapba vágjuk a piskótát.)
A kakaós piskótához az egész tojásokat a keverőtálba törjük, hozzáadjuk a csipet sót és lassan adagolva a cukrot addig vertjük, míg egy laza, könnyű krémet kapunk ( ez eltarthat 10-15 percig). Ekkor beleszitáljuk a lisztet, kakaót és könnyű mozdulatokkal összekavarjuk. 31 cm átmérőjű tortaformába öntjük és előmelegített sütőben, 25 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a fehércsokit gőz fölött megolvasztjuk, hagyjuk kissé lehűlni majd összekeverjük a mascarponeval, fél citrom levével és reszelt héjával.
A tejszínt kemény habbá verjük és hozzákeverjük a mascarpones krémhez.
A kihűlt piskótát két lapba vágjuk és megtöltjük a krémmel.
A felvert tejszínhabbal bevonjuk és gyümölcs darabkákkal díszítjük.
Címkék:
citrom,
édes sütemény,
habtejszín,
mascarpone,
torta,
vendégposzt
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Jól hangzik, meg is jegyzem magamnak, igazán finom lehet! :)
VálaszTörlésÜgyesek a szüleid:) Ezt én is szeretném:)
VálaszTörlésFincsi lehet a mascarpones citromkrémmel. Megjegyezve:-)
VálaszTörlésEzt elkészítem a szülinapomra a gyerekeimnek és az unokáimnak.
VálaszTörlésKöszi.
Elkészült és valóban finom volt, köszi a receptet.
VálaszTörlésKedves Babi, nagyon örülök, hogy elkészítetted a tortát és hogy ízlett is Nektek! :)
TörlésUtólag is boldog születésnapot Neked! :)