A blogkóstoló elért az 5-ik fordulójához, és én már harmadszor vehettem részt benne. Nagyon szeretem, idáig minden alkalommal általam még ismeretlen blogokat kaptam, és mindig sikerült is finomabbnál finomabb dolgokat kipróbálni. :)
Ez alkalommal Hankka volt a háziasszony, kinek köszönhetően HajniZoli blogját ismerhettem meg. Nagyon tetszik a blog, örvendek, hogy innen válogathattam a sok finomság közül. Egy kicsit nehéz volt a döntés, mert nagyon sok olyan süti, étel között kellett választanom, amiket szívesen megennénk nap mint nap. Aztán rábukkantam a legyező kalácsra, amit már nagyon sok blogon láttam kakaósan, vaníliásan vagy akár fahéjas változatban is, és tervbe volt véve az elkészítése, csak valamiért mindig halogattam. Talán ez a citromos változat volt a legszimpatikusabb és gondolom ezért került most erre a választásom. Nagyon finom kalácsot kaptam, könnyű elkészíteni is, és még másnapra sem szárad sem. Nekünk nagyon ízlett ez a citromos változat, csak ajánlani tudom. :)
Köszönjük HajniZoli ezt a finom kalácsot, és biztosan még sok mindent elfogok készíteni tőletek! :)
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finom liszt
- 5 dkg cukor
- 1 cs vanília cukor
- 2 dkg friss élesztő
- csipetnyi só
- 2 tojás
- 1 dl tej
- 6 dkg vaj
Hozzávalók a citromkrémhez:
- 6 dkg vaj
- 5 ek cukor
- 2 citrom reszelt héja
- 1 ek citromlé
Elkészítés:
A langyos tejbe belekavarunk 1 tk cukrot majd belemorzsoljuk az élesztőt, lefödjük és meleg helyre tesszük.
A lisztet, sót és a cukrokat a dolgozó felületre szórjuk. Közepébe egy kis fészket alakítunk ki, majd beleütjük a tojásokat és a felfutott élesztővel összedolgozzuk. Az olvasztott vajjal együtt egy lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarjuk és duplájára kelesztjük (kb. 45 perc).
A citromos krémhez a vajat a cukorral jó habosra kavarjuk, majd hozzáadjuk a reszelt citromhéjat és citromlevet.
Ha megkelt a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk, egy kicsit átgyúrjuk, majd egy 45x35-ös téglalapot nyújtunk belőle és megkenjük a citromos krémmel.
A téglalapot vízszintesen félbevágjuk, majd a két fél téglalapot is ketté vágjuk. Így kapunk négy egyforma (legalábbis megpróbáljuk) szélességű tésztacsíkot.
Egy-egy tésztacsíkot egymásra helyezzünk, nem kell megijedeni ha egy kicsit nyulnak, mert majd kelés közbe eligazodnak.
Az így kapott tésztacsíkokat 5 egyforma részre vágjuk.
Sütőpapírral kibélelünk egy 25x11 cm-es kalácsformát, egyik végét megemeljük és belerakosgatjuk kettesével a tésztakockákat.
Egy kicsit eligazítjuk, majd letakarva duplájára kelesztjük kb. 40 perc alatt.
180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Én kb. 15 perc után a tetejét letakartam fóliával, mert már jól megvolt barnulva.
A megsült tésztát a formával együtt rácsra teszük és 10 percig pihentettjük.
Nagyon finom kalács, még másnapra sem szárad meg, és nem szükséges szeletelni, mert a szeletek könnyen szétválnak. :)
Szép lett a kalácsod, nálunk is sikere volt:-) Örülök Én is, hogy ezúttal megismertem a blogodat, hisz ennek a játéknak ez a célja:-)
VálaszTörlésKöszönöm szépem még egyszer a receptet és a kedves szavakat! :)
TörlésNagyon jól néz ki! A citrom bárhol bármikor jöhet. :)
VálaszTörlésKöszönöm Petra! :)
TörlésGyönyörű és imádom a citromos sütiket:) Egyszer sütöttem citromos kalácsot, de így krémesen még jobban tetszik és még ezt a formát sem próbáltam, itt az ideje:)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! :)
TörlésCsak biztatni tudlak, hogy készíts el a krémes változatot is, mert nem fogjátok megbánni, nagyon finom. :)
Mi is nagyon szeretjük a citromos sütiket/desszerteket, biztosan nálunk is nagy sikere lenne! :) Nagyon jó választás, és csodaszépre sütötted! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen Hankka! :)
TörlésHa szeretitek a citromos sütiket, akkor ezt mindenképpen el kell készítened, nagyon fog ízleni, garantálom! :)
Ez eredetileg Limara peksege web.oldalon van. Csak annyi kulonbseggel, hogy az levendulas
VálaszTörlésKedves Szarvas Family, először is üdvözöllek nálam. :)
TörlésAmint Te is olvashattad bevezetőből, ez a kalács a blogkostóra készült, ami azt jelenti, hogy egy adott blogból kell kiválasztani egy ételt vagy sütit, elkészíteni majd közé tenni, és nem utánajárni, hogy kinél jelent meg először a blogvilágban.
DE, ha már az eredeti receptről van szó, akkor azt megjegyezném, hogy NEM Limara készítette el először, és ezt nem azért írom, hogy Limarát sértsem, semmi ilyen szándék nincs bennem. :)
A magyar blogvilággal Jade ismertette meg (2010), még jóval mielőtt Limara is elkészítette volna (2012), a nemzetközi blogokon pedig még azelőtt lehet találkozni ezzel a kaláccsal.
Köszönöm válaszod! Teljesen igazad van! Már én is látom!
TörlésElnézést kérek.