Chef Vikinél nézelődve bukkantam rá ezekre a szuper gyorsan elkészíthető sajtos rudakra. Kíváncsi voltam, hogy milyen lesz mákkal, s be kell valljam, hogy nagyon jó ötlet. Ropogós, finom rudakat kaptunk.
Egy kicsit változtattam a hozzávalók mennyiségén, mert nekem nem volt itthon 25 dkg vajam, ezért csak 20 dkg került bele, de pótoltam a tejföllel. Nagyon finom volt így is, és már várom, hogy újra elkészíthessem. :)
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 1 tk só
- 5 dkg egész mák (NEM kell ledarálni!!!)
- 1 dl tejföl
- 10 dkg sajt
- 1 tojássárga
- 12 g sütőpor
Lekenni: - 1 tojásfehérje
Szórni: - szezámmag
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat szórjuk egy edénybe vagy egyenesen a dolgozó felületre. Elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval együtt jól összegyúrjuk, amíg egy jó rugalmas tésztát kapunk. Arra figyeljünk oda, hogy a tejfölet csak lassan adagoljuk hozzá, mert meglehet, hogy nem lesz szükség az egészre.
Az így kapott tésztát kinyújtjuk kb. 0,5 cm vastagságú lappá, majd kb. 1,5 cm széles és 7 cm hosszú rudakra vágjuk.
Megkenjük a felvert tojásfehérjével és megszórjuk a szezámmaggal.
Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, így könnyebben feltudjuk emelni. Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk és 180 fokra előmelegített sütőben kb.15 perc alatt megsütjük.
Nekem 98 darab 1,5 cm széles és 7 cm hosszú rúd lett. :)
Nagyon guszták a mákszemekkel. van mit rágcsálni egy darabig :)
VálaszTörlésKöszönöm! :)
TörlésMár csak egy pár darab van belőlük szombat óta. Sok lett ebből az adagból, viszont nagyon eteti magát, sokáig nem áll el nálunk. :P
De gyönyörű egyenletesek!! Ez igen!
VálaszTörlésOlyan jó kis ropogós benne a mákszem, nem a megszokott sajtos rúd :-)
Köszönöm szépen a kedves szavakat és a receptet! :)
TörlésNagyon szeretjük a sós rágcsákat, finomak lehetnek ezek a mákos rudak is! Ki kell próbáljam! :)
VálaszTörlésBiztos fogjátok szeretni, nagyon finom és hamar is elkészül. :)
TörlésMajd várom a visszajelzésed, hogy ízlett nektek.
Szépek és a mákkal különleges!:-)
VálaszTörlésIgen, azért is csináltam meg, hogy egy kicsit változzon és ne a megszokott sajtos rúd legyen. Nem bántam meg, máskor is fogom így készíteni. :)
Törlés