Elfogyott a kekszünk, így a hétvégére be volt programozva a készítése, csak én valami krémeset is kívántam, így egy csapásra megvolt a keksz is és a krémes süti is. :P
Hozzávalók 28 darab ragasztott kekszhez:
- 35 dkg finomliszt
- 10 dkg cukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 1/2 cs sütőpor
- 18 dkg vaj
- 2 tojássárga
- 1/2 citrom reszelt héja
- tej, amennyit felvesz (nálam 3 ek)
Hozzávalók a krémhez:
- 1 dl tejszín
- 10 dkg csoki (nálam 5 dkg étcsoki+ 5 dkg tejcsoki)
Hozzávalók a mázhoz:
- 5 dkg étcsoki
- 1 ek olaj
Elkészítés:
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a cukrokkal, majd elmorzsoljuk a szoba hőmérsékletű vajjal. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a reszelt citrom héjat majd a tejjel együtt jól összegyúrjuk.
Cipóvá formáljuk, fóliába becsomagolva hűtőbe tesszük 30 percre.
Ezután enyhén lisztezett felületen 0,5 cm vastagra nyújtjuk (én következőkor vékonyabbra nyújtom), és tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.
A krémhez a tejszínt felforraljuk, majd elzárjuk a tüzet és hozzáadjuk a csokoládét, és addig kavargatjuk amíg teljesen elolvad.
Hagyjuk teljesen kihűlni, majd kemény habbá verjük. Az így kapott krémből a kihűlt keksz egyik felére egy jó teáskanálnyi krémet teszünk, majd rátesszük a keksz másik felét és addig nyomjuk össze, amíg a krém eléri a kekszek széleit. Eltávolítjuk a felesleget a szélekről. Betesszük a hűtőbe amíg a krém megszilárdul.
Vízgőz fölött felolvasztjuk a csokoládét az olajjal, majd a kekszek tetejét bekenjük vele és visszatesszük a hűtőszekrénybe, amíg teljesen megszilárdul a csoki a tetején.
Nagyon mutatós finom kis kekszet készítettél!
VálaszTörlésKöszönöm Éva! :)
TörlésSzépek is, finomak is, mi kell még?! :) Nekem néhány belőle! :)
VálaszTörlésKöszönöm szépen neked is Hankka! :)
TörlésKövetkezőkör majd küldök Neked is. ;)