2022. június 3., péntek

Kókuszos-csokoládés püspökkenyér, hozzáadott cukor nélkül


Amikor elfogy a reggelire szánt péksütemény vagy kalács, és túl későn veszem észre ahhoz, hogy újabb adag kalácsot süssek, legtöbbször muffin vagy püspökkenyér készül. Könnyen és gyorsan megvan, és akár az esti órákban is nyugodtan elkészíthető. Ilyenkor nem szoktam túl édesre készíteni, mert nem az a cél, hogy az édesség utáni vágyunkat csökkentsünk, inkább a reggeli kávé vagy tejes kávé mellé fogyasztjuk, amikor tökéletes a kevésbbé édes süti is. 
Ez a kókuszos-csokoládés püspökkenyér is reggeli gyanánt készült, de a tízórai idejében is elmajszoltunk egy-egy szeletet, és uzsonnaként is nagyon jól esett. :) Mindenképpen megér egy próbát, nálunk biztos visszatérő vendég lesz.

Hozzávalók:

- 7 dkg durum liszt
- 4 dkg kókuszliszt 
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 3 tojás
- 9 dkg eritrit
- 6 ek olaj
- 2 ml rumaroma
- 6 ek víz
- 5 dkg étcsokoládé pasztilla

Megj.: Ha édesebben szeretnétek, nyugodtan használjatok kb. 13 dkg eritritet.

Elkészítés:

Egy tálba mérjük a durum lisztet, a kókuszliszt a sót és a sütőport, és elkeverjük.

Az egész tojásokat elkezdjük habosítani, és amikor a térfogata kezd növekedni, hozzáadjuk kanalanként az eritritet, és jó habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, kanalanként hozzáadjuk az olajat és ar aromát, és krémesre keverjük.

Ekkor spatulára váltunk, és körkörös mozdulatokkal, óvatosan hozzákeverjük a lisztes keveréket és a vizet. Végül pedig a csokoládé pasztillákat is hozzáforgatjuk, majd sütőpapírral bélelt 21 x 12 cm-es őzgerinc/kalács formába simítjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 35-40 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a püspökkenyeret, majd rácson kihűtjük.

2 megjegyzés: