Az elmúlt napokban ez a fahéjas csavart briós volt terítéken, tésztája puha, illatos briós, szinte lehetetlen ellenállni, annyira finom. :)
Hozzávalók a tésztához:
- 1 csipet só
- 2 ek eritrit
- kb. 3,1 dl tej
- 44 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.
Hozzávalók a töltelékhez:
- 2 ek őrölt fahéj
- 2 ek poreritrit, vagy ízlés szerint
Megj.: Ha édesebben szeretjük, akkor mehet hozzá több eritrit. Nekünk így pont jó volt.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Elkészítés:
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük, ez kb. 40 perc.
A fahéjat és porított eritritet elkeverjük.
A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percet pihentetjük.
Ekkor lisztezett felületen az egyik tésztacipót ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, ecsettel rákenjük az olvasztott vajat, majd rászitáljuk a cukros-fahéjas keveréket úgy, hogy a tésztát teljesen eltakarja.
Hasonló nagyságúra nyújtjuk a másik tésztacipót is, majd ráhelyezzük a fahéjas lapra úgy, hogy fedje be teljesen.
Párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd keskenyebb oldalánál kb. 2-3 cm széles csíkokra vágjuk.
Minden csíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarunk, és feltekerjük csiga alakban.
Megj: Ha nem érthető a briós formázása, ide kattintva találsz fázisfotókat a diós-almás csavart briós elkészítésénél.
Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a csigákat, egymástól távolabb, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és pihenni hagyjuk 25 percet.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)
Nagyon szépek lettek a briósaid, a fahéjas sütiket mi is nagyon szeretjük! Én is így vagyok a sütő bekapcsolásával, ha jön a nagy meleg, akkor jól meggondolom, hogy mikor kapcsolom be. De egy ilyen finomságért biztos érdemes lenne 😊!
VálaszTörlésNagyon tudnám szeretni, még egy kis meleget is elbírnék viselni érte:)
VálaszTörlésGyönyörű lett a kép, a briós is biztos nagyon finom. Mi is szeretjük a fahéjat.
VálaszTörlés