2021. október 29., péntek

Diós-almás csavart briós, hozzáadott cukor nélkül

Egy igazi őszi ízvilágú, csinos péksüteményt mutatok ma, ami egy finom reggeli ötlet is lehet a hétvégére. Már az illata is elcsábít sütés közben, a finom fahéj és dió illata belengi az egész lakást, az ízéról nem is beszélve. Egyszerű és könnyű elkészíteni ezt a diós-almás csavart brióst, még azoknak is biztos a siker, akik nem szoktak sűrűn kelt tésztával dolgozni. :)

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 3 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1 csipet só
- 5 dkg eritrit
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 43 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 2 db alma
- 1 ek frissen facsart citromlé
- 15 dkg darált dió
- kb. 3 dkg eritrit vagy ízlés szerint
- 2 tk őrölt fahéj

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk tej

Elkészítés:

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sót, az eritritet és a reszelt citromhéjat. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

A töltelékhez az almát megmossuk, szárazra töröljük majd meghámozzuk. Nagy lyukú reszelőn lereszeljük, meglocsoljuk a citromlével, és félretesszük pár percig, amíg levet ereszt.
A darált diót egy edénybe mérjük, hozzáadjuk az eritritet, az őrölt fahéjat, és elkeverjük.
Visszatartva a levet, a reszelt almát levétől kinyomkodjuk. Hozzáadjuk a diós keverékhez, végül elkeverjük annyi almalével, hogy egy könnyen kenhető masszát kapjunk.

A megkelt tésztát két egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percet pihentetjük.

Ekkor enyhén olajozott felületen, az egyik tésztacipót ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk és egyenletesen rákenjük a diós tölteléket.

Hasonló nagyságúra nyújtjuk a másik tésztadarabot is, majd ráhelyezzük a diós lapra úgy, hogy fedje be teljesen.

Egy párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd keskenyebb oldalánál kb. 2 cm széles csíkokra vágjuk. 

Minden csíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarunk, és feltekerjük csiga alakban.

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a csigákat, egymástól távolabb, mert még kelni fognak, és pihenni hagyjuk 15 percet. 

Ezután lekenjük a tejjel elkevert tojássárgával, majd előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15-20 percig aranysárgára sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

10 megjegyzés:

  1. De szépek, mint egy rózsa! Nagyon finomak lehettek, az alma, dió és fahéj nagyon jó párosítás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      Valóban finomak voltak, szeretjük ezt a triót.

      Törlés
  2. Nagyon guszták és finomak lehetnek !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva! :)
      Nagyon finom, érdemes kipróbálni.

      Törlés
  3. Nagyon ötletes. Nekem is van hasonló, ezt is ki fogom próbálni, bár még az előző is csak tervben van. http://korsocska.blogspot.com/2020/05/spiralkalacs.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani!
      Megnéztem a spirálkalácsod, nagyon szép! Eszembe jutott, hogy én is készítettem már hasonlót pár éve, csak más néven fut a blogon, és nagy sikere volt annak is.

      Törlés
  4. Az illatát nem érzem ugyan, de a látvány mindenképp csábító! Szépségesek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gerdi! ::)
      Az illata nagyon kellemes, ahogy belengi az egész házat.

      Törlés
  5. Nagyon szép és különleges! Az egyik legjobb ízkombináció. 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Zsuzsa! :) Egyet értek veled, nem lehet tévedni ezzel az ízkombóval.

      Törlés