2021. október 8., péntek

Almás piskóta, hozzáadott cukor nélkül


Remélem nem unjátok még az almás sütiket, de mint említettem, ebben az időszakban gyakran készülnek nálunk ilyen illatos, őszi ízvilágú sütemények. Alma mindig van itthon, és ha véletlenül ráncosodni kezdene, akkor biztos valamilyen süteményben végzi. Hálás alapanyag ez a gyümölcs, hisz olcsó, mindenki számára könnyen elérhető, és rengeteg variációban felhasználható. Mi sem bizonyítja jobban mint a blogon szereplő több mint 50 almával készült recept, különböző kategóriákból. Még én is meglepődtem, hogy az évek során ilyen sok recepthez használtam fel az almát. :)
Na, de ne feledkezzünk meg erről az egyszerű almás piskótáról sem, hisz mindenképpen megéri elkészíteni, különösen ha csak valami gyors sütire van időnk. Tésztája puha, illatos, a tetejére került beirdalt almaszeletek pedig a sütés után is roppanósak maradnak, növelve ezzel a sütemény élvezeti értékét. Egyszerűen tökéletes! :)

Hozzávalók:

- 20 dkg durum liszt
- 5 dkg darált mogyoró
- 1 csipet só
- 2 tk őrölt fahéj
- 1/2 cs. sütőpor
- 10 dkg eritrit
- 5 tojás
- 3 ek olaj

+ 4 közepes nagyságú alma

+ kevés frissen facsart citromlé

Elkészítés:

A lisztet és a darált mogyorót egy edénybe mérjük, majd hozzáadjuk a sót, a fahéjat, a sütőport, és elkeverjük.

Az almákat megmossuk, szárazra töröljük és meghámozzuk. Ezután félbevágjuk és a magházukat kivájjuk, majd negyedeljük. Vékonyan bevagdossuk, vigyázva arra, hogy az alját ne vágjuk át. Meglocsoljuk egy kevés citromlével, és félretesszük felhasználásig.

Az egész tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg kivilágosodik és megnő a térfogata. Tovább keverve, vékony sugárba hozzáöntjük az olajat, és egyneművé keverjük.

Egy spatulával óvatosan, több részletben hozzáforgatjuk a lisztes keveréket, majd egy sütőpapírral kibélelt, 24 x 20 cm nagyságú tepsibe simítjuk.

Tetejére elrendezzük a bevagdosott almaszeleteket, kicsit belenyomkodva, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 20-25 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!)

Sütőből kivéve teljesen kihűtjük, majd tetejét megszórjuk porított eritritttel, és szeleteljük.

6 megjegyzés: