2021. november 12., péntek

Sajtos-sörös kréker

 

Mindig jól jön egy finom sós ropogtatni való filmnézéshez, baráti összejövetelhez vagy kirándulásra. Igazából nálunk bármikor jól esik egy finom sós rágcsa, szinte mindig van itthon valami. Ha te is szeretsz nassolni, és kedveled a sós, ropogós finomságokat, készítsd el nyugodtan ezt a sajtos-sörös krékert. Ha a tetejét nem kened le tojássárgával, akkor még tojásmentes is lesz. 
Minél vékonyabbra nyújtod a tésztát, és tovább hagyod sülni, annál ropogósabb lesz. De azért figyelj, nehogy odaégjen. Kár lenne érte. :)

Hozzávalók:

- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk tengeri só
- 5 dkg vaj
- 17 dkg reszelt sajt (edámi vagy trappista)
- kb. 1,6 ml sör

Tetejét lekenni: -1 tojássárga + 1 tk víz

Tetejét megszórni: - szezámmag, egész mákszem

Elkészítés:

A lisztet és a sót egy nagyobb tálba mérjük, majd elmorzsoljuk a vajjal. Rászórjuk a reszelt sajtot, és összegyúrjuk annyi sörrel, hogy összeálljon a massza.

Folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát. Enyhén lisztezett felületen kb. 0,3 cm vastagságúra nyújtjuk, lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és megszórjuk tetszés szerint magvakkal. Derelyevágóval vagy pizzavágóval 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk.

Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a négyzetek egyik felét, és sütőpapíros tepsire rakosgatjuk.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Minél tovább sütjük, annál ropogósabb lesz. Azért azt javaslom, hogy 10 perc sütési idő elteltével figyeljük, mert könnyen megéghet.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek a képeid. Rágcsálni mi is szeretünk, sajnos limitálni kell, pedig ez is milyen finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani! :) Örülök, hogy teteszenek a képeim. :)
      Igen, mi is próbáljuk csak mértékkel fogyasztani a rágcsálni valókat, bár be kell vallanom, hogy nem mindig sikerül.

      Törlés
  2. Szuper nasi, jól esne most, vasárnap délután! 😀

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! :)
      Bármikor jól esne, és igen-igen eteti magát.

      Törlés
  3. Az ilyen nassolni valókból többet bírok enni, mint az édesből. Ez a baj velük, hogy nagyon is szeretem. Tetszik a recepted, köszönettel vittem is! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is tetszik ez a recept! Majd várom a visszajelzést, ha elkészült. :)

      Törlés