2021. november 26., péntek

Kókuszos-csokis kocka


Hihetetlenül gyorsan telt ez az év, el sem hiszem, hogy vasárnap már meggyújtjuk az első gyertyát az adventi koszorún. 
Szeretem ezt az időszakot, a karácsonyra való készülődést, a sok csillogó-villogó dísz mellett, talán több idő jut elcsendesedni, a családdal lenni. Ebben a pár hétben sokféle sütemény készül, ami még növeli Advent varázslatos hangulatát. Ez a kókuszos-csokis kocka jó választás lehet, hisz egyszerűségében egy nagyszerű sütemény. A piskótája kókuszreszelékkel készült, erre jön egy főzött csokis krém, és ha nem lenne elég, megkoronázzuk egy kakaómázzal, majd megszórjuk kevés kókuszreszelékkel. Eltekintünk most a kalóriatartalmától, hisz brutál finom ez a sütemény, és néha megengedhetjük magunknak a bűnözést.
Ezt süteményt elkészítettem már dióval is, a receptjét ide kattintva olvashatod. A különbség annyi, hogy amíg a diós változatnál a krémbe nyers tojást használtam, most főzött krémet készítettem. Mind a diós, mind pedig a kókuszos változat nagyon finom, csak ajánlani tudom.

Hozzávalók a piskótához:

- 4 tojás fehérje
- 1 csipet só
- 7 dkg porcukor
- 12,5 dkg kókuszreszelék
- 1 ek liszt

Megj.: Amennyiben gluténmentesen szeretnéd elkészíteni, nyugodtan hagyd el a lisztet, és helyette tegyél pluszba még 1 evőkanál kókuszreszeléket.

Hozzávalók a krémhez:

- 4 tojássárga
- 5 dkg porcukor
- 2 ek kakaópor
- 10 dkg vaj

Hozzávalók a mázhoz:

- 2 ek cukor
- 2 ek kakópor
- 2 ek víz
- 5 dkg vaj

Díszíteni: - kókuszreszelék

Elkészítés:

A tojásfehérjéket a sóval félkemény habbá verjük, majd állandó keverés mellett fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot, amíg el nem fogy és egy kemény habot nem kapunk.

Óvatosan beleforgatjuk a kókuszreszeléket és a lisztet.

Sütőpapírral bélelt 25x20 cm-es tepsibe egyenletesen belesimítjuk a tésztát, és 175 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. 
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!

A sütőből kivéve pár percig hagyjuk a tepsibe, majd kiemeljük és óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt az aljáról, majd teljesen kihűtjük.

A krémhez a tojássárgát simára kavarjuk a porcukorral és kakaóval, majd gőzfürdőn addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad és a krém besűrűsödik. Ezután levesszük a gőzfürdőről, tetejére szorosan folpack-ot teszünk, és teljesen kihűtjük.

A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihűlt, de ugyancsak szobahőmérsékletű krémet, és sima, egynemű krémet keverünk belőle.

Ha a piskótánk kihűlt, rásimítjuk a krémet és hűtőbe tesszük kb. 30 percre. 

A mázhoz a kakaóport a cukorral szárazon összekeverjük, majd csomómentesre keverjük a vízzel és kis lángon addig kevergetjük amíg a cukor elolvad. Hozzáadjuk a vajat is, és amikor már félig felolvadt, levesszük a tűzről és addig kevergetjük, amíg teljesen felolvad a vaj, és simára keverjük. 

Az így kapott mázat a csokikrém tetején elsimítjuk és megszórjuk kevés kókuszreszelékkel. 

Hűtőbe tesszük kb. 1 órát majd 5x5 cm-es kockákra vágjuk.

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a sütid, és ugyanolyan finom is lehet. A kókusz és a csoki együtt csodás ízt alkothatott 😊.
    Én is szeretem ezt az időszakot, amikor lehet készülődni, tervezni, díszíteni a lakást, és sütni finomakat... 😊

    VálaszTörlés
  2. Gyermekkorom egyik nagy kedvence,én is betervezem hamarosan. 😀

    VálaszTörlés