Ki ne készítene bejglit Karácsonyra? És kinél nem fordult már elő, hogy a bejgli kirepedt? Azt hiszem, hogy sokunknál megtörtént már, hogy bármennyire is pontosan követtük a receptet és a tippeket, mégis kirepedt a bejgli oldala. Szoktuk is mondani, hogy nem gond, jó ez így nekünk, a lényeg, hogy finom legyen .... és az is. :) De mi a helyzet akkor, ha ajándékba készülne a bejgli vagy különlegesebb vendégeket várunk az ünnepre, és szeretnénk, hogy minden tökéletes legyen, a bejgli külleme is. Ilyen esetben jöhet mentőövként a bejgli falatkák ötlete. Könnyen elkészíthető, biztos, hogy nem fog kirepedni, és amint látjátok, szinte csupa töltelék. Nagyon finom, még így teljes kiőrlésű lisztből készítve, és hozzáadott cukor nélkül is. Én mindenképpen javasolnám, hogy tegyetek egy próbát, mindenki fogja szeretni.
Mivel nálunk csak én szeretem a mákot, ezért 2 mákos rudacska készült, amit majd daraboltam, és 3 diós rudacska. Viszont ti kedvetek szerint variálhatjátok a tölteléket, kinek mi a kedvence.
Összesen 66 darab bejgli falatka lett az alább megadott mennyiségből.
Hozzávalók a tésztához:
- 5 dkg búzasikér
- 2 ek porított eritrit
- 1 csipet só
- 15 dkg vaj
- 1/2 cs száírított élesztő
- 1 tojássárga
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 1,1 dl hideg tej
Hozzávalók a diós töltelékhez (3 darab rudacskához) :
- 2 ek eritrit vagy ízlés szerint
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 0,3-0,4 dl forró tej
Hozzávalók a mákos töltelékhez (2 darab rudacskához):
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 ek eritrit vagy ízlés szerint
- kb. 0,5 dk forró tej
Tetejét lekenni: - 1 tojás
Elkészítés:
Ha mégis túl híg lenne a töltelék, akkor adjunk hozzá még egy kevés darált diót vagy mákot.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hűtőbe pihentetjük.
A hűtőből kivett tésztát kb. 3-4 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
A töltelékből ujjnyi vastagságú (kb. 1,5 cm vastag) rudakat formázunk, majd a kinyújtott tészta szélétől 1-2 cm-re helyezzük. Ráhajtjuk a tésztát, majd ahol összeérnek késsel elvágjuk, majd alaposan összenyomkodjuk.
A megformázott rudakat tálcára vagy tepsire helyezzük, lekenjük tojássárgával, majd hidegre tesszük és kb. 1,5-2 óra alatt megvárjuk amíg teljesen megszárad.
Ezután lekenjük a tojásfehérjével, és továbbra is hideg helyre téve megszárítjuk. Ez kb. újabb 1-2 óra.
Ha a tojásfehérje is megszáradt, akkor a rudakat 2-2,5 cm falatnyi darabokra vágjuk.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.
Nagyon helyesek, és persze nagyon finomak lehetnek, de nem is csoda, hisz ott van benne a sok töltelék!
VálaszTörlésKöszönöm Katalin!😊
TörlésIgen, nagyon finomak, érdemes elkészíteni.
Nagyon jó ötlet! :-D Igazából nálunk kötelező a repedt beigli, a férjem szerint csak az a jó mert abban tuti sok a töltelék! ;-) 😉
VálaszTörlésKöszönöm!😊
TörlésMindegy is, hogy repedt vagy sem, a legfinomabb karácsonyi süti.
Nagyon tetszik az ötlet. Megprobalom karácsonyra.
VálaszTörlésMajd szólok hogy sikerült? ��
Örülök, hogy neked is tetszik! 😊 Kíváncsian várom a beszámolót, hogy nektek hogy ízlik.
TörlésIgencsak mutatósak ezek a falatkák!
VálaszTörlésNos, én vagyok az, aki karácsonyra nem süt bejglit, Sőt, még soha nem sütöttem. Anyukámnak volt egy krumplis tésztájú receptje, azt tervezgetem évek óta elkészíteni, de még soha nem került rá sor. Igaz, előbb a receptet kéne megtalálnom.
Köszönöm Gerdi! :)
TörlésKíváncsi lennék a krumplis tésztájú bejglire, nem is hallottam még róla. Ha előkerül, majd oszd meg velünk is. :)
Nagyon helyesek lettek. Biztos hamar elfogynak. Én sem sütöttem még soha igazi beiglit. Mindig anyukámtól kaptunk. Már régen nem él, de nem merek hozzáfogni. Vagy diós, mákos kalács, vagy bolti kerül az asztalra, de leginkább dió torta.
VálaszTörlés