2021. december 15., szerda

Zabpelyhes linzer

A tavaly ezzel a képpel köszöntöttem Karácsonyt, viszont a rajta szereplő zabpelyhes linzer receptje elmaradt. Pótolom most ezt a hiányosságot, hátha megtetszik nektek is, és elkészítenétek az ünnepre. Nincs benne fehér búzaliszt és hozzáadott cukor sem, így jóval egészségesebb mint a hagyományos linzer, és talán nem lesz túl nagy a bűntudatunk, ha nem sikerül leállni egy-két darabnál. :)
Nálunk már többször készült különböző ízesítéssel és töltelékkel, és mindegyik variáció nagyon finom volt. Ajánlom nektek is kipróbálásra. 

Hozzávalók a tésztához:

- 25 dkg zabpehelyliszt
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 tk sütőpor
- 1 ek mézeskalács fűszerkeverék
- 1 bő csipet só
- 4 ek eritrit
- 1 ek egész mákszem (elhagyható)
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 13 dkg vaj
- 2 tojás
- kb. 0,4 dl tej

Megj.: A tej mennyisége a tojás nagyságától és a lisztek minőségétől függ. Az eredeti receptben 1,3 dl volt írva, de nekem csak 0,4 dl volt szükségem.

Hozzávalók a töltelékhez: - kedvenc lekvárunk

Elkészítés:

A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük, majd a vajat elmorzsoljuk benne. Rászórjuk a többi száraz hozzávalót, és egy kicsit elkeverjük. Közepében kis mélyedést alakítunk ki, és beleütjük az egész tojásokat. Egy kicsit elkavarjuk a körülötte levő liszttel, majd összegyúrjuk annyi tejjel, hogy összeálljon a massza.
(Szüksége esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel).

Cipót formázunk belőle, majd folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk, majd lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk. Tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk úgy, hogy minden másodiknak a közepét egy kisebb kiszúróval kiszúrjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. Ügyeljünk arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen!

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, külön az egész darabokat, és külön tepsire a lyukas kekszeket (ezeknek kevesebb idő kell a megsüléshez), majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10-12 perc alatt világosra sütjük. Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

Miután kihűltek a kekszek, egy egész és egy lyukas kekszet lekvárral összeragasztunk, és vékonyan megszórjuk porított eritrittel.

5 megjegyzés:

  1. Gyönyörű, formásak a linzerek. Nagyon jó ötlet a karácsonyfa.

    VálaszTörlés
  2. De szép, ötletes elrendezése a linzereknek! Hangulatos, és nagyon finomak lehetnek, biztos saját készítésű a lekvár is 😀.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Katalin! :)
      Igen, saját készítésű szilvalekvárral ragasztottam most össze, és nagyon finom volt.

      Törlés
  3. Nagyon szép a kép és szuper a recept is, köszönjük!

    VálaszTörlés