2021. december 28., kedd

Lekváros piskótatekercs, hozzáadott cukor nélkül

Ha már elfogytak a karácsonyi sütik és a kalácsok, és valami könnyed és gyorsan elkészíthető finomságra vágynánk, akkor ajánlom ezt a lekváros piskótatekercset. Bevallom, régebben ódzkodtam az elkészítésétől, de mostanában, főleg hétköznap, amikor későre érek haza, és valami finomságot ennénk, gyakran készül nálunk piskótatekercs. Azt hiszem ez az egyik legegyszerűbb sütemény ami létezik, és nem utolsó sorban még mutatós is. :)

Hozzávalók a piskótához:

- 5 tojás
- 1 csipet só
- 5 ek eritrit
- 5 ek durum liszt

Töltelék: - kb. 10 dkg a kedvenc lekvárunkból (fontos, hogy ne legyen túl híg)

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. Az eritritet kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Ezután a lisztet egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.

A masszát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)
Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyen eltörhet a feltekerésnél!

A sütőből kivett piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára vagy egy másik sütőpapírra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük a konyharuhával vagy sütőpapírral együtt, és kihűtjük.

Ekkor kitekerjük a teljesen kihűlt piskótatekercset, majd a lekvárt egyenletesen rákenjük, és újra feltekerjük. Hideg helyre tesszük legalább 1 órára, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk. Tálaláskor megszórhatjuk porított eritrittel.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szép a piskótatakercsed! Számomra ez nem a legegyszerűbb süti, nekem a piskóta nem a barátom. Ilyen szép vékonyra, egyenletesre sosem sikerült elkészíteni.

    VálaszTörlés
  2. Hű, de szép tekercs lett, nálunk is nagy kedvenc ,de még van karácsonyi sütemény.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jól néz ki, finom lehet, főleg a saját lekvárral!
    Nekem sem sikerül mindig a tekercs piskótája úgy, ahogy szeretném, de igyekszem...😊 Régen nem is próbálkoztam vele, mert volt hogy kiszáradt nagyon, vagy hirtelen megégett az alja. Most azért megy már, de ilyen szép egyenletes nem biztos hogy lesz.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon izgalmas. Gyönyörű lett a kép is. BÚÉK!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett és a kép is profi. Búék!

    VálaszTörlés