2021. december 3., péntek

Diós és mákos bejgli falatkák, hozzáadott cukor nélkül

Ki ne készítene bejglit Karácsonyra? És kinél nem fordult már elő, hogy a bejgli kirepedt? Azt hiszem, hogy sokunknál megtörtént már, hogy bármennyire is pontosan követtük a receptet és a tippeket, mégis kirepedt a bejgli oldala. Szoktuk is mondani, hogy nem gond, jó ez így nekünk, a lényeg, hogy finom legyen .... és az is. :) De mi a helyzet akkor, ha ajándékba készülne a bejgli vagy különlegesebb vendégeket várunk az ünnepre, és szeretnénk, hogy minden tökéletes legyen, a bejgli külleme is. Ilyen esetben jöhet mentőövként a bejgli falatkák ötlete. Könnyen elkészíthető, biztos, hogy nem fog kirepedni, és amint látjátok, szinte csupa töltelék. Nagyon finom, még így teljes kiőrlésű lisztből készítve, és hozzáadott cukor nélkül is. Én mindenképpen javasolnám, hogy tegyetek egy próbát, mindenki fogja szeretni. 

Mivel nálunk csak én szeretem a mákot, ezért 2 mákos rudacska készült, amit majd daraboltam, és 3 diós rudacska. Viszont ti kedvetek szerint variálhatjátok a tölteléket, kinek mi a kedvence.

Összesen 66 darab bejgli falatka lett az alább megadott mennyiségből.

Hozzávalók a tésztához:

- 30 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 5 dkg búzasikér
- 2 ek porított eritrit 
- 1 csipet só
- 15 dkg vaj
- 1/2 cs száírított élesztő
- 1 tojássárga
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 1,1 dl hideg tej

Hozzávalók  a diós töltelékhez (3 darab rudacskához) :

- 23 dkg darált dió
- 2 ek eritrit vagy ízlés szerint
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- kb. 0,3-0,4 dl forró tej

Hozzávalók a mákos töltelékhez (2 darab rudacskához):

- 15 dkg darált mák
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 2 ek eritrit vagy ízlés szerint
- kb. 0,5 dk forró tej

Tetejét lekenni: - 1 tojás

Elkészítés:

A tölteléknek valókat külön tálba egyneművé keverjük, vigyázva arra, hogy csak annyi tejet adjunk hozzá, hogy egy könnyen kenhető, de nem folyós masszát kapjunk.
Ha mégis túl híg lenne a töltelék, akkor adjunk hozzá még egy kevés darált diót vagy mákot.

A tésztához a lisztet, a búzasikért, a sót és a porított eritritet dagasztótálba szórjuk, majd elkeverjük. A vajat elmorzsoljuk benne, majd rászórjuk az élesztőt, hozzáadjuk a tojás sárgáját, a citrom reszelt héját, és végül összegyúrjuk annyi tejjel, hogy jól összeálljon a tészta és könnyen formázható legyen.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Folpack-ba csomagoljuk, és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivett tésztát kb. 3-4 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk.

A töltelékből ujjnyi vastagságú (kb. 1,5 cm vastag) rudakat formázunk, majd a kinyújtott tészta szélétől 1-2 cm-re helyezzük. Ráhajtjuk a tésztát, majd ahol összeérnek késsel elvágjuk, majd alaposan összenyomkodjuk. 



A megformázott rudakat tálcára vagy tepsire helyezzük, lekenjük tojássárgával, majd hidegre tesszük és kb. 1,5-2 óra alatt megvárjuk amíg teljesen megszárad.

Ezután lekenjük a tojásfehérjével, és továbbra is hideg helyre téve megszárítjuk. Ez kb. újabb 1-2 óra.

Ha a tojásfehérje is megszáradt, akkor a rudakat 2-2,5 cm falatnyi darabokra vágjuk. 

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk egymástól kisebb távolságra, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.



Az ötletért köszönet @Kalcinak!

9 megjegyzés:

  1. Nagyon helyesek, és persze nagyon finomak lehetnek, de nem is csoda, hisz ott van benne a sok töltelék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin!😊
      Igen, nagyon finomak, érdemes elkészíteni.

      Törlés
  2. Nagyon jó ötlet! :-D Igazából nálunk kötelező a repedt beigli, a férjem szerint csak az a jó mert abban tuti sok a töltelék! ;-) 😉

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm!😊
      Mindegy is, hogy repedt vagy sem, a legfinomabb karácsonyi süti.

      Törlés
  3. Nagyon tetszik az ötlet. Megprobalom karácsonyra.
    Majd szólok hogy sikerült? ��

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy neked is tetszik! 😊 Kíváncsian várom a beszámolót, hogy nektek hogy ízlik.

      Törlés
  4. Igencsak mutatósak ezek a falatkák!
    Nos, én vagyok az, aki karácsonyra nem süt bejglit, Sőt, még soha nem sütöttem. Anyukámnak volt egy krumplis tésztájú receptje, azt tervezgetem évek óta elkészíteni, de még soha nem került rá sor. Igaz, előbb a receptet kéne megtalálnom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi! :)
      Kíváncsi lennék a krumplis tésztájú bejglire, nem is hallottam még róla. Ha előkerül, majd oszd meg velünk is. :)

      Törlés
  5. Nagyon helyesek lettek. Biztos hamar elfogynak. Én sem sütöttem még soha igazi beiglit. Mindig anyukámtól kaptunk. Már régen nem él, de nem merek hozzáfogni. Vagy diós, mákos kalács, vagy bolti kerül az asztalra, de leginkább dió torta.

    VálaszTörlés