2022. június 23., csütörtök

Fahéjas csavart briós, hozzáadott cukor nélkül


Egyre melegebb kezd lenni, rohamosan közelegnek a nagy nyári kánikulák, az az időszak, amikor egyáltalán, vagy nagyon ritkán kapcsolom majd be a sütőt. Addig kiszeretném használni az időt, és amíg még lehet, próbálok péksüteményt készíteni reggelire, hisz a kelt tésztából készült finomságok a kedvenc reggelink egy bögre tejes kávéval vagy kakaóval. 
Az elmúlt napokban ez a fahéjas csavart briós volt terítéken, tésztája puha, illatos briós, szinte lehetetlen ellenállni, annyira finom. :)

Hozzávalók a tésztához:

- 1 tojás
- 1 csipet só
- 2 ek eritrit
- kb. 3,1 dl tej
- 44 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs szárított élesztő
- 5 dkg vaj

Megj: 
- A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 2,7 dl tejet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt tejből.

Hozzávalók a töltelékhez:

- 5 dkg vaj
- 2 ek őrölt fahéj
- 2 ek poreritrit, vagy ízlés szerint

Megj.: Ha édesebben szeretjük, akkor mehet hozzá több eritrit. Nekünk így pont jó volt.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Elkészítés:

2,7 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást, a sót és az eritritet. Erre rászórjuk a kimért lisztet, a búzasikért, és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt tejből (esetleg többet is, ha szükséges). Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy rugalmas, közepesen kemény tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük, ez kb. 40 perc.

A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, és kihűtjük.
A fahéjat és porított eritritet elkeverjük.

A megkelt tésztát 2 egyenlő részre osztjuk, kis cipókat formázunk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával és 10 percet pihentetjük.

Ekkor lisztezett felületen az egyik tésztacipót ujjnyi vastagságú téglalappá nyújtjuk, ecsettel rákenjük az olvasztott vajat, majd rászitáljuk a cukros-fahéjas keveréket úgy, hogy a tésztát teljesen eltakarja.

Hasonló nagyságúra nyújtjuk a másik tésztacipót is, majd ráhelyezzük a fahéjas lapra úgy, hogy fedje be teljesen.

Párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd keskenyebb oldalánál kb. 2-3 cm széles csíkokra vágjuk. 

Minden csíkot a két végénél fogva ellentétes irányba párszor megcsavarunk, és feltekerjük csiga alakban.

Megj: Ha nem érthető a briós formázása, ide kattintva találsz fázisfotókat a diós-almás csavart briós elkészítésénél. 

Sütőpapíros tepsire rakosgatjuk a csigákat, egymástól távolabb, letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és pihenni hagyjuk 25 percet. 

Ezután lekenjük a vízzel higított tojássárgával, majd előmelegített, 180 fokos sütőben kb. 17-20 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.)

3 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek lettek a briósaid, a fahéjas sütiket mi is nagyon szeretjük! Én is így vagyok a sütő bekapcsolásával, ha jön a nagy meleg, akkor jól meggondolom, hogy mikor kapcsolom be. De egy ilyen finomságért biztos érdemes lenne 😊!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tudnám szeretni, még egy kis meleget is elbírnék viselni érte:)

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű lett a kép, a briós is biztos nagyon finom. Mi is szeretjük a fahéjat.

    VálaszTörlés