2022. június 10., péntek

Sajtos buci, teljes kiőrlésű lisztből

Annyira jól sikerült ez a sajtos buci, hogy egy hét alatt kétszer készítettem el, és lehet, hogy a hétvégén újra lesz repeta belőle. Kívül ropogós, belül finom puha, és még másnapra sem szárad ki. Sőt, maradt egy darab sajtos buci harmadnapra is, és teljesen élvezhető volt. Magában is eteti magát, de finom szendvics alap is lehet. :) Próbáljátok ki ti is!

Hozzávalók:

- 0,5 dl olaj
- 1,5 dl tej
- kb. 1,9 dl víz
- 2 tk só
- 44 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 6 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő

+ kb. 2 dkg részlet sajt

Megj.: A víz mennyisége változhat a liszt minőségétől. Ugyanakkor, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb folyadék szükséges hozzá. Azt javaslom, hogy kezdetben csupán 1,7 dl vizet adjunk hozzá, majd szükség esetén apránként hozzáadunk még a megmaradt vízből.

Elkészítés:

Az olajat, a langyos tejet és 1,7 dl vizet a mixer táljába öntünk. Rászórjuk a sót, a kimért lisztet, a búzasikért és az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt vízből (esetleg többet is, ha szükséges).
Egy lágyabb, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy vízzel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, cipót formázunk belőle, majd vékonyan kiolajozott edénybe tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ekkor a tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, mindegyikből kis gombócot formázunk, lisztezett felületre sorakoztatjuk, majd letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és 10 percet pihentetjük.

Ezután enyhén lisztezett felületen, a gombócokat egyenként kinyújtjuk egy hosszúkás, kb. 12 cm széles lappá, majd félbehajtjuk. A kapott tésztacsíkot, kisebbik oldalától kezdve feltekerjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk. 

Letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és duplájára kelesztjük.

Ez idő alatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és aljába egy hőálló tálba vizet teszünk.

A megkelt bucik tetejét megszórjuk reszelt sajttal, lepermetezzük vízzel, és az előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. 
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.


6 megjegyzés: