2022. június 14., kedd

Epres-vaníliás piskótatekercs, hozzáadott cukor nélül

 

Az elmúlt egy-két évben a piskótatekercs lett az egyik kedvence desszertünk, különösen akkor, amikor hirtelen kell valami finom sütemény. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészül, végtelen sok féle töltelékkel tölthetjük meg, és nem utolsó sorban, még mutatós is.  
Ebben az időszakban, nem is választhattunk mást, minthogy ez az epres-vaníliás piskótatekercs készüljön. Sikerült finom hazai, zamatos epret vásároljunk a piacon, aminek egy részét frissen elfogyasztottuk, másik része pedig ebbe a sütibe került. Készítettem még egy puding alapú, selymes vaníliakrémet is, és ezzel együttesen töltöttem meg a piskótatekercset. Nagyon finom volt. :)

Közben a tegnap volt a blog 11. születésnapja, és ezúton megszeretném köszönni mindenkinek, aki látogatja blogomat, és virtuálisan megkínálok mindenkit egy finom epres-vaníliás piskótatekercs szelettel! Fogadjátok szeretettel! :) 

Hozzávalók a piskótához:

- 5 tojás
- 1 csipet só
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 5 ek durumliszt
- 5 ek eritrit

Hozzávalók az epres krémhez:

- 30 dkg friss eper
- 2 tk frissen facsart citromlé
- 1 ek eritrit, vagy ízlés szerint

Hozzávalók a vaníliakrémhez:

- 3 dkg vaníliás puding
- 2 ek eritrit, vagy ízlés szerint
- 3 dl tej
- 0,8 dl cukrozatlan tejszín (35 %-os)

Elkészítés:

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk, majd a fehérjét egy csipet sóval félkemény habbá verjük. 

Az eritritet kanalanként hozzá adagoljuk, miközben tovább verjük a habot addig, amíg elfogy az egész eritrit és a hab kemény nem lesz. Ezután, egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat, mindig megvárva, hogy jól elkeveredjen. Ezután a lisztet és a citromhéjat egy spatulával óvatosan a habba forgatjuk.

A masszát sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe simítjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 15 perc alatt készre sütjük.
(A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat. Végezzünk tűpróbát!)

Vigyázzunk, hogy ne süssük túl a piskótát, mert kiszáradhat, és könnyen eltörhet a feltekerésnél!

A sütőből kivett piskótát egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára vagy egy másik sütőpapírra borítjuk. Óvatosan lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szorosan feltekerjük a konyharuhával vagy sütőpapírral együtt, és teljesen kihűtjük.

Amíg sül a piskóta, elkészítjük a vaníliás pudingot. 
A pudingport az eritrittel együtt egy nagyobb lábasba tesszük, majd kevés tej hozzáadásával csomómentesre keverjük. Hozzáöntjük a többi tejet is, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük. Levesszük a lángról, tetejére szorosan folpackot teszünk, hogy hűlés közbe ne bőrösödjön, és kihűtjük.
Amikor teljesen kihűlt, óvatosan beleforgatjuk a keményre felvert tejszínhabot.

Az epret megtisztítjuk és kicsumázzuk, majd a kisebb eperszemeket félbe, a nagyobbakat pedig negyedbe vágjuk. Beletesszük egy lábasba, hozzáadjuk a citromlevet és az eritritet, majd kis lángon feltesszük főni és párszor belekavarva, megvárjuk míg levet ereszt. Ekkor levesszük a tűzről, és egy villával vagy botmixerrel pépesítjük. Vissza tesszük a kis lángra, és addig kevergetjük, amíg besűrűsödik. Ez kb. 20-25 perc. Félre tesszük, és teljesen kihűtjük.

Ekkor kitekerjük a teljesen kihűlt piskótatekercset, és vékonyan megkenjük az eperlekvárral, majd  egyenletesen rásimítjuk a tejszínes vaníliakrémet. Újra feltekerjük, és hideg helyre tesszük legalább 1 órára, majd ujjnyi vastag szeletekre vágva kínáljuk. 
Tálaláskor megszórhatjuk porított eritrittel.

4 megjegyzés:

  1. Gyönyörűséges, imádnivaló desszert! Sok boldog blogszülinapot kívánok! Szeretem olvasni a blogodat. További sok sikert! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves Vanilin! :)
      Örülök, hogy szereted a receptjeim, és olvasod a blogom. :)

      Törlés
  2. Nagyon szép, guszta lett a tekercsed, méltó ezzel megünnepelni a blogszülinapodat! Én is szeretem olvasni a blogodat, mindig nagyon szépek a képeid is. Kívánok a jövőben is kellemes időtöltést a konyhában, sok- sok finomságot, jó egészséget és további jó blogozást! 😄

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, kedves Katalin! :)
      Örvendek, hogy te is itt vagy, és tetszenek a képeim. Igyekszem fejlődni minden téren, csak nincs annyi időm rá, mint szeretném.:)

      Törlés