2019. június 21., péntek

Aszalt fügés energiagolyó



A nyár beálltával egyre többször készül sütés nélküli édesség, háttérbe szorulnak az olyan finomságok, melyeknek az elkészítéséhez a sütőt be kellene kapcsolni. Ez az aszalt fügés energiagolyó is egy jó alternatíva lehet édesség utáni vágyunk csökkentésére, de kitűnő választás lehet tízórainak vagy uzsonnának is. Ha birtokunkba van egy jobb minőségű késes aprítógép, amiben a hozzávalókat pépesíthetjük, akkor csak a golyók formázásával kell foglalkoznunk.
A megformázott golyócskákat én most kókuszreszelékbe hempergettem, de tetszés szerint darált dióba, mogyoróba, pisztáciába, szezámmagba, kakaóporba is forgathatjuk. Ha nincs kedvünk golyókat formázgatni, akkor a kész masszát egy kisebb formába nyomogatjuk, majd dermedés után a kívánt formára (kockára, szeletekre) vágva kínáljuk.

Hozzávalók:

- 5 dkg zabpehely
- 3 dkg dió
- 3 dkg szezámmag
- 18 dkg aszalt füge
- 5 dkg aszalt szilva
- 1 dl forró víz
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 4 dkg étcsokoládé

Hempergetni: - kb. 2,5 - 3 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A zabpelyhet, a diót és szezámmagot száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk. (Ez a folyamat el is hagyható, de így sokkal intenzívebbek az ízek.) Kihűtjük, majd késes aprítóban vagy kávédarálóban ledaráljuk.
Egy nagyobb keverőtálba szórjuk.

Az aszalt fügét és szilvát kisebb darabokra vágjuk, felöntjük a forró vízzel, és félre tesszük pár percre, majd villával pépesitjük.

A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, majd a zabpelyhes keverékre öntjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a pépesített aszalványokat, majd alaposan összekeverjük, míg egy egynemű masszát kapunk.

Ha van késes aprítógépünk, akkor minden hozzávalót a táljába mérünk, és alaposan összemixeljük, míg egy egynemű masszát kapunk.

Folpack-kal letakarjuk, és hűtőbe tesszük 1 órát, vagy ameddig már formázható állagú lesz.

(Szükség esetén, a massza állagán javíthatunk egy kevés zabpehelyliszttel/darált dióval/darált szezámmaggal vagy vizzel.)

A megdermedt masszából dió nagyságú golyókat formálunk és egyenként megforgatjuk kókuszreszelékbe.

Jól záródó dobozba rakosgatjuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Ebből az adagból 21 darab 20 grammos aszalt fügés energiagolyó lett.

2019. június 19., szerda

Sós perec teljes kiőrlésű lisztből


Ki ne szeretné a sós perecet? Főleg amikor jó sok sós csipegetni való van rajta. :D Nálunk nagy kedvenc, ezért megpróbáltam elkészíteni teljes kiőrlésű lisztből is. Nagyon jól sikerült, gyorsan elfogyott az a 10 darab.
Tudom, hogy most nagyon meleg van, és nem ajánlatos bekapcsolni a sütőt, de este amikor már egy kicsit lehűlt az idő, vagy reggelibe, még el lehet készíteni.

Ha hagyományos hozzávalókból készítenéd el, a blogon megtalálható a sós perec receptje ide kattintva.

Hozzávalók a tésztához:

- kb. 3,3-3,6 dl tej
- 1 tk (tengeri)só
- 1/4 tk cukor
- 42 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 8 dkg búza sikér
- 1 cs. instant élesztő
- 0,6 dl (olíva)olaj

Megjegyzés: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől, ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor is kevesebb tej szükséges hozzá. Kezdetben csak 3 dl tejet adjunk hozzá, és majd szükség szerint adagoljuk a többit.

Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz

Hozzávalók a sós öntethez:

- 1 ek (tengeri)só
- 2 ek durum liszt
- kb. 0,2-0,3 dl víz

Elkészítés:

3 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, rászórjuk a sót, a cukrot, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,6 dl tejből. Amikor már a tészta összeállt, vékony sugárba hozzáöntjük az olajat is, és jól bedagasztjuk.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és vékonyan kiolajozott kelesztőtálba tesszük. Tetejét is lekenjük vékonyan olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Ezután a megkelt tésztát vékonyan olajozott felületre borítjuk és 10 egyforma részre vágjuk. Mindegyik tésztadarabot egyenként óvatosan átgyúrjuk, gombócokat formálunk és letakarva 10 percig pihentetjük.

Ezután a tésztagombócokat egyenként ujjnyi vastag rudakká sodorjuk (kb. 60-70 cm hosszú). Minél hosszabb rudakká sodorjuk, annál nagyobb perecünk lesz.


Megformázzuk a pereceket, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk, és 15 percet pihentetjük.

Megj.: Nálam kimaradt a szódabikarbónás vízben való előfőzés, mert nem szeretem az utóízét, viszont az okosabban azt tartják, hogy ettől a külseje ropogósabb lesz, a belseje pedig puhább. Ha ti mégis előfőznétek, akkor a megformázott pereceket a forrásban lévő szódabikarbónás vízbe tesszük és mindkét oldalukat 1-1 percig főzzük. Utána kiemeljük és leitatjuk a vizet róluk, tepsibe tesszük majd 10 percig pihentetjük őket. A vízben 1,5 ek szódabikarbónát teszünk.

Pihentetés után, a pereceket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

A sós öntethez a lisztet a sóval elvegyítjük, és elkeverjük annyi vízzel, hogy egy nem túl híg, de még folyós masszát kapjunk (kb. tejföl sűrűségű).

A pereceket kivesszük a sütőből, rácsorgatjuk a sós-lisztes öntetet, és visszatesszük a sütőbe még kb. 3-5 percre. Ügyeljünk arra, hogy a sós öntet ne piruljon meg, hanem maradjon szép fehér.

2019. június 10., hétfő

Csokoládés-epres zabkocka



Ez a csokoládés-epres zabkocka még az eperszezon kezdete előtt készült, valamikor április végén, amikor még nem lehetett finom zamatos epret kapni. Megkívántuk, megvettük, de szinte semmi íze nem volt az epernek, ezért sütibe végezte, és így már sokkal élvezhetőbb lett.
Ti is nyugodtan elkészíthetitek, ha valami gyors, egészséges és finom sütire vágynátok.

Hozzávalók:

- 2 tojás
- 10 dkg eritrit
- 10 dkg étcsokoládé
- 3,5 dl natúr joghurt
- 20 dkg zabpehelyliszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 1 csipet só
- 2 dkg kókuszolaj

+ 10 dkg eper

+ 2-3 ek kókuszreszelék (elhagyható)

Elkészítés:

Az étcsokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, és langyosra hűtjük.

A tojásokat az édesítővel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik. Alacsonyabb fokozatra állítjuk a mixert, és vékonyabb sugárba hozzáöntjük a langyosra hűlt csokoládét, a joghurtot és kókuszolajat. A sütőporral és sóval elkevert lisztet is hozzáadjuk, és egyneművé keverjük. Végül a megmosott és kisebb kockára vágott epret is beleforgatjuk egy spatula segítségével.

A masszát sütőpapírral bélelt, 24 x 20 cm nagyságú tepsibe simítjuk, tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel és előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütjük. Végezzünk tűpróbát!
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!

Kihűtjük, majd kockákra vágva kínáljuk.