2019. január 30., szerda

Teljes kiőrlésű sajtos pogácsa


Amióta próbáljuk kerülni a finomlisztet, sokat kísérletezgetek, hogy kedvenc nassolni valónkat ne kelljen nélkülözni. Ezekkel a teljes kiőrlésű sajtos pogácsákkal a férjemnek szerettem volna kedveskedni, hisz nagyon szereti a sós dolgokat. Pár próbálkozás után, azt hiszem, bátran kijelenthetem, hogy sikerült egy finom, puha sajtos pogácsát sütnöm. Nekünk legalábbis nagyon ízlett.

Ha hagyományos hozzávalókból szeretnétek elkészíteni a sajtos pogácsát, itt megtalálhatjátok a receptjét.

Hozzávalók:

- kb. 20-22 dkg tejföl
- 1 tojássárga
- 1,5 tk só
- 1 tk őrölt kömény
- 35 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 dkg durum liszt
- 1 tk cukor
- 5 g instant élesztő
- 5 dkg vaj

+ 8 dkg reszelt sajt

Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje

Tetejét megszórni: - szezámmag (vagy bármilyen magféle ami otthon van)

Elkészítés:

A langyos tejfölt mixer táljába öntjük, hozzáadjuk a tojássárgát, majd rászórjuk a sót, az őrölt köményt, a liszteket, a cukrot és az élesztőt is. Fontos! Először 20 dkg tejfölt tegyünk a mixer aljába, majd ha szükséges, kanalanként adagoljuk a még szükséges tejfölt a tésztához.

A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, és amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután kb. 30x35 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk a tésztát és megszórjuk a reszelt sajt felével. Keskenyebb oldalától feltekerjük mint a bejglit, majd a kapott rudat egy kicsit lelapítjuk, és ketté hajtjuk. Letakarjuk és 20 percet pihentetjük.

A pihentetés után újra kinyújtjuk téglalappá és rászórjuk a megmaradt reszelt sajtot. Keskenyebb oldalától feltekerjük hasonlóan mint az előbb, a kapott rudat egy kicsit lelapítjuk, és ketté hajtjuk. Letakarjuk és újabb 20 percet pihentetjük.

A második pihentetés után ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 15 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk szezámmaggal.

Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

Ebből az adagból 40 darab teljes kiőrlésű sajtos pogácsa lett.

2019. január 25., péntek

Csavart fánk


Nagyon szeretem a fánkot, és ha nem lenne olyan erős olaj szag az egész lakásban sütésekor, biztos nagyon gyakran sütnék. Fánkszezon lévén, azért én sem hagyhattam ki, hogy ne süssem meg ezt a csavart fánkot, a farsangi időszakra jellemző édességet. A tésztája puha, nem túl édes, az édesszájúak növelhetik a cukor mennyiségét. Formázása egyszerű, csak ügyeljünk, hogy jól csípjük össze a végeket, hogy megtartsa a formáját.

Hozzávalók:

- 2 tojássárga
- 1,4 dl natúr joghurt
- 1 csipet só
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 ek cukor
- 30 dkg átszitált finomliszt
- 5 g instant élesztő
- 3 dkg olvasztott és kihűtött vaj

Sütéshez: - kb. 5 dl olaj (legalább 2 ujjnyi magasan legyen a  lábasban)

+ porcukor
+ lekvár

Elkészítés:

A langyos joghurtot mixer táljába öntjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a citromhéjat, rászórjuk a sót és cukrokat. Rászitáljuk a lisztet, majd erre rászórjuk a élesztőt és a dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát. Amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Egy lágyabb, de könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy joghurttal.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Tetejét vékonyan lekenjük olajjal, letakarjuk és duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén olajozott felületen óvatosan átgyúrjuk, majd 10 egyenlő részre osztjuk. Gombócokat formálunk és letakarva 10 percig pihentetjük.

Ezután a tésztagombócokat egyenként ujjnyi vastag rudakká sodorjuk (kb. 34 cm), majd kettőbe hajtjuk és összefonjuk. A végeket jó alaposan összecsípjük, hogy ne tudjanak szétválni. Letakarjuk, és újabb 20 percet pihentetjük.

Egy lábasba az olajat felforrósítjuk, majd úgy tesszük az olajba a fánkokat, hogy a felső fele kerüljön először a közepesen forró olajba. Lefedjük egy fedővel a lábast, visszavesszük a lángot, majd a fánkokat nagyjából 1,5 percig sütjük. Amikor az egyik fele aranybarna, megfordítjuk, és fedő nélkül megsütjük a másik oldalát is.
Kb. 1,5 - 2 perc szükséges mindkét oldalukon.

A megsült fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk.

Porcukorral megszórva tálaljuk, kedvenc lekvárunkat kínálva mellé.

2019. január 23., szerda

Sós tönköly rúd


A sós rúd egészségesebb változata, ami annyira jól sikerült, hogy egymás után háromszor készítettem el, és még mindig nem untuk meg. Nagyon finom, tésztája könnyed, omlós, nálunk biztos felkerült a kedvencek listájára. Frissen a legfinomabb, mint általában minden kelt tészta, de még másnap is élvezhető.
2 tepsinyi adag lett az alább megadott hozzávalókből.

Hozzávalók a tésztához:

- 3 dl kefir
- 1 tojás
- 2 csapott tk tengeri só
- 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 1 tk cukor
- 1 cs. instant élesztő
- 5,5 dkg olvasztott és kihűtött vaj

Tetejét lekenni: - 1 tojásfehérje

Tetejét megszórni: - egész mákszem + só

Elkészítés:

A kefirt meglangyosítunk, majd a mixer táljába öntjük. Hozzáadjuk az egész tojást, rászórjuk a sót, majd a lisztet, a cukrot és az instant élesztőt is.

A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, és amikor már a tészta összeállt, több részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép. Egy rugalmas, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy kefirrel.)

Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztából cipót formálunk és kelesztőtálba tesszük. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és duplájára kelesztjük.

Ezután ujjnyi vastagságú lappá nyújtjuk a tésztát.

Lekenjük enyhén felvert tojásfehérjével és megszórjuk egész mákszemmel és kevés sóval.

1,5 cm széles és 8 cm hosszú rudakra vágjuk.
Egy vékony élű kés segítségével megemeljük a rudacskák egyik végét, és sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!

2019. január 21., hétfő

Kókuszos linzer, étcsokoládés töltelékkel


Még mindig a Karácsonyra készített sütik egyikét hozom, ami egy kókuszos linzer, étcsokoládés krémmel. A tésztát akár napokkal a felhasználás előtt is elkésztetjük, aztán csak a krémmel kell összeragasztgatni. Nagyon egyszerű, mégis egy kicsit különlegesebb az ízét és formáját illetően.

29 darab összeragasztott keksz lett ebből az adagból, de ez természetesen változhat attól függően, hogy milyen kiszúrót használunk.

Hozzávalók a tésztához:

- 6,5 dkg kókuszreszelék
- 20 dkg finomliszt
- 1 csipet só
- 4 dkg főzhető kókusz ízű pudingpor
- késhegynyi sütőpor
- 8 dkg cukor
- 13,5 dkg vaj
- 1 tojás

Hozzávalók a krémhez:

- 1 dl cukrozatlan tejszín
- 2 tk akácméz
- 10 dkg étcsokoládé

Elkészítés:

A kókuszreszeléket pár másodperc alatt kávédarálóval ledaráljuk.

A lisztet egy mélyebb tálba szórjuk és elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a többi száraz hozzávalót is és elkavarjuk, majd a tojással egyneművé dolgozzuk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Ezután folpackba csomagoljuk és 1 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett felületen, egyenként kb. 3 mm vékonyra nyújtjuk, majd fenyőfa/tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy. Ügyeljünk arra, hogy ugyanannyi egész és lyukas darab legyen.
Így járunk el a másik tésztadarabbal is.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kekszeket, és előmelegített sütőben kb. 10-12 perc alatt világosra sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.

A sütőből kivéve rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

A krémhez a tejszínt és mézet forrásig melegítjük, majd a darabokra tört csokira öntjük, és egyneművé keverjük. Hagyjuk kihűlni, amíg olyan pudingsűrűségű nem lesz (esetleg hűtőbe is tehetjük kb. 30 percet), majd egy egész és egy lyukas kekszet összeragasztunk a krémmel.

Az összeragasztott kekszeket légmentesen záró dobozban tároljuk.

2019. január 18., péntek

Diós hógolyók



Ha már szép fehér Karácsonyunk volt, akkor az ünnepi asztalra is havat varázsoltunk ezekkel a diós golyókkal. Ugyanis a karácsonyi sütik egyike volt ez az omlós diós hógolyó, és igen nagy sikert aratott. Könnyen elkészíthető, az az elronthatatlan és az ellenállhatatlan sütik kategóriájából való. :)

Hozzávalók (26 darab 20 grammos sütihez):

- 21 dkg finomliszt
- 12,5 dkg vaj
- 1 csipet só
- 7,5 dkg dió
- 1/2 tk sütőpor
- 7,5 dkg porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 tojás

Hempergetni: - vaníliás porcukor

Elkészítés:

A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, vigyázva hogy nehogy túl piruljon, mert akkor keserű lesz. Kihűtjük és  ledaráljuk.

A lisztet egy mélyebb tálba mérjük és elmorzsoljuk a vajjal. Beleszórjuk a sót, a darált dió, a sütőport, a porcukrot, a  vaníliás cukrot és a citromhéjat, majd a tojást is hozzáadva egyneművé dolgozzuk. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)

Ezután folpackba csomagoljuk és 45 percet hűtőbe pihentetjük.

A masszából kb. 20 grammos darabkákat csípünk, és golyókat formázunk belőlük.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 perc alatt készre sütjük őket. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
Figyeljünk a sütésnél, nehogy túlsüssük, mert akkor nem lesz puha omlós, hanem száraz.

A sütőből kivéve, még melegen, vaníliás porcukorba forgatjuk.

Rácsra tesszük, teljesen kihűtjük, majd légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2019. január 15., kedd

Sütőben sült csibefasírt


Ha már az előző bejegyzésben említettem a sütőben sült csibefasírtot, akkor hozom is a receptjét. Nagyon egyszerű elkészíteni, nincs olajszag a lakásban és még egészséges is. Többször készítettem már, hol kisebb gombócokat formázva, mint most, de már hamburgerbe való húspogácsaként is jól szerepelt. :)

Hozzávalók:

-  55 dkg darált csirkemell
- 4 ek zabpehelyliszt (kb. 3,5 dkg)
- 1 tojás
- 1 ek mustár
- 1 citrom reszelt héja
- 1/2 citrom frissen facsart leve
- 1 ek apróra vágott petrezselyemzöld
- 1 tk szárított kakukkfű
- 1 tk szárított bazsalikom
- 3 gerezd fokhagyma, vagy ízlés szerint
- só, bors ízlés szerint

+ kevés olaj a formázáshoz

Elkészítés:

A zabpelyhet pár másodperc alatt kávédarálóval finomra daráljuk.

A csirkemellet alaposan megmossuk és leitatjuk. Kockákra vágjuk és ledaráljuk, majd egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadunk minden hozzávalót és alaposan összedolgozzuk.

Folpackkal letakarjuk és hűtőbe tesszük pár órát, de akár egy egész éjszakát is. Én este készíttetem össze és másnap reggel sütöttem meg. (Azért szükséges a pihentetés, hogy a zabpehelyliszt magába tudja szívni a nedvességet, és így könnyebben is formázható.)

Ezután olajos kézzel megformázzuk a húsgombócokat és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Egy kicsit lelapítjuk, majd egy olajos ecsettel lekenjük a fasírtokat.

180 fokra előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt készre sütjük. Félidőnél megfordítjuk a fasírtokat, lekenjük olajjal a tetejüket, majd készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! 

Salátával, párolt zöldségekkel, főzelékkel vagy kedvenc köretünkkel tálaljuk.

28 darab 22 grammos fasírt vagy 8 darab hamburgerbe való húspogácsa lesz ebből az adagból.


Recept forrása innen

2019. január 11., péntek

Narancsos sárgarépafőzelék


Narancsos sárgarépafőzelék zöld borsóval, ami egy tökéletes alternatíva a krumpliból készült köretek helyettesítésére. Mert úgy-e, mi megvagyunk szokva, hogy szinte mindenhez krumpliból készítünk köretet, mintha nem létezne más zöldség. Az elmúlt időszakban próbálunk nem minden nap krumplit használni az ételekben, és elvoltam csodálkozva, hogy az interneten milyen sok választék van, csak győzzem készíteni őket. Az első amit kipróbáltam ez a narancsos sárgarépafőzelék volt, és teljesen odáig voltunk érte. Egyszerű alapanyagokból egy nagyszerű köret készült, amit mi sütőben sült csibefasírttal fogyasztottunk.
Ajánlom, hogy ti is készítsétek el, nem fogtok csalódni benne! :)

Hozzávalók 2-3 főre:

- 1 ek kókuszzsír vagy 2 dkg vaj
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 70 dkg sárgarépa (tisztán mérve)
-  só, bors ízlés szerint
- 1 tk frissen reszel gyömbér, vagy ízlés szeritn
- 0,5 dl víz
- 1,5 dl frissen facsart narancslé
- 1 marék zöldborsó (kb. 5 dkg)

Elkészítés:

A sárgarépát megpucoljuk, megmossuk és kisebb darabokra vágjuk.

Egy serpenyőbe kókuszolajat hevítünk, majd a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk. Rátesszük a feldarabolt sárgarépát, majd sóval, borssal és gyömbérrel ízesítjük. Alaposan összeforgatjuk, majd ráöntjük a vizet, jól elkavarva.

Fedő alatt addig pároljuk, amíg a leve elfő. Ezután ráöntjük a frissen facsart narancs levét, és továbbra is fedő alatt, időnként megkavarva, puhára főzzük. Szükség esetén, ízlés szerint édesítjük cukorral vagy mézzel.

Hagyhatjuk így darabosan is a főzeléket vagy le is turmixolhatjuk, kinek, hogy szimpatikusabb.

Én a főzeléket, 3 evőkanál kivételével, a serpenyőből áttöltöttem egy magasabb falú edénybe, és botmixerrel krémesre turmixoltam. Visszaöntöttem a serpenyőben, hozzáadtam a félretett darabos sárgarépát és rászórtam egy marék zöld borsót. Alaposan összekavartam, majd visszatettem a lángra és addig főztem, amíg a borsó is puha lett.

Melegen tálaljuk köretként sültek vagy fasírt mellé, de önmagában is nagyon finom.

2019. január 9., szerda

Spekulatius kekszgolyó



A bejglik, linzerek és egyéb sütik mellett nem fogyott el az összes spekulatius krémes keksz, így gondoltam, hogy készítek a maradékból kekszgolyót. Egy kis plusz fahéjas izésítés, dió és csokoládé egészen feldobta, nagyon finom lett. El is fogyott gyorsan, igaz nem lett csak 15 darab kekszgolyó. Természetesen másféle kekszből is elkészíthető, de ajánlott fahéjas vagy mézeskalács ízesítésűt választanunk hozzá.

Hozzávalók:

- 0,5 dl cukrozatlan tejszín
- 1 csipet só
- 5 dkg étcsokoládé
- 5 dkg pörkölt és darált dió
- 10 dkg spekulatius krémes keksz (recept itt olvasható)
- 1 tk őrölt fahéj
- édesítő (méz vagy porcukor) ízlés szerint, de én nem adtam hozzá

Hempergetni: kb. 1,5 - 2 dkg kókuszreszelék

Elkészítés:

A diót száraz serpenyőben megpirítjuk, kihűtjük, majd ledaráljuk.

A tejszínt a sóval együtt felmelegítjük, majd beletördeljük a csokoládét, és kis lángon addig kevergetjük, amíg a csoki teljesen fel olvad. NEM kell forralni!
Langyosra hűtjük.

Egy nagyobb tálba szórjuk a darált kekszet és a diót, az őrölt fahéjat és elvegyítjük. Hozzáöntjük a langyosra hűlt csokis tejszínt, és egynemű masszává dolgozzuk. Ízlés szerint tehetünk bele kevés porcukrot vagy mézet. Én nem tettem bele plusz édesítőt, mert így tökéletes volt számunkra.

Egy kicsit lágy lesz a massza, ezért kb. 30 perce tegyük hűtőbe, vagy amíg formázható lesz.

A kész masszából kis golyókat formálunk és egyenként megforgatjuk kókuszreszelékbe.

Jól záródó dobozba rakosgatjuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk.

Ebből az adagból 15 darab 16 grammos kekszgolyó lett.

2019. január 7., hétfő

Spekulatius krémes keksz


Az ünnepek előtt vásároltam egy üveg spekulatius krémet ropogós kekszdarabkákkal, azzal a gondolattal, hogy majd az ünnepekre készítek egy krémes süteményt, spekulatius ízesítéssel. Amikor megkóstoltam a  krémet, nem igazán nyerte el az tetszésemet, túl zsírosnak tűnt. Le is mondtam a gondolatról, hogy krémbe tegyem, így jött az ötlet, hogy akkor legyen keksz belőle. Így már sokkal jobban végezte, finom lett a keksz és nagyon omlós. :)

Hozzávalók kb. 40 darabhoz:

- 25 dkg finomliszt
- 1/2 tk sütőpor
- 6 dkg porcukor
- 1 csipet só
- 10 dkg vaj
- 1 tojás
- 15 dkg spekulatius krém ropogós kekszdarabkákkal

Elkészítés:

A lisztet a sütőporral, a porcukorral és a sóval egy nagyobb tálba szórjuk és elkeverjük. Elmorzsoljuk benne a kockára vágott vajat, majd hozzáadjuk a spekulatius krémet és a tojást, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Egy lágy masszát kapunk, de ami nem ragad a kézhez. (Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel.) Folpackba csomagoljuk és 2 órát hűtőbe pihentetjük.

A hűtőből kivéve, 2 részre osztjuk a tésztát.

Az egyik tésztadarabot felhasználásig visszatesszük a hűtőbe.

A másik tésztadarabot lisztezett felületen kb. 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, majd tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. Én mielőtt kiszaggattam volna, lisztbe mártott húsklopfoló sűrűn tüskézett oldalával óvatosan megmintáztam a kinyújtott tésztát.

A leeső részeket összegyúrjuk, újra kinyújtjuk és kiszaggatjuk addig, amíg a tésztánk el nem fogy.

Így járunk el a másik tésztadarabbal is.

(Próbáljunk meg gyorsan dolgozni a tésztával, mert ahogy melegszik, lágyul a massza és nehezebb dolgozni vele.)

180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 perc alatt készre sütjük, vagy amíg el nem kezd barnulni a széle. A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! 

A sütőből kivéve még lágy a keksz, és könnyen eltörhet, ezért a tepsibe hagyjuk teljesen kihűlni.

Légmentesen záródó dobozba tároljuk.

2019. január 4., péntek

Puha diós és mákos tekercsek


Egy kis szünet után, ami remélem mindenkinek szép csendben telt :) , hozom az új év első bejegyzését, ami a karácsonyi bejglitől megmaradt  diós - és mákos töltelék felhasználása gyanánt készült. Egy nagyon egyszerű süteményről van szó, amihez alig szükséges pár hozzávaló, de annál finomabb. Lehet csak diós, vagy mákos töltelékkel is készíteni, de ebben az esetben duplázzuk meg az alább megadott töltelékek hozzávalóinak mennyiségét. Jó sütögetést! :)

Hozzávalók a tésztához (kb. 22 darab tekercshez):

- 25 dkg finom liszt
- 1 csipet só
- 1 ek porcukor
- 2 dkg vaj
- 15 dkg tejföl
- 1/2 kezeletlen citrom reszelt héja

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

- 5 dkg darált mák
- 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1 ek cukor (vagy ízlés szerint)
- 2-3 ek forró tej

Hozzávalók a diós töltelékhez:

- 5 dkg darált dió
- 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1-2 tk cukor (vagy ízlés szerint)
- 2-3 ek forró tej

Megszórni - 1-2 ek vaníliás porcukor

Elkészítés:

A töltelékhez való darált mákot és diót külön tálkába szórjuk. Hozzáadjuk a reszelt citrom héját és a cukrokat, és elkavarjuk. Ezután annyi forró tejet adunk hozzá, hogy egy kenhető masszát kapjunk. Kóstoljuk meg, és ha még szükséges, akkor adhatunk hozzá még édesítőt. Kihűtjük.

A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük a sóval és a porcukorral.
A vajat felolvasztjuk és kihűtjük, majd a tejföllel együtt egyneművé keverjük. Hozzáadjuk a citromhéjat és a lisztes keveréket, majd egy egynemű, sima tésztát gyúrunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)

A tésztából kb. 20 grammos darabkákat vágunk és golyókat formázunk belőlük.

Egyenként, lisztezett felületen 2-3 mm vastagságú körlappá nyújtjuk, majd egyenletesen rákenünk 1 teáskanálnyi tölteléket, és feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk a tekercseket.

Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 15 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Amikor a széle már kezd barnulni, kivehetjük a sütőből.

Rácsra téve teljesen kihűtjük, majd vaníliás porcukorral enyhén megszórva tálaljuk.


Eredeti recept forrása innen.

2019. január 1., kedd

B.Ú.É.K 2019!



Mindenkinek kívánok egészségben és sikerekben gazdag, békés, boldog új esztendőt! :)