2019. november 27., szerda
Sült sütőtökös pogácsa teljes kiőrlésű lisztből
Nálunk ugyan nincs gond a sütőtök fogyasztásával, szeretjük minden formában, viszont van akinél megosztó lehet. Nyugodtan elkészíthetjük és megkínálhatjuk az olyan személyeket is ezzel a sült sütőtökös pogácsával, akik nem rajonganak a sütőtökért. Az íze nem érződik a pogácsában, viszont egy könnyed, puha állagú, nagyon finom pogácsát kapunk.
Hozzávalók:
- 42 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 8 dkg búzasikér
- 5 dkg vaj
- 2 tk só
- 1 cs. szárított (instant) élesztő
- 25 dkg sült tökpüré
- 1 tojás
- 1/2 tk méz
- kb. 18-20 dkg tejföl
Megj: A tejföl mennyisége változhat a liszt minőségétől és a tojás nagyságától is. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tejföl szükséges hozzá.
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Tetejét megszórni: - 1-2 ek magkeverék (tökmag, napraforgómag, szezámmag, lenmag)
Elkészítés:
A lisztet és búzasikért egy tálba szórjuk, majd elmorzsoljuk benne a vajat. Rászórjuk a sót és a szárított élesztőt, és egy kicsit elkeverjük. Közepében fészket alakítunk ki, majd beletesszük a tökpürét, a tojást, rácsurgatjuk a mézet, és jól bedagasztjuk annyi tejföllel, hogy egy könnyen formálható, rugalmas tésztát kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejföllel.)
Cipót formálunk belőle, és egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztjük.
Ezután enyhén lisztezett felületen a tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd 4x4 cm-es kockákra vágjuk vagy tetszőleges pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a pogácsákat, 25 percet pihentetjük, majd a tetejüket lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és megszórjuk kedvünk szerint magvakkal.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
2019. november 21., csütörtök
Diós-almás püspökkenyér
Hozzávalók:
- 15 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg hajdinaliszt
- 5 dkg teljes kiőrlésű búza liszt
- 2 tk sütőpor
- 1 tk őrölt fahéj
- 1 tk mézeskalács fűszerkeverék
- 1 csipet só
- 5 dkg apróra vágott dió
- 12 dkg eritrit
- 3 tojás
- 10 dkg vaj
- 3 alma (24 dkg tisztán mérve)
- kb. 3-4 ek víz
Elkészítés:
Egy keverőtálba mérjük a liszteket, rászórjuk a sütőport, a fűszereket, az apróra vágott dió 3/4-ét és a sót, majd elvegyítjük.
Az almát megmossuk, meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A tojásokat az eritrittel habosra keverjük, amíg megnő a térfogata és kivilágosodik. Több részletbe hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza. Alacsonyabb fokozatra állítjuk a mixert, majd a lereszelt almát is hozzákeverjük.
Egy spatulával, 2-3 részletbe, óvatosan hozzáforgatjuk a lisztes keveréket. Nekem túl sűrűnek tűnt a massza, ezért adtam hozzá még 3 ek vizet, majd egyneművé kevertem.
Sütőpapírral bélelt formába simítjuk, majd rászórjuk a megmaradt diót, egy kicsit belenyomkodjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon kb. 40-45 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat.Végezzünk tűpróbát!
A sütőből kivéve, a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a püspökkenyeret, majd rácson kihűtjük.
Címkék:
alma,
cukormentes,
dió,
diós sütemény,
eritrit,
fahéj,
hajdinaliszt,
mézeskalács fűszerkeverék,
püspökkenyér,
teljes kiőrlésű búza liszt,
teljes kiőrlésű liszt,
zabpehelyliszt
2019. november 19., kedd
Sütőtökös zabkeksz
Ugyanakkor készítettem belőle kalácsot (hamarosan hozom a receptjét) és ezt a puha sütőtökös zabkekszet is. Csupa egészséges hozzávalókat tartalmaz, gyorsan elkészül, és nagyon finom. :) Jobb ha dupla adagot készítünk, mert ugyan 21 darab lett ebből az adagból, túl gyorsan elfogyott.
Hozzávalók (21 db 27 grammos kekszhez):
- 11,5 dkg zabpehely
- 11,5 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 1 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 6 dkg durvára vágott dió
- 1 csapott tk mézekalács fűszerkeverék
- 1/2 tk őrölt fahéj
- 1 tojássárga
- 2 ek kókuszolaj
- 18 dkg sült sütőtökpüré (sütőben megsütött és pürésített tök)
- 2 ek akácméz
- kb. 2-3 ek tej
Megj.:
1. A sütőtök sütéséről itt olvashatsz bővebben.
2. Ha édesebben szereted, akkor adhatsz hozzá több mézet.
Díszíteni: - 30 g étcsokoládé + 1/2 tk olaj
Elkészítés:
Egy keverőtálba mérjük a száraz hozzávalókat: a zabpelyhet, a lisztet, a sütőport, a fűszereket, a sót és a durvára vágott diót. Elvegyítjük.
Egy másik tálba mérjük a tökpürét, hozzáadjuk a tojássárgát, a kókuszolajat és mézet, majd egyneművé keverjük.
A lisztes keverékhez adjuk a tökös keveréket, és jól összedolgozzuk. Ha nem állna össze a massza, akkor hozzáadunk annyi tejet, hogy épp csak összeálljon. Nekem 2 evőkanál tejre volt szükségem.
Ezután a tésztából diónyi nagyságú golyókat formázunk és sütőpapíros lemezre rakosgatjuk egymástól 2-3 cm-re. Tenyerünkkel, vagy egy széles talpú pohárral lelapítjuk és 180 fokra előmelegített sütőbe kb. 10-12 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A tepsibe hagyjuk pihenni 5 percet, majd rácsra téve teljesen kihűtjük.
Az étcsokit az olajjal vízgőz fölött megolvasztjuk, majd egy papírtölcsér segítségével (vagy zacskóba töltve és ennek egyik sarkát levágva) vékonyan becsíkozzuk a kihűlt kekszek tetejét.
Megvárjuk, hogy megszáradjon a csoki a tetején, majd légmentesen záró dobozban tároljuk.
Eredeti recept innen. Köszönet érte!
Címkék:
dió,
diós keksz,
édes keksz,
fahéj,
fahéjas keksz,
gyors keksz,
keksz,
kókuszolaj,
mézeskalács fűszerkeverék,
sült sütőtök,
sütőtök,
teljes kiőrlésű búza liszt,
zabpelyhes keksz
2019. november 15., péntek
Csíkos kalács teljes kiőrlésű lisztből
Tipp: Amennyiben hagyományos hozzávalókból készítenéd el ezt a csíkos kalácsot, a receptjét megtalálod a blogon ide kattintva. Ugyanakkor fázis fotókat is találsz az említett linkre kattintva.
Hozzávalók:
- kb. 3 dl langyos tej
- 1 tojás
- 1/2 tk méz
- 1 kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 csipet só
- 5 dkg eritrit
- 40 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 7 dkg búzasikér
- 1 cs. szárított élesztő
- 5 dkg vaj
+ 2 ek cukrozatlan, holland kakaópor
+ 2 ek víz
Tetejét lekenni: - 1 tojássárga + 1 tk víz
Megj: A tej mennyisége változhat a liszt minőségétől, akár a tojás nagyságától. Ha kézzel dagasztunk vagy nagyon párás a levegő, akkor kevesebb tej szükséges hozzá.
Elkészítés:
2,5 dl langyos tejet a mixer táljába öntünk, majd hozzáadjuk az egész tojást és a mézet, rászórjuk a citrom reszelt héját, a sót, az eritritet, a lisztet és búzasikért, valamint az élesztőt. A dagasztóhoroggal elkezdjük összedolgozni a tésztát, majd szükség esetén, több részletben hozzáadunk a megmaradt 0,5 dl tejből (esetleg többet is, ha szükséges).
Amikor már a tészta összeállt, 2-3 részletben hozzáadjuk az olvasztott és kihűtött vajat, mindig megvárva, hogy az előzőt beledolgozza a gép.
Egy közepesen kemény, könnyen kezelhető tésztát kell kapjunk.
(Szükség esetén, a tészta állagán javíthatunk egy kevés liszttel vagy tejjel.)
Dagasztás után lezárjuk a gépet, majd a tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Az egyik tésztadarabot cipóvá formázzuk és egy vékonyan kiolajozott edénybe helyezzük, majd egy tiszta konyharuhával letakarjuk és duplájára kelesztjük.
A másik tésztadarabot visszatesszük a mixer táljába, hozzáadjuk a vízzel elkevert kakaót és jól összedolgozzuk. Ezután egy vékonyan kiolajozott edénybe tesszük, letakarjuk konyharuhával, és duplájára kelesztjük.
Ha megkeltek a tészták, 2-2 részre osztjuk mindkettőt, így kapunk 2-2 világos és barna tésztadarabot.
Előbb, az egyik fehér tésztát nyújtjuk ki téglalappá, majd egy barnát is ugyanekkorára. A fehér tésztára rátesszük a barnát, párszor végig megyünk rajta a sodrófával, majd feltekerjük mint a bejglit.
A másik két tésztadarabbal is így járunk el, majd a két feltekert rudat összefonjuk.
Az összefont kalácsot sütőpapírral bélelt nagy kalácsformába (9,5x15x31 cm) tesszük, letakarjuk és 30 percig pihentetjük.
Ezután lekenjük a vízzel hígított tojássárgával és előmelegített sütőben, 180 fokon, kb. 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha túl pirulna a teteje, félidőnél takarjuk le alufóliával, hogy ne égjen meg.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat!
A sütőből kivéve, 5 percet a formába hagyjuk hűlni, majd a túllógó sütőpapír segítségével kiemeljük a formából a kalácsot, és rácson kihűtjük.
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)